Så bedöms ett hoppföl: "Viktigt att de är rörliga och avslappnade"

Hur bedömer man egentligen ett hoppföl? Vad ska jag tänka på när jag letar efter min nästa stjärna på auktion? Johan Ifverson från SWB:s selektionskommitté svarar.

Hopp- och fälttävlansveckan under SWB Equestrian Weeks är i full gång och i morgon, lördag den 5 oktober, är det dags för evenemangets andra elitauktion. Under kvällen kommer inte bara hoppföl att auktioneras ut, utan även åtta lovande unghästar i åldrarna fyra till sex år.
Auktionen lockar flera besökare som hoppas på att hitta en framtida stjärna, men vad ska man leta efter? Hur ska du tänka när du sitter i publiken och letar efter din nästa hopptalang?

"Vill se hur de tänker när de möter ett hinder"
SWB:s selektionskommitté, bestående av Johan ifverson och Andreas Jönsson, har tillsammans noga valt ut hästarna till kvällens auktion. Vid bedömningen av hoppfölen utgår man först och främst ifrån fölets stam, samt hur hingsten och stoet presterat tidigare.  
– Sedan väljer vi även ut exteriört bra föl. När det gäller hoppfölen är det viktigt att de är rörliga och avslappnade, säger Johan Ifverson.  
Vid bedömningen av hoppföl ställs det även fram ett litet hinder.
– Det är inte nödvändigtvis för att bedöma själva hoppningen, utan mer för att se hur de tänker när de möter ett hinder. Man kan då se lite grann hur de väljer att ta sig an det, och kanske få en liten fingervisning om hur de kommer att bli i framtiden. 

Ta hänsyn till dagsformen
Precis som dressyrfölen (som auktionerades ut i förra veckan) söker man även här efter utstrålning och fina gångarter, med ett extra plus för en bra galopp. När det är föl man talar om får man tänka på att dagsformen har stor betydelse, menar Johan.
– Kanske visar de upp sig lite annorlunda från dag till dag. Vissa är trötta och en del är pigga, men man får försöka se igenom det. Med fölen kan det ibland vara svårt att bedöma en bra galopp, speciellt om de vill springa runt och busa.
Oavsett om det gäller dressyr- eller hopphästar är det viktigt att eventuella spekulanter har en uppfattning om vad de är ute efter, redan innan de kommer till auktionen.
– Det är en fråga om vad du letar efter som kund. Det är bra om man har en idé om vilken blodslinje man letar efter. Söker man en hingst eller ett sto? Vill man ha en liten eller stor häst?, förklarar Johan. 

Här hittar du alla hoppföl och unghästar som auktioneras ut under SWB Elitauktion (klicka vidare för mer information, bilder och videoklipp):