Riksanläggningarna erbjuder hästutbildning i världsklass: "En unik studiemiljö"

Ridskolan Strömsholm och Flyinge är två av ridsportens riksanläggningar. Här bedrivs forskning, ryttarutveckling, unghästutveckling, evenemang, träningar, tävlingar och clinics på absolut toppnivå inom hoppning, dressyr, fälttävlan och körning.

Anläggningarna arbetar utifrån devisen "Vi utvecklar kunskap, hästar och människor" under sin vision Equestrian Centers of Excellence. Och flera av Sveriges största ridsportprofiler är knutna till eller arbetar för Ridskolan Strömsholm och Flyinge.
  
Hela vägen upp till universitetsnivå
Ofta ser man landslagen eller ryttare uttagna i olika talangprogram träna på Riksanläggningarna. Men framförallt är man Svenska Ridsportförbundets utbildningsanläggningar. Här erbjuds utbildningar på gymnasie-, folkhögskole-, yrkeshögskole- och universitetsnivå. Man bedriver också kortkurser och här hålls många föreläsningar i intressanta ämnen kopplat till hästnäringen. Inom Yrkeshögskolan erbjuds kvalitativa program inom hovslageri och unghästutveckling samt till beridare.
På Riksanläggningarna finns ett stort bestånd av väl utvalda hästar anpassade till de olika utbildningarnas behov. På varje anläggning utbildas cirka 200 elever och studenter, där flera bor på de fina elevboendena.


Både Ridskolan Strömsholm och Flyinge har tack vare sina förutsättningar i form av hög lärarkompetens, omfattande verksamhet och fantastiska anläggningar möjlighet att erbjuda utbildning utöver det vanliga.
Foto: Flyinge/Ridskolan Strömsholm
  
Välutbildade hästar och ny teknik
Riksanläggningarna har en månghundraårig historia, men är i dag moderna anläggningar i ständig utveckling för att möta framtidens krav.
– Våra elever och studenter lever i en modern tidsålder där teknik och digitala hjälpmedel är en del av vardagen, säger bolagens gemensamma VD Christina Rosell och fortsätter:
– Vi utvecklar därför både våra anläggningar och utbildningar för att möta elevernas förväntningar. Ett exempel är "Sveriges smartaste ridhus", fullproppat med sensorteknik som vi kan använda för såväl forskning som i utbildningarna. Ett annat exempel är att vi inför allt mer digitala hjälpmedel för att underlätta våra elevers och studenters studier och för att kunna ge dem större möjligheter att utveckla sig själva.
  
En studiemiljö som bara finns här
Med en hög kompetens, fantastiska anläggningar och en omfattande verksamhet inom ridsporten har Ridskolan Strömsholm och Flyinge förutsättningar att kunna erbjuda något utöver det vanliga.
– Vi tar nu ytterligare steg mot att knyta allt det som sker på anläggningarna till våra utbildningar. Med den högkvalitativa verksamhet vi bedriver här kan vi erbjuda en unik studiemiljö som inte finns någon annanstans, förklarar Christina.


Både Flyinge och Ridskolan Strömsholm erbjuder fantastiska utbildningsmiljöer med hästarna i centrum. Foto: Flyinge/Ridskolan Strömsholm
  
Nya och helt unika gymnasieutbildningar
Inför terminsstarten i höst erbjuds två helt nya, och unika, gymnasieutbildningar. På Ridskolan Strömsholm startas en gymnasieutbildning med yrkesutgång som Svensk Ridlärare 1, något som Ridskolan Strömsholm är ensam om att kunna erbjuda.
På Flyinge startas en utbildning för de som vill arbeta på, driva eller utveckla hästsportanläggningar. Utbildningen fokuserar här på ban- och anläggningsvård, men innehåller även hästskötsel, ridning och körning. Detta på en av Sveriges främsta evenemangs- och tävlingsanläggningar.
Båda utbildningarna ger goda förutsättningar för jobb direkt efter gymnasiet om man inte vill komplettera för högskolebehörighet.
– För våra elever med intresse för hästnäringen ska det vara naturligt att kunna fortsätta hos oss även på högre utbildningar, som till exempel Hippologprogrammet som vi erbjuder tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), säger Christina Rosell.    
  
I samklang med hästnäringen
Med Riksanläggningarnas bredd på utbildningar har eleverna och studenterna möjlighet att få en utökad förståelse för hästnäringen. Det är inte svårt att förstå hur detta, tillsammans med de fantastiska miljöer anläggningarna erbjuder, gör att elever och studenter trivs med sitt studieval.
Vill du förstå mer av vad det innebär att studera på en riksanläggning kan du läsa mer på anläggningarnas respektive hemsida Strömsholm och Flyinge.

Text: Becky Evensen, utbildningschef, Flyinge och Ridskolan Strömsholm