Ridkläder för en aktiv livsstil – häng med på fotografering

Stilrena ridkläder av god kvalité, som är anpassade för ett liv i stallmiljö – det är vad trendsättarna bakom Aisling Equestrian har skapat. Hästfotografen Annika Holtz tar här med oss bakom kulisserna vid varumärkets senaste fotografering.

Foto: Annika Holtz

Aisling Equestrian är det svenska varumärket som skapar välskräddade ridkläder för kvinnor med en aktiv livsstil i stallet. För varumärkets grundare, Johanna Bodin och Charlotte Treschow, går stil och kvalité hand i hand.
Hästfotografen Annika Holtz har alltid haft med sig kameran till stallet i högsta hugg sedan hon var liten.
– Jag har alltid älskat både hästar och att fotografera och efter en tid blev jag anlitad för fotojobb på riktigt. Nu har jag varit anlitad som fotograf i ungefär fem år, berättar Annika Holtz.
Hon har arbetat med Aisling Equestrian sedan företagets start.
– De ligger mig varmt om hjärtat och det kändes därför enkelt att kombinera passionen för hästar med fotografering.

"Handlar inte bara om att vara vacker"
Mode handlar inte enbart om passform och stil, vilket varumärket tog avstamp i med fotograferingen av den senaste kollektionen: The Scandi Collection.
– Med den här fotograferingen ville vi verkligen visa att kläderna har lika mycket stil som funktion. Därför fokuserade vi på livsstilen i stallet med träning, tävling och allt vad det innebär, säger Annika.
Genom detta fick man se i vilka situationer som kläderna kunde användas.  
– Vi har en tuff livsstil som inte bara handlar om att vara vacker, det är påfrestande för kläderna. Därför är det viktigt att plaggen är slitstarka och hållbara för ett liv i rörelse.
– Själv bär jag även gärna kläderna när jag fotograferar, eftersom de är sköna. De passar i alla roller och jag kan även ha på mig de till vardags på kontoret.
Modellerna fick göra de sysslor som de brukar göra när de är i stallet. Till exempel att rida, hoppa, lasta och göra i ordning hästen inför ett ridpass.Innan fotograferingen drar i gång pågår ett gemensamt arbete.
– Vi bestämmer vilken plats vi ska vara på, vilken typ av hästar och vilka modeller som ska vara med. När allt är bestämt görs ett schema med en plan för dagen och sedan kör vi i gång, säger Annika.
Den största utmaningen under en fotografering är oftast vädret, eftersom de flesta fotograferingar med koppling till hästarna sker utomhus.
– Det krävs en del planering, men vi kan också komma att behöva ändra planen allt utifrån hur ljuset faller. Vi får vara anpassningsbara och ta det lite som det kommer. Ibland kan vi behöva vänta ut vädret om det kommer mycket moln eller regn.

Modeller med hästvana skapar äkta känsla i bilderna
För Annika är det viktigt att modellerna känner sig bekväma och trivs under fotograferingen, eftersom detta även gör hästarna trygga med situationen. Aisling Equestrian brukar använda sig utav modeller som är ryttare och vana vid hästar till vardags.
– Det är väldigt viktigt att modellerna känner sig bekväma med hästarna och samtidigt har en naturlig trygghet framför kameran. Hästen är ett stort djur som behöver vänja sig vid exempelvis blixtar från fotoutrustningen. Därför behöver den som håller i hästen vara lugn och ha koll, förklarar Annika.
Att få fram rätt känsla i bilderna uppnås genom att göra både modellen och hästen bekväm framför kameran, menar hon.
– Mitt råd till modellerna brukar vara att inte försöka framhäva det "typiskt kvinnliga", eftersom det inte behövs. Det är så mycket mode och "fashion" redan, så det bästa är att bara vara äkta. Att vara sig själv och visa passionen för hästarna, fokusera på sammanhållningen som vi känner i stallet där vi hjälps åt och stöttar varandra. Det är den främsta känslan som vi vill förmedla.

"Jag är aldrig rädd för hästarna"
Annika är själv en passionerad hästtjej som inte är rädd för att vara nära hästarna, gå ut i leriga fält eller lägga sig under ett hinder för att få till den perfekta bilden.
– Jag är aldrig rädd för hästarna, utan ser snarare en utmaning som något positivt. Om en häst är ovan vid något behöver den bara vänja sig och kommer då att acceptera det, så det finns ingen anledning att vara rädd, säger hon.


Det ligger mycket jobb bakom den perfekta bilden. Så här kan det se ut när fotografen jobbar…


… för att kunna skapa det slutgiltiga resultatet.

Vad är det roligaste med ditt jobb som hästfotograf under en arbetsdag som denna?
– Det är väldigt roligt att jobba tillsammans med Charlotte och Johanna, vi har kul på jobbet helt enkelt. Sedan är det att komma till olika platser och stall. Det gör mig väldigt inspirerad och jag drömmer själv om en egen gård i framtiden, säger Annika och fortsätter:
– Att sedan få se resultatet med bilderna är fantastiskt. Det är väldigt tidskrävande när man kommer hem med över 3000 bilder och ska börja gå igenom dem, men jag älskar att sitta och jobba med det.


The Scandi Collection
Charlotte Treschow, en av Aisling Equestrians grundare, berättar mer om den senaste kollektionen.
– Det är en minikollektion bestående av fyra plagg. Här har vi fokuserat på skandinavisk elegans med en liten twist. Det är dressade plagg i avancerade high-tech material som är gjorda för att kunna användas varje dag, både till vardags, till tävling och i stallet, säger Charlotte.
I kollektionen ingår en kort kavaj, ett par knäskodda svarta ridbyxor samt två blusar. Längre fram kommer även ett par vita ridbyxor att lanseras.
I juni lanseras även schabrak för första gången. 

Läs mer och se The Scandi Collection här