Ridskolan Strömsholm inspirerar till lärande

Fantastiska lärare och hästar samt en miljö som andas genuin kunskap. Det är inte underligt att de studerande trivs på vackra Strömsholm. Hippologstudenten Johanna Carlsson och SRL-studerande Madeleine Holmkvist är rörande överens. – Vill man ha en framtid i hästnäringen så ska man studera på Ridskolan Strömsholm!

Madeleine Holmkvist arbetar till vardags på familjedrivna Ekelunds Stuteri och Ridskola men under terminen 2019-2020 tog hon tjänstledigt för att gå utbildningen Svensk Ridlärare III – även kallat SRL 3. Beslutet att studera var enkelt för Madeleine.
– Ska man arbeta och försörja sig inom hästnäringen så är det viktigt att utbilda sig, lära sig om hållbar ridning och djurvälfärd. Hästarna har inte själva valt att gå på ridskola så då är det vår plikt att ge dem en så bra tillvaro som bara möjligt, säger Madeleine Holmkvist.

Den röda tråden är viktig
Innan tredje året på SRL har Madeleine gått Ridledarkursen och SRL 2. SRL 2 gick hon ut 2018. I fjol kallade skolbänken igen.
– Det är ju väldigt kul att utbilda sig. Här på Strömsholm får vi rida fantastiskt fina hästar, vi har jättebra lärare och sedan är det alltid bra att ha papper på att man faktiskt har en utbildning, tycker Madeleine.
Det viktigaste i utbildningen tycker hon att den "röda tråden" är. Det är samma tänk som går igen oavsett om det är hoppning eller dressyr, oavsett lärare. 
– Jag har fått en högre ridkunskap och en rejäl kompetenshöjning när det kommer till hoppningen där jag känner mig betydligt säkrare nu. Jag har också fått bra kunskap om häst och dess välmående, säger Madeleine.


"Den röda tråden" är viktigast, säger båda eleverna vid Strömsholm.

En viktig investering i sig själv
Men att tro att utbildningen är någon "glidarutbildning" är helt fel. 
– Det är inte enkelt och det är mycket jobb men å andra sidan är det en fantastiskt bra språngbräda och en viktig investering i både sig själv och i sin ridning.
Madeleine får medhåll av Johanna Carlsson som gått ut andra året på hippologprogrammet och nu ska börja det tredje året.
– På riksanläggningarna får man jättebra kontakter om man tänker sig en framtid i hästnäringen, säger Johanna.
Även Johanna har en fast tjänst som ridlärare, på Söderköpings Ryttarsällskap, men har tagit tjänstledigt för utbildning. Johanna valde universitetsprogrammet hippologen.
– Vi hade första året på Flyinge där vi fick prova på såväl körning som inridning av unghästar. På Strömsholm har det fortsatt med fyraåringar och mer äldre hästar. Det är väldigt roligt att få lära känna båda riksanläggningarna, tycker Johanna.

Många möjligheter för praktik
Under andra året har hippologerna också något som kallas för Verksamhetsförlagd utbildning. Då bär det av till en annan ort och teori blir till praktik.
– Jag har varit på Wirsbo Ridcenter och efter en tid i skolbänken är det kul att testa det man lärt sig. Det blev både undervisning, pedagogik och praktik så som stalltjänst. Under tredje året är det lite mer valfritt och vi kan även välja att vara till exempel i tävlingsstall eller försäljningsstall.  Många är också sugna på att åka utomlands, berättar Johanna.

Ett måste för alla med framtidsvisioner
Enligt såväl Johanna som Madeleine bör den som vill ha en framtid i hästnäringen söka sig till riksanläggningarnas utbildningar.
– Det är en fantastisk miljö för lärande och breda och bra utbildningar. Har man intresse av en framtid i hästnäringen så ska man söka!

Flyinge och Strömsholm – två svenska riksanläggningar
Ridskolan Strömsholm och Flyinge är två av Sveriges tre Riksanläggningar inom hästnäringen. Här utvecklas kunskap, hästar och människor genom forskning och utbildning.
På anläggningarna erbjuds unika och högkvalitativa utbildningar i form av allt från kortkurser och clinics till fleråriga utbildningar på gymnasie-, folk- och yrkeshögskolenivå samt universitetsnivå. På anläggningarna utbildas hästar och matchas mot championat. Anläggningarnas bestånd av skolhästar håller mycket hög klass.Ytterligare en viktig del i verksamheten är genomförandet av större evenemang och tävlingar upp till internationell och mästerskapsklass. Anläggningarnas ryttarföreningar är några av de mest framgångsrika tävlingsklubbarna i landet.  På respektive anläggning finns cirka 200 elever. Ett fyrtiotal anställda och hundratalet hästar ger förutsättningarna för en mycket utvecklande skoltid för eleverna.