Så väljer du rätt underlag till ridbanan

Det finns inget facit för hur en ridbana ska byggas eller vilket underlag som är bäst. Däremot finns ett framgångsrecept som gäller alla – research och analys. "Du måste känna din mark", menar Ola Hidgård, VD på Maskincompaniet i Halmstad AB.

Efter en stunds samtal med Ola Hidgård framgår det att det där med att anlägga en ridbana inte är något man gör i brådrasket, oavsett om det är inom- eller utomhus. Men att ha gjort allt från grunden lönar sig i längden:
– Den som har gjort sin hemläxa ordentligt blir en nöjdare ridbanebyggare, konstaterar Ola.
En ridbana består av en stabiliserande grund och efter det olika lager beroende på om det är inom- eller utomhus. Samt ett dämpande, sviktande men samtidigt stödjande topplager. Frågan om vilka material som bör användas i de olika lagren saknar dock facit och det är här researchen och analysen kommer in i bilden:
– Hur ser marken ut där jag har tänkt bygga? Är det lera i botten? Sand? Hur rinner vattnet? Lutar det?
Ola menar också att det är viktigt att man rannsakar sig själv och till exempel funderar på hur ofta banan kommer att användas och till vilken disciplin.
– Olika discipliner kräver olika underlag och uppbyggnad, men det finns även mellanvägar att gå för att banan ska kunna fungera för flera olika sorters ryttare. Utöver den ekonomiska budgeten ska man även budgetera sin tid. Hur mycket arbete är jag beredd att lägga på underhållet av min färdiga ridbana?


Ola Hidgård, Maskincompaniet i Halmstad, vill att varje kund analyserar hur ridbanan ska användas.

  
"Vi tar ett helhetsgrepp på underlaget"
Ola är själv hobbyryttare, liksom hans fru Malin. Maskincompaniet startades för snart 20 år sedan och har idag ett tiotal anställda. Idag står verksamheten på tre ben: Bygg, entreprenad och solenergi.
– Vi är ett familjeföretag som bygger banor i alla landsändar, från norr till söder. Vad gäller underlaget tar vi ett helhetsgrepp. Vi renoverar gamla banor och bygger nya från grunden, men tar även hand om totalentreprenaden för hela anläggningar med stallar och ridhus. Jag är ju lite nördig när det kommer till det här, skrattar Ola som är lantbrukare i grunden:
– Jag har även arbetat som grävmaskinist så jag är van vid att jobba med olika marktyper, dränering, vattnets väg och så vidare.
Som ryttarpappa till Ellen 18 år och Lova 16 år, dressyr- respektive hoppryttare på internationell nivå, har Ola sett många ridbanor genom åren. En del bra, en del mindre bra.
– Man har ju lärt sig vad som fungerar och inte, konstaterar Ola.
  
Egna underlaget väcker störst intresse
Fiberunderlagen är populära, så även hos Maskincompaniet. För även om Ola erbjuder de flesta underlag i sitt sortiment är det den egna produkten GTEX Premium Advance som väcker störst intresse hos kunderna.
– Inblandningen och sammansättningen av olika fiber anpassas efter varje kunds önskemål och behov, vi analyserar och diskuterar oss fram till en lösning som passar bäst för varje unik kund. Underlagets tjocklek är också viktig, vi rekommenderar mycket sällan under 12,5 centimeter vid nyanläggning.
GTEX Premium Advance görs bland annat av hackad textil och PES-fibrer blandat med dubbeltvättad svensk kvartssand, så kallad silikatsand, en kombination som ger ett starkt och flexibelt underlag som är lätt att underhålla och som fungerar väl för både hobbyryttare och elitsatsande diton.
– Du kan ha underlaget både inomhus och utomhus. Låter man en fiberbana torka upp lite extra innan en köldknäpp är den fortfarande ridbar och den går även att salta, tipsar Ola.
 

Inblandningen och sammansättningen av olika fiber anpassas efter önskemål och behov. Underlagets tjocklek är också viktig, sällan rekommenderas under 12,5 centimeter vid nyanläggning.
  
Finns med i hela anläggningsprocessen
En bana med fiberblandning är relativt enkel att underhålla. Den harvas inte i egentlig mening utan "slätas till". Ett fiberunderlag kräver dock vatten och här har Maskincompaniet olika lösningar att erbjuda:
– Vattnet binder sanden och fibern, och styr fastheten i underlaget. Det är det som gör att det i princip passar alla discipliner utom möjligen några av western-grenarna, säger Ola och tillägger:
– Att anlägga en ridbana sker inte över en natt. Med god planering och väl genomförd research blir det både roligare och enklare. Vi vill vara den personliga leverantören som gör det lilla extra för att varje kund ska lyckas bygga sin drömbana utan att göra onödiga missar i projekteringen. Vi finns med både före, under och efter processen.
  
"Prisvärt underlag som vi är helnöjda med"
Svante Johansson är kund till Maskincompaniet.
– Vi har lagt in GTEX Premium Advance i vårt ridhus. Jag har en del erfarenhet av underlag, skrattar Svante, och denna fiber- och sandblandning uppfyller de krav och mer därtill som vi pratade med leverantören om inför leveransen.
– Varje dag har vi full aktivitet med många ekipage som tränar både hoppning och dressyr. Ryttarna tycker att underlaget fungerar väldigt bra, samtidigt som det är enkelt att underhålla för oss på anläggningen. Leveransen och utläggningen av underlaget gick smidigt och vi får suverän service och support av de kunniga och engagerade medarbetarna hos leverantören. Extra bonus är att GTEX Premium Advance är ett väldigt prisvärt underlag. Nina och jag är supernöjda, säger han.
 
Nyfiken? Här hittar du kontaktuppgifter till Ola och hans team!

Olas 3 steg till en lyckad ridbana

1. Känn din mark
För att kunna göra rätt uppbyggnad av din ridbana är det viktigt att veta hur marken ser ut, vad den består av och vilka vägar vattnet tar under ytan.

2. Vad ska banan användas till?
Vilken storlek ska min ridbana ha? Hoppryttare brukar önska en lite bredare bana för att få till fler linjer, medan dressyrryttaren gärna ser en 40- eller 60-metersbana. Oavsett vilket är detta något man bör tänka igenom innan man anlägger.

3. Hur mycket och när ska banan användas?
Kommer banan att nyttjas varje dag? Ska den vara ridbar på vintern? Hur mycket skötsel är jag beredd på att lägga ned? Hur ska jag lösa bevattningen? Detta är avgörande faktorer för valet av topplager och dess tjocklek.