Roligt och spännande med ponnygalopp: "Alla är välkomna"

Spännande upplevelser, härlig gemenskap och farten i loppen – det är det bästa med ponnygaloppen. Detta menar Mimmi Jarl på Svensk Galopp samt ponnyföräldern Sofia Lundbäck. Läs mer om hur ponnygaloppen går till och hur du går till väga för att börja.

Ponnygalopp är en rolig sport som passar alla. Ponnyn behöver inte vara av någon särskild ras eller ha speciell härstamning.
Mimmi Jarl jobbar med ponnygaloppen på Jägersro i Malmö. Hon berättar att det arrangeras ungefär 20 tävlingsdagar i ponnygalopp varje år i Sverige.
– Vi anordnar både träningar och tävlingar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Man tävlar i kategori a, b, c och d, precis som inom andra hästsporter, berättar Mimmi.
– Alla mellan 7 och 18 år är välkomna att tävla i ponnygalopp.
Det är lätt att tro att ponnygalopp bara handlar om fart och fläkt, men det är mycket mer än så.
– Ponnygaloppen är en allsidig träning för både ryttare och ponnyer. Det handlar framförallt om kontroll. Inom ponnygalopp lär du dig att kontrollera din ponny, även när det går fort, fortsätter Mimmi.


Mimmi Jarl jobbar med ponnygalopp på Svensk Galopp. Foto: Nils Rosenkjaer

Likt den stora galoppen
Många som börjar med ponnygalopp får blodad tand och börjar tävla inom den stora galoppen när de är tillräckligt gamla och erfarna. Flera av de allra bästa jockeyerna i Sverige har börjat med ponnygalopp en gång i tiden.
– Vi försöker efterlikna den stora galoppen så mycket som möjligt, till exempel genom att ha samma rutiner innan och efter loppen, berättar Mimmi.
I ponnygaloppen har ryttarna olika dressar. En dress kan vara en tröja, jacka eller en traditionell dress som används traditionellt i galopplöp. Det är ponnyns ägare som bestämmer färgen på dressen och hjälmöverdraget.
– Det är inte ovanligt att man dessutom matchar resten av utrustningen med dressen. Ofta brukar man piffa till sin häst lite extra med flätor, glitter eller färgglada hovar, säger Mimmi.
– Det finns mycket utrustning som är speciellt framtagen för galoppen, men man måste inte ha all sådan utrustning för att börja med ponnygalopp. Du måste ha godkänd hjälm, skyddsväst och sko med klack. Inga sporrar eller spön är tillåtna.
Ponnyerna veterinärbesiktigas innan de går in i ledvolten, där alla deltagare samlas innan loppet. Sedan galopperar man tillsammans till startplatsen.
När det är dags för loppet att börja är det spännande. Då gör ponnyerna en voltstart vilket innebär att de, till skillnad från de stora hästarna, inte står i en startbox. Istället lägger man en volt på startlinjen bredvid varandra.
– I loppet är det viktigt att hålla ett rakt spår och titta framåt. Det är viktigt att man inte stör något annat ekipage.
Efter loppet går vinnaren in i vad som kallas vinnarcirkeln, där man blir fotograferad och får sitt pris.

Härlig gemenskap
– Tävlingsdagarna är så roliga för både barn, ponnyer och föräldrar, det är höjdpunkten efter all träning och hårt arbete. Det är en riktigt härlig gemenskap och i normala tider brukar vi samlas för gemensam fika och genomgång av loppen, säger Mimmi.
Vanligtvis är loppen en samlingsplats för familjer med ett gemensamt intresse, även om läget förändrats i samband med pandemin.
– Vid en tävlingsdag i vanliga tider kommer ofta hela familjen till tävlingsplatsen med sin ponny. I år har det såklart varit mer strikta regler än tidigare. Ingen publik närvarar vid varken träningar eller vid tävling och endast en medföljare per ekipage får följa med.


Deltagarna i lag-SM i ponnygalopp förra året. I år är det strikta restriktioner på tävlingsdagarna på grund av coronapandemin, men det är fortfarande en härlig gemenskap mellan alla deltagare. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Möjlighet att träna på galoppbanorna
Ponnygalopp passar även den som redan tävlar i hoppning eller dressyr. Omväxling förnöjer och har man en egen ponny kan man träna på att galoppera tillsammans med andra ryttare på någon av galoppbanorna i Upplands-Bro (Bro Park), Malmö (Jägersro Galopp) eller Göteborg (Göteborg Galopp) varje vecka.
– Träningarna på galoppbanorna är öppna för alla som vill komma och träna. Både ridhästar och ponnyer som vill konditionsträna är välkomna. Det är inte speciellt hård träning, utan ska vara roligt och utvecklande för alla, säger Mimmi.

Driver ridskola för ponnygalopp
Man behöver inte ha egen ponny om man vill börja med ponnygalopp. Det finns ponnygaloppridskolor där man rider precis som på vilken annan ridskola som helst. Ofta kan du även tävla på ridskolans ponnyer.
Sofia Lundbäck driver galoppridskolan utanför Hörby i Skåne och har dessutom två döttrar som tävlar i ponnygalopp. Sofia har varit intresserad av hästar hela livet och fattade tycke för galoppsporten redan i tonåren. Därefter utbildade hon sig till ridlärare.
– För fem år sedan började min äldsta dotter visa intresse för ponnygalopp, vilket var väldigt roligt. I dag driver jag en ridskola utanför Hörby, som vi startade år 2015. Sedan ungefär ett år tillbaka har vi även ponnygalopp som inriktning på ridskolan, säger hon och fortsätter:
– Hos oss får man både rida lektion som i en vanlig ridgrupp, men kan även prova att rida i galoppsadel och träna på balans, sits, tempo och så vidare, förklarar Sofia.
Hon ser flera fördelar med sporten.
– För det första ser jag att både barnen och ponnyerna tycker det här är väldigt roligt. Det blir en jättehärlig gemenskap mellan både de tävlande, föräldrarna och arrangören. En härlig inställning helt enkelt, med ett trevligt klimat. Sedan är det även en spännande sport. Det är ju roligt med fart, säger Sofia.
– På tävlingsdagen är det ju såklart roligt att få träffa alla, även om omständigheterna är annorlunda just nu på grund av pandemin, säger hon.
I vanliga fall brukar de samlas före och efter för en fikastund, men just nu är det inte lika aktuellt.
– Precis innan startsignalen kan jag bli lite nervös, men annars är jag ganska lugn. Det är väldigt spännande och roligt.


Sofia Lundbäck, dottern Nora och ponnyn Fanny efter seger i kategori A i tävlingen på Jägersro Galopp den 2 augusti. Tack vare dagens sponsor skänktes en summa till BRIS. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp


Vill du börja med ponnygalopp? Så gör du!
Svensk Galopps hemsida kan du läsa mer om hur du gör och vart du ska vända dig för att börja med ponnygalopp.
– Man kan gå en licenskurs som anordnas hos oss ett par gånger om året och så får man komma och rida ett "provlopp" och testa på, säger Mimmi.
– Jag hoppas att fler vill börja och att de förstår att det är lättare att börja än man tror. Alla ponnyer är välkomna, de måste inte vara jättesnabba från början. Våga prova på helt enkelt, säger Sofia.
Det finns ponnygaloppridskolor i Vallentuna, Göteborg och Hörby.