Ridsport i världsklass på Stockholms Stadion i sommar: "Ska kännas folkligt exklusivt"

Den 13 till 16 juni är det äntligen dags för Sverige och Stockholm att få vara en del av den omtalade individuella tävlingen Longines Global Champions Tour och lagtävlingen Global Champions League. Tillsammans med Stockholm Horse Week kommer det att bli fyra fullspäckade dagar av hoppning, dressyr och U25-klasser.

Historiska Stockholms Stadion byggdes till sommar-OS 1912 och är den äldsta olympiska arenan som fortfarande är i bruk. Senast det arrangerades ett ridsportevent på Stadion var Ryttar-VM 1990.
– Det var en fantastisk upplevelse att rida på Stockholms Stadion under VM och känna historiens vingslag, OS har ju arrangerats där både 1912 och 1956. Nu är det dags för fler att få uppleva att rida på denna fantastiska arena, säger Louise Nathhorst, A-tränare i dressyr med flertalet landslagsmeriter i bagaget.
  
Nytt hästevent till Stockholm
Den prestigefyllda hoppserien Longines Global Champions Tour har gjort sig känd för att ta ridsporten till några av de mest spektakulära platserna som finns – från Eiffeltornet i Paris till Berlin, Shanghai, Madrid, Rom och Miami Beach.
Stockholm är från och med 2019 en av få utvalda metropoler som nu kommer att samla världens högst rankade ryttare inom hoppning, för att tävla både individuellt och i lag. Utöver LGCT och lagtävlingen GCL kommer veckan att bjuda på internationella fyrstjärniga klasser i dressyr och hoppning, en nationell hoppklass samt U25-klasser i både hoppning och dressyr. Detta under Stockholm Horse Weeks flagg.
Dessutom kommer det att arrangeras två dressyrclinics och på evenemangsområdet kommer det traditionsenligt att finnas en Shopping Village.
– Genom LGCT, GCL och konceptet Stockholm Horse Week kan vi erbjuda ett evenemang med både toppsport och bredd. Att vi tar tillbaka ridsporten till Stadion kommer att bli en upplevelse och en imponerande bakgrund för alla besökare, säger Sara Johansson, tävlingsledare.


Sara Johansson är tävlingsledare för Longines Global Champions Tour Stockholm och Stockholm Horse Week.
  
Så funkar LCGT och GCL
I den individuella tävlingen LGCT rider världens bästa ryttare om de högsta premierna i sporten. På varje deltävling rids ett kval där de bästa ryttarna tar sig vidare till den prestigefulla Grand Prix-klassen. Lagtävlingen GCL bestod 2018 av 17 lag med antingen fyra eller fem ryttare. Ryttarna kommer från olika nationer och består av fyra seniorer och en U25-ryttare. Varje lag har ett eget namn som är döpt efter en av tävlingsplatserna, en lagledare, en egen "team song" och lagkläder.
I dagsläget rider till exempel vår svenska superstjärna Peder Fredricson i laget Prague Lions. Vid ett tillfälle under året finns ett transferfönster där ryttare kan byta lag, vilket adderar ytterligare spänning.
– Konceptet med lagtävlingen GCL är verkligen något extra och helt unikt inom ridsporten. Förra årets lagfinal i Prag, Prague Playoffs, var otroligt häftig och man märkte att det var mycket som stod på spel. Atmosfären i arenan var fantastisk och att ryttarna i lagen startade direkt efter varandra gjorde att spänningen ökade för varje lag som red, berättar Sara Johansson.


Ingång till anrika Stadion i Stockholm. Foto: Stockholm stad
      
Stockholm Horse Week tillför bredd
Fokus för Stockholm Horse Week år 2019 är att erbjuda ett program som kompletterar huvudtävlingarna i Longines Global Champions Tour på ett bra sätt. Målet är att det sammantaget ska presenteras ett brett program, med förstklassig sport som erbjuder något för alla.
– Vår ambition 2019 är att göra en superb tävling som visar upp Stockholm och Stadion från sin allra bästa sida. Vi vill att det ska kännas folkligt exklusivt, säger Johan Pagerup, vd för Longines Global Champions Tour Stockholm och Stockholm Horse Week. 

Läs mer – här finns programmet dag för dag
Köp biljetter här