Sju tips på hur du lastar hästen säkert

Lastning kan vara stressigt för såväl häst som ryttare och situationen kan bli farlig om det görs på fel sätt. Hästtransportföretaget Cheval Liberté har tagit fram sju tips för hur du kan förenkla lastningen för ovana eller rädda hästar.
  1. Välj rätt transport. Lasta i en ljus och luftig hästtransport för att minimera risken för klaustrofobi.

  2. Var tydlig och lugn. Visa din häst att det är betydligt bekvämare att låta sig lastas än att vägra gå in i hästtransporten genom att använda en repgrimma och ditt kroppsspråk, håll dig själv lugn och trygg. Gå inte bakom din häst då de kan bli osäkra på var trycket kommer ifrån och ge hästen onda aningar. Om din häst blir arg och frustrerad – håll dig själv lugn. När du blir upprörd stressar du bara upp hasten ännu mer.  3. Vinn din hästs förtroende. Första gången du lastar den så stäng inte dörrarna eftersom hästar är flyktdjur – känner de sig instängda så är deras instinkt att fly. Stänger du in dem in dem när de är i en stressad situation kan det vara början på en negativ relation mellan din häst och trailern.

  4. Ha tålamod. Försök att inte sätta press på din häst, tålamod är nyckeln. Tillåt hästen att ta sig an trailern i sin egen takt genom att låta den lukta och titta på trailern. Uppmuntra hästen till att förstå att inget negativt kommer att hända.

  5. Skapa trygghet. Hästar gillar inte små mörka utrymmen – öppna alla fönster för att få in dagsljus och tänd ljusen inne i trailern om det finns några. Ta också in föremål som hästen känner till i transporten, till exempel hö eller otvättade täcken som luktar som hästens stall. Då har hasten lättare att komma till ro.  6. Beröm mycket. Vänta på att din häst ska bli nyfiken på trailern, låt den undersöka trailern och beröm varje närmande.

  7. Ta med en kompis. Om du kan – lasta en mer erfaren häst först och visa din häst att om kompisen kan – så kan din häst med. När du ska börja köra med hästen i transporten så börja med korta resor. När du är framme så beröm din häst rikligt.