Så arbetar Irma Karlsson med hållbar träning

För att hästens leder ska förbli hållbara spelar flera faktorer in. Korrekt träning, noggrann hantering och hästens diet är några av de viktiga aspekter som toppryttaren Irma Karlsson lägger stor vikt vid. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

– När jag tänker på hållbarhet för hästens leder, tänker jag främst på att träna väldigt varierat och mångsidigt. Detta gäller både vilket underlag man rider på samt olika sätt att arbeta på tillsammans med hästen, säger Irma Karlsson och fortsätter:
– Jag har alltid ett system som jag rider utefter, men man kan variera träningsplanen med exempelvis hoppning, longering, en galopptur på åkern eller träning i skogen.
Det är också viktigt att lägga fokus på kvalitet snarare än kvantitet.
– Jag tror mycket på att träna hästen smart. Det viktigaste under ett träningspass är att det man tränar på gör hästen bättre. Det är lätt hänt att hamna i ett läge där man bara fortsätter, för att man så gärna vill att det ska bli ännu bättre, men att i första hand tänka på kvaliteten av träningen är rätt grundtanke.

Rid gärna på rakt spår
En hållbar träningsplan är a och o. Irmas hästar hoppas max två gånger i veckan och en dag i veckan är det vilodag från ryttare som gäller. Utöver det förespråkar hon att man rider ute en till två dagar i veckan, beroende på de möjligheter man har, genom att exempelvis träna i backar i skogen för att stärka hästen.
– När det kommer till arbete på ridbanan bör man komma bort från arbetet på volt så mycket som möjligt, då det är ganska slitsamt. Däremot kan böjt spår vara bra och stärkande för hästens balans – i lagom mängd. Om du har en häst som är bra att longera kan man göra det som variation en dag i veckan, men försök utöver det att komma bort från arbetet på böjt spår, säger hon och fortsätter:
– Var inte rädd för att rida hästarna på rakt spår, det kommer att hjälpa dem att bli mer liksidiga.

Ta hjälp av kavaletti
– En grundregel för hästens hållbarhet är att den går i balans och med bjudning. Bakbenen driver då framåt och hästen hänger inte i handen. Det är alltså viktigt att hästen kan hålla balansen själv, förklarar Irma.
Hon använder sig ofta utav kavalettibockar, så kallade "sockerbitar", för att hjälpa hästarna att jobba korrekt i balans.
– Ställ en bock mellan två hinder för att kunna hålla jämn rytm och balans. En häst som blir stark och drar i bettet, eller en häst som inte bjuder framåt, måste då organisera om och börja tänka mer själv. Du kan även ställa bocken på ett böjt spår för att hjälpa hästen att hålla balans och jämn rytm genom svängen.

Utforma en korrekt foderstat
Även hästarnas foder spelar en stor roll för dess hållbarhet.
– Grunden är alltid ett bra grovfoder med bra värden. Sedan kan man tillföra kraftfoder beroende på hur mycket energi hästen behöver och även lägga till ett fodertillskott. För mig är det väldigt viktigt att välja en foderprodukt, eller en leverantör, som man litar på, säger Irma och fortsätter:
– Jag tycker att jag har märkt skillnad när jag har gett mina hästar ledtillskottet NAF PRO Superflex och upplever att de känns mjuka och hållbara. Jag ger det till både mina unghästar och äldre tävlingshästar.
– Flera av mina hästar är under uppbyggnad i deras yngre år och andra reser en hel del. För att vi ska kunna träna på ett hållbart sätt optimerar ett sådant ledpreparat våra möjligheter, säger hon.


Foto: Kim C Lundin


Irmas fem bästa tips för hållbara leder:
* Lägg en viktig grund redan när hästen är ung genom att exempelvis se över vilken typ av hage som den har tillgång till.

* Försök att ha hästen i naturlig rörelse så mycket som möjligt, de bör inte vara stillastående under en längre tid. Låt hästen få vara häst så mycket som möjligt.

* Variera underlaget i träningen.

* Rid i balans och utnyttja raka linjer.

* Optimera dina möjligheter med ett bra ledpreparat i foderstaten.