Så löser du lunchfodringen med automatik

Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed. "Den är genialisk!". Det säger Åsa Jonasson vars ponnyer nu utfodras regelbundet dagtid – utan att Åsa själv behöver åka dit.

Från början fanns tre ponnyer i Åsa Jonassons familj. När familjen bytte stall och flyttade till ett som inte hade personal att tillgå för exempelvis lunchfodringar uppstod ett problem.
– Sommartid gick det bra, då fanns det ju gräs i hagen. Men när hösten kom kände vi att vi behövde stödfodra dagtid, berättar hon.
Åsa hade hört talas om fodringsautomaten från Dayfeed och bestämde sig för att testa.
– Vi valde den med dubbla luckor och laddade den en gång om dagen. Eftersom luckan öppnar sig så rejält sprids höet ut så pass att tre ponnyer enkelt kunde samsas runt samma giva, berättar hon.
När sedan en av ponnyerna såldes höll familjen kvar vid principen att dela lucka med effekten att automaten bara laddas varannan dag.
–Den är superenkel att hantera och ställa in. Den går att flytta och den är lätt att hålla ren. Den är genialisk, alla med häst borde ha en!, säger Åsa Jonasson entusiastiskt!


Enkelt. Familjen Jonasson är nöjd med sin höautomat!

Idén föddes ur ett behov
För drygt två år sedan stod den första prototypen till Dayfeeds höautomat färdig. Den uppfanns och skapades för att lösa familjen Gunnarssons problem med att inte kunna utfodra hästarna dagtid.
– Vi kunde aldrig delta i kollektiva utfodringslösningar på grund av våra jobb. Och på helgerna var vi alltid iväg på tävlingar. Till slut kändes det som om vi alltid stod i skuld till folk som hjälpte oss, berättar Anette Gunnarsson.
– Min man är väldigt innovativ och händig så jag sa åt honom att uppfinna något som vi kunde ha nytta av, fortsätter Anette och skrattar.
Då uppfann Anders en höautomat som öppnade en lucka och släppte ut höet på ett givet klockslag. Och vips var problemet med lunchfodringar löst!


Uppfinnaren. Dayfeeds höautomat uppfanns av Anders Gunnarsson.

Från plywood till galvaniserad plåt
Den första höautomaten var gjord i plywood. Men nuförtiden görs de i galvaniserad plåt som är enkel att rengöra, tål väder och vind och inte rostar. 
– De finns i två utföranden; en enkel och en dubbel. Alltså med en eller två luckor, säger Anette.
Den enkla laddar du en gång om dagen för en tidsbestämd fodring. Den dubbla laddar du antingen en gång varannan dag och ställer in till två lunchfodringar. Eller så har du två hästar som tar varsin lucka, och då behöver du ladda den en gång per dag.

Schemalägg enkelt i en app
Automaten drivs med helt vanliga 1,5-volts D-batterier. Livslängden är upp till två år. Den är också enkel att flytta samtidigt som den är stabil vilket gör den perfekt i vilket inackorderingsstall som helst. Själva tidsinställningarna görs i en app som styrs med Bluetooth.
– Alla som använder den tycker att den är väldigt lättmanövrerad, berättar Annette och håller själv med.
– Höautomaten är gjord utifrån ett tydligt behov, och funkar som en perfekt lösning!

Finalist i Hippsons innovationstävling 2019. Läs mer!