Så bedöms ett dressyrföl: "Funktionella bakben viktigt"

Hur bedömer man egentligen ett dressyrföl? Vad ska du tänka på när du letar efter din nästa stjärna på auktion? Johan Ifverson från SWB:s selektionskommitté berättar mer.

Fredagen den 27 september är det dags för SWB:s elitauktion för dressyrföl på Flyinge. Auktionen lockar många besökare som hoppas på att hitta en framtida stjärna, men vad ska man leta efter? Hur ska du tänka när du sitter i publiken och suktar efter en lovande dressyrhäst?
 
Stam, exteriör och temperament 
Före auktionen har fölen blivit utvalda av en selektionskommitté som består av Johan Ifverson och Andreas Jönsson. De har noggrant valt ut de individer de anser vara speciellt lovande för framtida elitsport. Johan berättar att det finns ett par specifika faktorer de har i åtanke när de väljer ut föl till auktionerna.
– Först tittar vi på stammen och även på hur fölen ser ut exteriört samt hur de rör sig. Sedan bör dressyrhästen vara relativt avslappnad, man vill inte att de ska vara för nervösa redan som föl. Även funktionella bakben är viktigt, säger Johan och fortsätter:
– Dressyrfölen bör ha tre bra gångarter samt utstrålning. Plus en tilltalande stamtavla och att de visar upp ett bra temperament.
  
Fundera i förväg

Johan menar att det är viktigt att köparna har en uppfattning om vad de söker innan de kommer till auktionen, för att kunna veta vad de letar efter.
– På en sådan här auktion ska alla föl se bra ut, så det är en fråga om vad du letar efter som kund. Det är bra om man har en idé om vilken blodslinje man letar efter. Söker du en hingst eller ett sto? Vill du ha en liten eller stor häst?, förklarar han.  
Det kan vara svårt att veta hur ett föl kommer att bli när det växer upp, men enligt Johans erfarenhet kan man ändå utläsa en hel del.
– Det svåraste är att veta storleken. Man kan tycka att ett föl är litet, sedan växer den plötsligt jättemycket eller tvärtom. Men har fölet bra gångarter och ett trevligt temperament brukar det följa med det upp i åldern också.

Här hittar du alla dressyrföl som auktioneras ut fredagen den 27 september.