Så väljer och passar du in den perfekta ridhjälmen: "Alla har olika huvudform"

Hos Marietorp Ridsport i Skåne säljs det årligen hundratals ridhjälmar till aktiva inom hästsporten. Anna Engman har genom åren träffat på väldigt många kunder som vill ha goda råd vid köp och utprovning. Här bjuder hon på värdefulla tips kring märkningar, passform, skötsel och säkerhet.

Att använda ridhjälm bör vara en självklarhet för alla som rider och kör. Man bör även ha hjälm vid riskfylld hantering från marken som till exempel när man longerar, tömkör, löshoppar eller lastar sina hästar.
Marietorp Ridsport säljer många ridhjälmar i butik men även i samband med de stora mässorna, till exempel när de står på Eurohorse i Göteborg. Frågor som brukar ställas är bland annat: Vilken säkerhetsstandard gäller just nu? Vilken huvudform passar till de olika ridhjälmarna? Vilken design kan man få? Ska det vara hög eller låg skärning? Stor eller liten skärm? Vad är det för garanti?
Nedan bjuder erfarna Anna Engman från Marietorp på information om ridhjälmar i största allmänhet – och råd om den viktiga inpassningen i synnerhet.
    
Vilken standard gäller egentligen?
Vid aktiviteter/verksamheter och tävlingar inom Svenska Ridsportförbundet måste du använda en godkänd ridhjälm, det vill säga att hjälmen ska vara CE-märkt. Var observant och läs på Svenska Ridsportförbundets hemsida om reglerna ändras. Kortfattat ser de i dagsläget ut så här:

Även Konsumentverket står bakom ovanstående rekommendationer om säkerhetsstandard.
  
Vissa tillverkare ställer högre krav
För att du ska känna dig säker på att hjälmen har ett fullgott skydd ska den alltså ha en gällande säkerhetsmärkning i förhållande till tillverkningsdatum. Utöver de grundläggande säkerhetskraven finns det ett antal hjälmmärken/tillverkare som har utökade säkerhetskrav i samband med tillverkning.
De har ställt ännu högre krav på bland annat stötupptagning, tryck från sidorna, hårdare krav på att spetsiga föremål ska ha svårare att penetrera ridhjälmen med mera. Det finns då kompletterande internationella säkerhetsmärkningar som ridhjälmarna är märkta med. Detta gäller hjälmar från bland annat Charles Owen, Samshield, Kep och Kask.
Det bästa är givetvis att hjälmarna har så många säkerhetsmärkningar som möjligt. Det som ofta skiljer en billigare hjälm från de dyrare är till viss del märkningarna. De billigare hjälmarna uppfyller europeisk standard, men är oftast masstillverkade i Asien. De dyrare hjälmarna har som sagt oftast fler säkerhetsmärkningar, samt att de dessutom är tillverkade i Europa. Se exempel på märkningar nedan.

Utprovning av hjälm – rätt storlek
Det viktigaste är att ha en hjälm som sitter bekvämt och stilla. Den får absolut inte vara för stor. Man ska inte köpa en hjälm att växa i så länge det inte finns utbytbara innerfoder eller ett så kallat rattsystem baktill, där man kan korrigera storlek om man växer under tiden man har kvar hjälmen.
Hjälmstorleken är generellt lika med huvudets omkrets i centimeter. Mät på bredaste stället från bakhuvudet fram till mitt över pannan. Måttbandet ska ligga strax över öronen.
Det kan dock skilja sig lite mellan olika märken vad gäller storleken på huvudet kontra hjälmstorleken. Ibland behöver man gå upp eller ner någon storlek beroende på huvudformen.
  
Till vänster hjälm i korrekt position, med hakbandet ordentligt in under hakan och med skärmen långt ner i ryttarens panna. Till höger sitter hjälmen för löst och åker därför upp i pannan. 
  
Hjälmen ska komma ner ordentligt
När du har spänt fast hjälmen ska den inte glida upp och ner över pannan när du skakar på huvudet. De flesta hjälmar töjer sig lite grann i innerfodret när de har använts, så vi rekommenderar att köpa en hjälm som sitter väldigt tight. Om hjälmen börja "krypa upp" på huvudet när du provar den är den för liten.
Hjälmen ska alltså komma ner ordentligt på huvudet, men ändå sitta tight. Det ska nästan kännas som att den sugs på plats. Känn att hjälmen fyller ut hela vägen runt.
Då de flesta hjälmar ofta formar sig lite grann efter just ditt huvud är det mycket viktigt att inte låna ut sin hjälm till någon annan. Den kan då formas om till ett sätt som inte passar dig längre.
  

Om du väljer att ha ditt hår infällt i hjälmen, vilket är ganska populärt, ska du prova ut hjälmen med håret infällt och alltid rida med det så. Risken är annars att du har en hjälm som är för stor när du inte har håret infällt.
  
Hakbandet behöver hamna rätt
När du har satt på dig hjälmen ska du justera hakbandet och kontrollera att det hamnar ordentligt under din haka. Det får inte finnas en risk för att det glider fram under hakan. Man ska få in cirka ett finger.
– Vi brukar säga att hakbandet ska sitta så tight som möjligt, utan att det känns obehagligt. Det är viktigt att knäppningen är lätt att justera. Det är först när hakbandet är ordentligt knäppt som man kan kontrollera hur ridhjälmen sitter, säger Anna Engman.
  
Rund eller oval form på huvudet?
Alla har olika huvudform. Vissa hjälmar passar bättre till ovala huvuden och andra passar bättre till dig med runt huvud. Här får man givetvis prova sig fram.
En del märken har numera utbytbara foder inuti. Dessa kan då gå att få i ovala eller runda varianter. Man kan också jobba med ilägg i vissa hjälmmodeller. Det viktigaste är som sagt att hjälmen sitter stabilt och bekvämt på huvudet.
    
Sköt din hjälm så håller den bättre
Det är viktigt att ta hand om sin ridhjälm på bästa sätt. Beroende på vilket material den är tillverkad i ska man alltid rengöra den från smuts och damm. De flesta leverantörer har skötseltips med vid köpet.
Det är väldigt viktigt att tänka på att inte utsätta hjälmen för alltför höga temperaturer under en lång tid. Tänk till exempel på att inte låta hjälmen ligga framme i en varm bil på sommaren. Lägg den heller inte i direkt solljus.
Nästan alla hjälmar har ett lager med polystyren. Detta kan smälta samman, hjälmen blir då missformad och skyddar inte på samma sätt. Förvara gärna din hjälm i en hjälmväska.
    
Säkerheten är A och O
Om du har trillat av och slagit i huvudet, eller på annat sätt har tappat hjälmen i marken, bör du byta ut din hjälm. Skyddet som finns i hjälmen kan skydda en gång, utan att det sedan syns på hjälmen att den har blivit försvagad. Nästa gång det händer en olycka finns det risk att den inte ger ett lika fullgott skydd. Följderna kan bli förödande.
Det finns dock vissa leverantörer, till exempel Samshield, dit man kan sända hjälmen för att få den genomgången efter en olycka. De kan då, till en relativt låg kostnad, byta ut vitala delar så att du kan fortsätta använda samma ridhjälm. Denna garanti gäller i fem år.
För övrigt rekommenderar vi att man byter ut sin ridhjälm efter cirka tre till fem år, beroende på hur mycket den används.
  
Garantier och reklamationer
Olika leverantörer har lite olika garantitider, men generellt är det konsumentköplagen som gäller vid reklamationer. Garantitiden enligt Konsumentverket är tre år om du kan uppvisa att skadan fanns där vid köpet. Detta gäller alltså bara rena materialfel.
Tänk på att alltid spara kvitto när du köper en ridhjälm. Det är framförallt viktigt om det blir ett fall som du vill ta med ditt försäkringsbolag vid eventuell skada.
Köp helst inte en begagnad ridhjälm, du vet aldrig vad den har råkat ut för!
  
Nya hjälmar med Mips-teknik
Det finns en teknik som kallas Mips (multi-directional impact system), Mips-systemet finns i dagsläget i vissa hjälmar på marknaden. Mips är tillverkat för att skydda extra mycket vid rotationsrörelse som överförs till hjärnan från vinklade slag mot huvudet. Rotationsrörelsen är en kombination av rotationsenergi (vinkelhastighet) och vinkelacceleration, som båda påverkar hjärnan och ökar risken för mindre och allvarliga hjärnskador.
Mips extra skyddssystem har visat sig minska rotationsrörelsen när det implementeras i en hjälm, genom att omdirigera energier och krafter som annars överförs till hjälmen. Systemet är givetvis jättebra, men problemet med vissa ridhjälmar som finns på marknaden i dagsläget är att de är svåra att få till en bra passform på. Många tycker att de hamnar ovanpå huvudet. De rör sig dessutom lite grann hela tiden när man till exempel skakar på huvudet eller rider i vissa gångarter.
Vi hoppas att detta system utvecklas ytterligare. En glädjande nyhet är att Charles Owen, som är en av de ledande hjälmleverantörerna på marknaden, kommer med tre nya ridhjälmar med Mips-systemet inom en snar framtid.
  
Läs på inför hjälmvalet
Vi förlitar oss på att alla de ridhjälmar vi saluför har ett starkt skydd vid skador och fall. De flesta stora leverantörerna har dokumenterat väldigt väl hur de testar ridhjälmarna, samt resultatet av dessa tester. De finns ofta att se på deras hemsidor.
Ta er gärna tid att gå in på dessa om ni vill ha mer information om ridhjälmarna.

En uppsjö av designval
Det många lägger mycket fokus på utöver säkerheten vid köp av ridhjälm är designen och hur den ser ut. Så länge hjälmen har en bra grundsäkerhet, som är det viktigaste, är det givetvis jättekul att även ha en hjälm man trivs med rent utseendemässigt.
För den som är intresserad av detta finns det en uppsjö av modeller, färger och design att välja mellan. Det har i många år varit populärt att pryda hjälmar med stenar och på de lite dyrare ridhjälmarna kan man till och med ha äkta Swarovski. Denna trend verkar inte ge vika.
Nu är det även populärt med högblanka ridhjälmar.
– De ridhjälmar vi säljer mest av i dagsläget, där man kan göra sin egen design med fina detaljer på, är hjälmar från Samshield och Kep. Egendesignade ridhjälmar har en leveranstid på cirka fyra veckor, berättar Anna Engman.
  
Olika skärning och ventilation
På ridhjälmar från Samshield kan man även välja om det ska vara hög eller låg skärning baktill. Låg skärning är standard, men hög skärning kan vara bra att ha om man tävlar dressyr och vill få in en stor och fin knut baktill. Den skärningen är också bra om man har väldigt tjockt hår och vill rida med lite högre tofs.
De flesta hjälmar har i dagsläget inbyggd ventilation. Designmässigt är det lite olika hur den ser ut.
– Vi upplever att stora gallerventilationer inte är så populärt som det var en gång i tiden. Nu vill man ha en diskretare ventilation som inte syns så mycket. Men givetvis uppskattas en bra ventilation. Många hjälmtillverkare har lyckats bra med detta. Vissa har till och med ventilationer som går att öppna och stänga.
  

Charles Owen My PS med Mips-system och Kask Dogma Star Lady.
 

Samshield med hög skärning för hårknut, samt Samshield Miss Shield Flower Swarovski.

  
Skärmstorleken varierar
Det har sedan ett par år tillbaka blivit populärt med "solskärm" på hjälmarna. Från början var detta tänkt just som solskydd, men det verkar ha blivit lite av en modefluga då de flesta väljer solskärm för att de tycker det är snyggt. Dessa hjälmar används ju även under inomhussäsongen.
Just i Sverige är kanske inte solskärm det som de flesta har behov av, såsom det är i exempelvis Florida där solen alltid skiner. Men många vittnar i alla fall om att det när solen skiner ger ett bra skydd. Man får inte solen i ögonen och det ger ett lite bättre fokus. Skärmen skyddar dessutom en större del av ansiktet mot solens strålar.
– Vi har även kunder som berättat att det är väldigt praktiskt med den större skärmen när det regnar. Man får inte regnet i ögonen helt enkelt. Även kunder med glasögon har reflekterat över att den stora skärmen känns bra, då den skyddar från reflektioner från solen med mera, säger Anna Engman.
Med eller utan stor skärm är alltså en smaksak.
– Generellt säljer vi mest hjälmar med stor skärm till hoppryttare. De flesta dressyrryttare väljer en traditionell, liten skärm. Vad gäller fälttävlan bör man ha en hjälm utan skärm när man rider i terrängen. Där använder man sig av ett löst överdrag med skärm, som glider av vid ett eventuellt fall. Du får inte ha hjälm med strävt material, typ sammet, i terrängmomentet.
  
Var rädd om ditt huvud, det är det viktigaste du har!
  
Har du fler frågor om ridhjälmar är du varmt välkommen att kontakta oss via mail info@marietorpridsport.se, i butiken eller på mässor.

Välkommen till Marietorp Ridsport – se vårt stora utbud här!
 


Anna Engman visar Marietorps välsorterade hjälmavdelning.
   

Kep-hjälmar med specialdesign.
 
 

Samshield Flower Swarovski och Samshield Crystal Medley.

Film som förklarar Samshields säkerhetsarbete.