Så mår hästarna bäst i hagen – skydd mot regn, vind, värme och insekter

I drygt 20 år har det forskats internationellt om hästens välbefinnande när den går ute, i syfte att definiera tillståndet och identifiera problem. Efter foder står väderskydd högst på European Welfare Quality-programmets lista över det viktigaste för hästens välmående i alla lägen.

Det växande intresset för hästars välmående syns på alla nivåer. Såväl uppfödare som ägare av hobby- och proffshästar är alla måna om att deras djur ska må så bra som möjligt. Detta säkerställer hästens fysiska och psykiska hälsa när den står i hagen. Därför har Stallkompaniet tillsammans med Cheval Liberté tagit fram väderskydd av högsta klass.
  
Används även på sommaren
Cheval Liberté har konstruerat en rad väderskydd, som uppfyller hästarnas alla behov när de tillfälligt eller permanent står ute i hagen. Väderskydd ska ge hästen komfort i alla lägen både på sommaren och på vintern. De är särskilt framtagna för att skydda mot dåligt väder (som vind, regn och snö), samt skydda mot värme och insekter och ge hästarna en plats där de kan vila. Det är av största vikt att skydden är funktionella och fullständigt integrerade i omgivningen.


  
Våra väderskydd CONFORT är tillverkade i kopparbehandlad furu – klass IV, 40 millimeter tjock och spontad – vilket garanterar att de är slitstarka och isolerar väl mot kyla och värme. Den breda taklinjen skyddar mot regn och sol. Monteringen sker med hjälp av fjäder och not, vilket säkerställer konstruktionens stabilitet. Eftersom hästar brukar gnida sig mot väggar säkerställs konstruktionens hållfasthet med de skruvar som medföljer respektive modell.
  
Modulerna kan kombineras fritt
Vi rekommenderar att du planerar minst nio kvadratmeter per häst. Våra väderskydd finns i moduler om nio kvadratmeter som kan kombineras fritt. Observera också att takets överhäng ger en ytterligare skyddad yta. Väderskydden är estetiskt tilltalande och passar väl in i alla miljöer.
Vi rekommenderar att du uppför väderskydden vända bort från den förhärskande vindriktningen, för att minimera obehag samt för att undvika skador på skydden vid hård vind.


Skydden ska helst monteras på en betonggrund eller på betongplintar i hörnen.
  
För att hästarna ska kunna njuta av morgonsolen och få skydd mot den värsta hettan är det bäst att ha väderskyddets öppning mot ost-sydost och resten av grunden mot norr.
Våra väderskydd är flexibla och vi kan hjälpa dig att specialanpassa dem till dina behov. Oavsett antal hästar, hagens konfiguration eller din verksamhet kan vi erbjuda en konstruktion som passar dig. Vi erbjuder många tillbehör, till exempel extra väggar på framsidan, boxdörrar, mellanväggar och portar med lås för att göra sadelkammare.


 
Ger kontroll på utfodringen
Foderhanteringen är också mycket viktig för hästar som står ute. Med väderskyddet NUTRI CONFORT kan vi erbjuda den perfekta lösningen på hantering av hö och foder, samt ett komfortabelt väderskydd för alla förhållanden. Väderskyddet NUTRI CONFORT har alla de egenskaper du behöver för att göra betesmarken till en perfekt hage, samt garantera friskt foder för dina hästar samtidigt som du begränsar spillet.
Utöver väderskydd finns även en foderstation med plats för sex hästar. Du får kontroll på höets fördelning och det ligger väl skyddat i förvaringsutrymmet. Fodret levereras från väderskyddets baksida genom en öppningsbar trälucka. Foderstationen består av en metallram med varmgalvaniserade rör och har plats för 12  foder.
 
Hjälper dig att hitta en optimal lösning
De väderskydd som erbjuds av Cheval Liberté och Stallkompaniet är mycket prisvärda och enkla att montera. Vi hjälper dig gärna med alla dina konstruktionsbehov för hästar, från väderskydd och utrustning för stallet till kompletta byggnader. Vi står till ert förfogande för att föreslå moderna lösningar anpassade till dina behov och dina hästar. Kontakta oss här.