Så resonerar NAF:s chefsveterinär om träning och tillskott för att hålla hästens leder i trim

Det är tufft att hålla god ledhälsa hos tävlingshästar. Hantering och träning är viktigt, men även hästens diet är betydelsefull. Här talar Kate Hore, chefsnutritionist, med chefsveterinär Nick Larkins BVSc DSc MRCVS – båda på brittiska NAF – om ledhälsa.

Kate: Vi vet att hälta är den absolut vanligaste rapporterade anledningen till att hästar förlorar träningsdagar. Är detta något du också har upplevt?
  
Nick: Absolut, som kliniskt aktiv veterinär arbetade jag ofta med ledande tränare och såg hur hälta påverkade tävlingsplanerna för säsongen. Hästarna missade viktiga träningsdagar och hälsan försämrades, vilket innebar att de inte kunde prestera optimalt. Jag upptäckte väldigt tidigt, via NAF, vilken skillnad ett effektivt näringsmässigt stöd kan göra för hästens leder och därmed betydelsen för deras ägare.
  
Kate: Det här var för över trettio är sedan, har mycket förändrats sedan dess?
  
Nick: Både ja och nej. NAF hade till exempel en starkt bidragande roll i att introducera MSM som tillskott till häst i Europa och det har fortsatt att vara viktigt än idag. Men vi har nu en mycket bättre förståelse för komplexiteten i ledens näringsmässiga krav för att främja hälsa – från de tidigaste, osynliga förändringarna och framåt. Ledhälsa är multifaktoriell och ingen enskild ingrediens är någonsin svaret. Därför vet vi att utvecklingen av våra naturliga synergistiska och komplexa sammansättningar är det som gör skillnad.
  
Kate: Ja, den här skillnaden ser vi inte minst gällande NAF PRO Superflex, vår senaste ledprodukt som är speciellt utformad för den skandinaviska marknaden. Resultaten från våra fältstudier var helt fantastiska. Över 200 hästar fick prova NAF PRO Superflex och feedback samlades in från deras ryttare. Resultaten visade på signifikanta förändringar gällande både rörlighet och prestation. Det faktum att 78 procent av deltagarna rapporterade en förbättring av prestationen kan vara intressant för alla som just nu planerar kommande tävlingssäsong.
  
Nick: Det är fantastiska nyheter och jag är stolt över att vårt innovativa arbete fortsätter att leda utvecklingen av nutrition för hästens leder.


Kate Hore och Nick Larkins anser att både träning och kost bidrar till hästars goda ledhälsa. Foto: NAF

Fotnot: Har du hört talas om PRO Superflex? 97 procent av deltagarna i vår fältstudie rapporterade att de skulle rekommendera PRO Superflex till en annan ryttare. Så om du inte har gjort det ännu är vi på NAF säkra på att du nog gör det snart!

Intressanta studier om hästars ledhälsa

  • Egenvall A et al (2013) Days lost to training and competition in relation to workload in 263 elite show-jumping horses in four European countries. Preventive Veterinary Medicine. 1:112 (3-4).
  • Dyson P.K et al (2008) Days lost by two and three-year-old Thoroughbred horses: a survey of seven UK training yards. Equine Veterinary Journal. 40(7) 650-657.