Så fick shettisen Teddy livsgnistan tillbaka

Vid 25 års ålder är Teddy pigg och glad och njuter av livet som pensionär. Matte Lena Helander lyckades till slut hitta rätt kombination av foder och medicin. Tack vare ett tillskott från fodershop.se går Teddys trakealkollaps att hantera. 

Teddy kom till familjen Helander i juni 2011. Då hade han bott hos flera ägare och haft många små ryttare. Han hade också haft fång vid flera tillfällen så matte Lena Helander fick börja med en kur fenylbutazon direkt när han kom. Han bantades ned rejält och fick bra hovvård. Successivt kunde han börja följa med som handhäst när shettiskompisen Elvis kördes.
Men vintern 2014 började Lena märka att Teddy blev väldigt andfådd. Han hostade lite också.
– Jag tog honom till veterinären där de konstaterade trakealkollaps. Trakealkollaps innebär att luftstrupen faller ihop och blir plattare. Det är inte helt ovanligt hos shetlandsponnyer. Till slut får hästen så svårt att andas att man får lov att avliva den, berättar Lena.

Sökte fakta för att hitta lösning
Lena blev ledsen men också fast övertygad att hitta en lösning.
– Jag är inte inlåst i skolmedicin utan tänker ofta utanför ramarna. Jag läste på för att se om någon annan lyckats bota eller i alla fall underlättat för sin pålle, fortsätter Lena.
Hon upptäckte då att det fanns en studie hos SLU om just trakealkollaps på shetlandsponny. Hon läste den men gjorde inget av informationen direkt då Teddy ändå mådde hyfsat bra fortfarande. När det blev för jobbigt för honom att följa med ut på tur så fick han bli pensionär i hagen.
Under hösten och vintern som gått har han dock varit sämre och blivit andfådd för minsta lilla. Han har också börjat spärra upp näsborrarna så mycket så han byggt upp musklerna på sidan om nosryggen.
– Då kände jag att att det var dags att låta honom slippa. Det är alltid ett svårt steg, och jag vill veta att jag har gjort vad jag kan innan jag tar bort mina djur.

Nytt hopp tändes 
En ny tur till veterinären visade förvisso att han blivit sämre, men inte så till den grad att han enligt veterinären behövde avlivas. Lena återkom till SLU-studien och veterinären blev också väldigt intresserad av den. Mycket på grund av studien beslutade de gemensamt att testa en kortisonkur kombinerat med slemlösande. Teddy fick en kur och blev bättre, men så fort kuren upphörde blev han sämre. Då bestämde Lena och veterinären gemensamt att han skulle få kortison resten av livet.
– Tyvärr ökar risken för fång rejält vid långtidsbehandling med kortison, så jag ville se om det fanns ytterligare något att göra för att underlätta.

Rätt kombination av foder och medicin
Lena som tidigare handlat foder och tillskott hos Fodershop i Arboga visste att de har en hel del örtblandningar som är speciellt anpassade till vissa sjukdomstillstånd. I deras sortiment finns bland annat en örtblandning som heter FortiNut Respiratory Tracts Care+. Den är slemlösande, minskar andningssvårigheter och lindrar hosta.
– Jag började ge honom 0,5 dl morgon och kväll. Han är nu pigg som en 15-åring och kan till och med hänga med som handhäst några gånger i veckan i lugnt tempo, säger Lena.
– Det är så roligt att se och det känns bra att jag inte gav upp utan lyckades hitta något som verkligen passade honom. Även om vi inte helt kunnat sluta med hans medicin så har vi kunnat dra ner rejält på den tack vare Respiratory. Teddy är 25 år och så klart är varje dag bonus och att få se honom så här pigg, glad och lycklig igen är verkligen helt fantastiskt!


Teddy är riktigt pigg nu när han kombinerar kortison med tillskottet Respiratory Tracts Care+.

Lena – en nöjd kund hos Fodershop
– Det jag gillar med Fodershop är den naturliga inställningen till hästar och foder. Deras foder innehåller inte en massa spannmål utan har lågt innehåll av både socker och stärkelse. Det tycker jag är utmärkt med tanke på de snabbt ökande hormonrelaterade sjukdomarna hos våra hästar. De har också rena tillskott med till exempel magnesium, munkpeppar och gurkmeja.
– Dessutom är personalen på Fodershop väldigt trevlig och har goda kunskaper om foder och foderblandningar. Jag får alltid bästa möjliga hjälp med att välja det som passar mina hästar och deras behov.