Se upp för dolda faror i din transport!

Har du koll på golvet i din hästtransport? Bara för att transporten är besiktigad innebär det inte att golvet är i helt och säkert skick.Trailerimport vill få bort farliga hästtransporter från vägarna med gratis "släp-check" för den som är osäker på vilket skick hästsläpet är i.

Även om hästtransporten ser hel och fin ut innebär det inte att skicket är perfekt. Rötskador kan dölja sig under färg eller fastlimmad gummimatta och andra otillgängliga vrår.
– Vi hade en kund som lämnade in en hästtransport som kunden tyckte var i fint skick. När vi kontrollerade hästtransporten var väggar och golv murkna. Det var ett under att hästen inte trampat igenom och skadat sig, säger Diddi Zuban, marknadskoordinator på Trailerimport som är generalagent för Ifor Williams i Sverige.
Eftersom Trailerimport tagit initiativet till gratis kontroll med ambitionen att få bort de farliga hästtransporterna från vägarna, uppmuntrar de nu även sina branschkollegor att erbjuda samma sak.
– Många hästägare är omedvetna om hur illa det kan vara – faktiskt även med nyare släp, säger Diddi Zuban.Förespråkar aluminumgolv
Hästtransporter är oftast byggda i trä, glasfiber eller aluminium. Trä är ett billigt material men också det som först tar skada av fukt. Materialet kräver stor omsorg eftersom smuts och fukt lätt tar sig in. Glasfiber står emot något bättre men har ofta en träkärna som kan ruttna. Aluminium däremot, kan inte ruttna.
– Vi förespråkar såklart att man som hästägare väljer det lättskötta aluminiumgolvet utan organiskt material, såsom i våra hästsläp. Det är också därför vi kan lämna 25 års garanti, så att både häst och ägare kan känna sig säkra när hästen åker i en Ifor Williams hästtransport, berättar Diddi Zuban.Trailerimport har filmat hur ett till synes friskt släp, endast tio år gammalt, reagerade när man utsatte det för tryck med bara tummen.
Filmen ser du här.

Så kontrollerar du ditt släp på ett enkelt sätt