Sju tips för hästhälsa och samspel

För att både häst och ryttare ska må bra och fungera som bäst krävs ett helhetstänk. Viktigt är bra träning, rätt och anpassad utrustning, foder, stallmiljön samt samspelet mellan häst och ryttare. För en fin samvaro är också vardagshanteringen viktig. Se till att underlätta din egen vardag i stallet, njut och ha roligt med din häst!

Ulrika Björnerot, Dipl. Hästfysio- & Friskvårdsterapeut hos EquiTeam International har jobbat med hästar i över 40 år. Det bästa hon vet är att se när häst och ryttare har ett optimalt samspel. Här bjuder vi på Ulrikas bästa tips för hästhälsa och samspel:

1. Utrustning. Sadel och träns. Det är viktigt att hitta en sadel som med rätt sadelbom och anpassad stoppning får ryttaren i balans. Då fungerar samspelet med hästen mycket bättre och du som ryttare får möjlighet att rida med mjukare hand utan att dra i tyglarna. Dessutom ska utrustningen placeras i rätt läge och ställas in för maximal komfort för hästen och ryttaren. Hästens rygg, gång och välmående förbättras avsevärt!

2. Samspel. För bästa samspel och fin samvaro med hästen är också vardagshanteringen viktig. Se till att uppleva roliga saker tillsammans med din häst.

3. Massage. Massage och andra behandlingar av hästen hjälper till att minska spänningar så att muskulaturen kan utvecklas och byggas upp. På så sätt blir din häst mer hållbar. En rejäl ryktning är en manuell massage som inte bara ger cirkulationsfördelar utan också njutning för hästen.

4. Foder. Foder är en mycket viktig byggsten. Det ska vara bra kvalitet och rätt näring. Ett hö eller bete bör alltid kompletteras med mineraler och vitaminer samt gärna ett magstabiliseringstillskott. Utan fungerande mage kan inte näringsämnen tas upp på ett optimalt sätt. Leta därför reda på ett bra foder med rätt balanserad näring och som har gedigen forskning bakom sig. Det lönar sig i alla avseenden.

5. Stallmiljö. Stallet är där hästen bor. Där behöver den lugn och ro, trevliga boxkompisar, rutiner i vardaglig hantering, bra luftcirkulation och ett bra strö. SCA:s Stallpellets ger en ljus, fin miljö och en inbjudande bra stillaliggande bädd för hästen att vila på. Dessutom förebygger den liggskador som t.ex. sår på hasen, höften, framkotor osv. Fukten gör en stor tjänst för hästens hovar genom att hindra uttorkning. Har du en häst som har luftvägsproblem, hjälper det oerhört att kunna styra bäddens fukthalt genom att vattna på ströt efter behov och på så sätt minimera damm. Den snabba mockningen, minskade gödselstacken och lättare lyften underlättar också för dig som jobbar i stallet.

6. Skoning. Se till att din häst får rätt skor och blir balanserad i verkningen för att förebygga förslitningsskador på hästens ben. Delta vid skoning och lär dig hur hästens hovar fungerar. Se över att hoven landar jämt på marken. Tala med din hovslagare.

7. Ryttaren. Kom ihåg att ta hand om dig själv också! Likväl som att hästen ska tas om hand på allra bästa sätt för att den ska må bra, behöver du också bra mat, träning, vila och sömn. Ta hjälp av välutbildade experter inom respektive område med lång erfarenhet. Det är viktigt att åtgärder både för dig och din häst blir rätt från början.


Ulrika Björnerot, Dipl. Hästfysio- & Friskvårdsterapeut, EquiTeam International. Foto: Laila Berglund/Fotoform
  
" – Som strö använder jag SCA:s Stallpellets. Det gagnar hästhälsan och ger också oss som vistas i stallet en bra arbetsmiljö och enklare hantering. Dessutom är SCA:s Stallpellets både FSC®-certifierad och märkt med Bra Miljöval. Följ SCA Stallpellets på Facebook så kan du ta del av fler av mina tips om hur du och din häst kan utvecklas till ett bra team."  

BONUS: Ulrika visar hur du kan ge din häst manuell massage:

I Maria Gretzers stall:


Foto: Laila Berglund/Fotoform

 Läs mer här