Ridande ambulanssjukvårdaren: "Se över din säkerhetsutrustning!"

Skador mot huvud, bröstkorg eller ryggrad är särskilt allvarliga vid ridolyckor.– Varför göra ridningen mer riskabel än den behöver vara? säger ambulanssjukvårdaren Emelie Törnell, som själv rider med Hit-air säkerhetsväst och ser många fördelar.

Ryttaren Emelie Törnell, ambulanssjukvårdare i Stockholm sedan 9 år, rycker ibland ut till ridolyckor.


Ambulanssjukvårdare Emelie Törnell med Stella, danskt halvblod

– Många som ramlar av bryter en arm eller några revben. Det gör ont och man kan inte rida på ett tag, men det är oftast inte livshotande. Om man däremot skadar huvud, bröstkorg eller ryggrad kan det bli väldigt allvarligt, säger hon.

Emelie Törnell rider själv med säkerhetsvästen Hit-air, en väst i tunt men kraftigt nylonmaterial som blixtsnabbt fylls med luft kring nacke och bål om olyckan är framme. Hon ser många fördelar jämfört med en hård väst.

Läs mer om hit-air

– Den är väldigt smidig att använda, du känner inte att du har den på. Dessutom är västen snygg.

De hårda västarna ger också ofta bra skydd, men problemet är att de blir liggande oanvända eftersom de upplevs som obekväma. Enligt Pauline Raaschou och Agnes Byström på WowRide.se är det här Hit-air har sin absolut största fördel.

– Du kommer inte att tycka att den är otymplig eller ful, så den blir inte liggande i skåpet utan följer faktiskt med dig ut på hästen, säger Agnes Byström.

Hon har ramlat av med västen ett par gånger i full galopp.

– Jag har landat mjukt på airbagen varje gång. Luften pyser ur på några minuter men du kan ju alltid knäppa upp västen om du vill att det ska gå fortare.

Pauline arbetar som läkare i Stockholm sedan 20 år. Hon berättar att studier av Hit-air i testmiljö visar att den ger minst lika bra tryckavlastande effekt över bröstkorgen som konventionella västar, även av högsta säkerhetsklass. Dessutom täcker den nacken och även längre ner över höften jämfört med en hård väst. 

Det går däremot inte att säga att airbag-västen alltid ger ett bättre skydd än en hård väst, det beror på vilken typ av olycka man råkar ut för. Den skyddar dock en väldigt känslig del mycket bättre – nämligen nacken. 

– Det är nackkudden som gör det. Den blåser upp och skyddar mot direkt slag mot nacken och från skador som kan uppkomma när huvudet kastas snabbt bakåt. 

Hjälm är en självklarhet för alla ryttare. Det borde vara lika självklart att rida med godkänd säkerhetsväst av någon sort, menar Pauline.

– Hit-air är ett jättebra val, den är CE-märkt och den kommer garanterat inte ligga och samla damm i skåpet.


Agnes Byström WowRide Stockholm

Läs mer om hit-air