Så skyddar du hästen mot sommareksem

En härlig tid med sommar och sol närmar sig – men insekter och sommareksem kan vara en plåga för både hästen och dess ägare. Ridersport vill därför ge tips och goda råd på hur du kan hindra och lindra besvären för din fyrbenta vän.

Sommareksem hos hästen kan ofta bero på en allergisk reaktion mot saliven i svidknottens bett. Detta leder i sin tur till att hästen kan få en kraftig inflammation i huden som leder till att de kliar sig kraftigt. I flera fall kan de klia sig så pass mycket att de förlorar päls och tagel eller får sår som börjar blöda.
Resultatet blir därmed en häst som inte kan njuta av sommarens soliga dagar, utan i stället blir mycket olycklig.
Svidknotten är små och blodsugande insekter som främst attackerar områden som man och svans, i öronen och under magen.

Förebygg problemet – undvik klådan
Som hästägare finns det, som tur är, flera saker du kan göra för att hjälpa din fyrbenta vän. Först och främst kan du försöka hindra knotten från att komma åt hästen. Detta gör du på bästa sätt med hjälp av ett eksemtäcke.
Eksemtäcket har tätare tyg än ett vanligt flugtäcke och täcker mer, så att knotten inte kommer åt att bita. Lägg på täcket tidigt på säsongen, redan i mars, för att vara ute i så god tid som möjligt innan insekterna vaktat till liv. Ta sedan inte av täcket förrän insekterna försvinner, oftast när det har varit några frostnätter på raken.
Det finns flera varianter av eksemtäcken och det viktigaste är att hitta vad som passar just din häst som individ.


Flug- och eksemtäcket Rambo Sweetitch Hoody från Horseware har ett yttermaterial av polyester med ett silkeslikt innertyg över manke, skuldra och svans för att motverka skav. Vid halsdelen finns hål i täcket för öronen. Detta för att täcket hela tiden ska hållas på rätt plats.


Ett annat populärt eksemtäcke kommer från Hansbo. Detta täcke har extra UV-skydd och sitter tätt om hästen för att förhindra att insekterna kommer in. Sömmarna i tyget har dessutom vänts ut och in för att undvika skav på hårremmen.


Eksemtäcket Zebra Horka har delar av lycra för extra stretch samt bogveck för extra komfort och rörelsefrihet. Till detta täcke finns dessutom en matchande eksemluva för att även skydda de känsliga områdena runt ögon och öron.

Undvik knottrik betesmark
Du kan även påverka i vilken miljö hästen vistas i. Sjöar och skogar, eller områden som är sanka med mycket sly, är exempel på miljöer som är naturligt rika på knott och andra insekter. Undvik därför dessa marker om möjligt.
Vid behov kan det även vara lämpligt att stalla in hästen under de timmar på dygnet då knotten är mest aktiva. Det bästa är om du har möjlighet att förebygga problemet innan klådan bryter ut och om hästen får problem är det bra att rådfråga en veterinär.

Lindra klådan
Man kan hjälpa hästen att lindra redan uppkommen klåda och förebygga med diverse medel, som exempelvis Superkräm PROB från Ekholm som mjukar upp och kan lindra. BioNix från Biofarmab innehåller en populär blandning med benzylbenzoat som har underlättat för många hästar. No Rub från Leovet verkar förnyande på huden och löser förhårdnader.
Eksem kan exempelvis uppstå från obalans i hästkroppen vid stress, så att stödja hästen inifrån med tillskott kan hjälpa. Se till att mineralbalansen är bra, då det kan behövas extra zink. Linfröolja har visat sig ha god effekt – fungerar inte magen fungerar inget. Alla hästar är olika och man får testa sig fram för att se vad som fungerar på just sin häst.

Se samtliga sommarprodukter hos Ridersport