Roberts traktor är en tusenkonstnär på hästgården: "Använder den till allt!"

I skånska Flyinge ligger hästgården Amerika, som Robert Schön och hans fru Ulrika just förvärvat. Med drygt 20 hektar naturskön mark och hagar har de förverkligat drömmen att bli hästgårdsägare.

Redan när Robert provsatt i hytten i en Deutz-Fahr modell 5120G kändes allting rätt, varför det inte är så konstigt att han valde just denna traktormodell. Han kör sin traktor varje dag och tycker att den är en helt ovärderlig medhjälpare. Traktorn används till att flytta ensilage, halm och gödsel, till att placera ut mat och vatten till hästarna i hagarna, fräsa ridväg, snöröjning, rätta till grusvägarna och mycket mer. 
Traktorn utför de tunga momenten lätt och förutom att spara tid, så slipper kroppen att slitas ut.

– Traktorn är min tusenkonstnär som jag aldrig hade klarat mig utan, säger Robert och skrattar. Den är väldigt bekväm, är lätt att hantera och stark nog till alla de gårdsarbeten jag utför. Tillika är den otroligt bränslesnål. Jag kör den mycket, men den tankas väldigt sällan. Trots traktorns kompakta format har den stora användningsområden.

Från hästrygg till egen hästgård
För tre år sedan såg Ulrika till att Robert hamnade på hästryggen för första gången. Ulrikas hopptränare, Bertil Frost – en klok och kunnig hästkarl av den genuina sorten, med nära 70 års erfarenhet av hästar och hoppning – lärde Robert att rida. Bertils stora erfarenhet, och känsla för både människor och hästar, gav Robban den perfekta ridintroduktionen. Och efter några veckors intensivkurs och möten med dessa fantastiska djur fanns ingen återvändo. Han var fast.
Därför slog Robert och Ulrika snabbt till när de förälskade sig i hästgården Amerika som var till salu. Gårdsnamnet Amerika tror paret Schön härstammar från början av 1900-talet, då en son eller dräng på gården emigrerade till landet. Efter några år återvände han och då döptes gården och backarna om till hästgården Amerika. Eller som den nu kallas i folkmun – Lilla Amerika.


 
Ulrika och Robert har stora utvecklingsplaner för Lilla Amerika. Inom kort är ridhuset klart, med bland annat nytt underlag och belysning. Senare i år planerar de att bygga maskinhall och en ny gödselplatta. Hagarna stängslas om och omdisponeras, och så småningom hoppas de på bygglov för bland annat ett fyrlängat stall med plats för tolv hästar. I framtiden tänker sig Robban och Ulrika att hyra ut några av de tolv boxplatserna till andra hästägare.
Idag finns det fem hästar på gården. Hästarna har stora ängar och skogiga marker att ströva på och det finns även lösdriftsstall i en av hagarna. Gården har cirka 21 hektar mark varav 13 hektar är hagmark. Resterande 8 hektar är vall som ska räcka som foder till alla hästar under hela året.
 
Kärlek vid första ögonkastet
Förutom kärleken till sin maka, gård och traktor har Robert och hans häst Contesco ett väldigt speciellt förhållande. Hästen har en bestämd karaktär och har inte alltid varit tillmötesgående vid hanteringen. När Contesco senare plötsligt blev till salu slog Ulrika till och överraskade Robert med den ståtliga "presenten", som iförd röd rosett runt halsen stod utanför huset klockan 07.00 på födelsedagsmorgonen.
Samförståndet och kärleken mellan Robert och Contesco var direkt. Och nu är hästen och Robert, liksom Robert och traktorn, ett radarpar och hänger ihop som ler och långhalm.


Foto: Privat

För mer information om traktorn Deutz-Fahr 5120G – klicka här