Släckningsbollen ska stoppa stallbränder: "Ger brandskydd 24 timmar om dygnet"

Den är stor som en handboll, är aktiv 24 timmar om dygnet och kan släcka bränder. Släckningsbollen är den första självutlösande brandsläckaren i EU och ska marknadsföras av bland andra K9 Horse. Christer Johansson hoppas att den ska ligga i varenda stall, hästtransport och elskåp där bränder kan uppstå hastigt.

K9 Competition AB och K9 Horse känner du säkert igen som tillverkare av pälsvårdsprodukter till hästar och hundar. Säkerhetsprodukter var däremot inte något som Christer Johansson, vd för företaget, hade i sitt sortiment när han hörde talas om Släckningsbollen.
 
Vännens hästar omkom i brand
Christer tyckte visserligen att det var en smart idé, men lät den vara. Ett par månader senare brann dock två hästar inne i en transport och snart därefter slog blixten ner i en väns stall, där alla hästar omkom. Christer insåg att Släckningsbollen, som han tidigare hört talas om, hade kunnat förhindra de fruktansvärda olyckorna. Så det var enkelt att fatta beslutet om att utvidga sortimentet.
– Nästan varje stall har en pulversläckare, men många glömmer bort att skaka om pulversläckaren med jämna mellanrum. Om det börjar brinna är det bara en "korv" som kommer ut, säger Christer.
 
Löser ut vid kontakt med flammor
Släckningsbollen, som han hörde talas om via en bekant, kan kastas in i elden. Den behöver inte aktiveras utan reagerar på flammor. Det innebär att den även kan fungera som en passiv brandvakt – till exempel i en hästtransport, en husbil eller så klart i hemmet.
– De allra flesta stallbränder börjar i elskåpet eller i andra elektriska installationer och det kan ske när som helst. Har du en släckningsboll i elskåpet har du ett brandskydd 24 timmar om dygnet, berättar Christer.
I Släckningsbollen finns samma sorts pulver som brandkåren använder sig av. Pulvret tar bort syret och kväver elden.
– Tre till tio sekunder efter att bollen har kommit i kontakt med lågorna utlöser säkringen inuti bollen en detonation. Det får bollen att explodera och sprida sig över ett 8 till 10 kvadratmeter stort område. Vilket motsvarar effekten hos en 2,5 kilos standard-brandsläckare, berättar Christer.
 

En livsviktig försäkring

Bollen behöver inget underhåll och det behövs ingen utbildning för att hantera den, den har dessutom en hållbarhetstid på hela fem år. Släckningsbollen kommer att lanseras under Jönköping Horse Show och kommer att kosta cirka 1 195 kronor.
– Det är en billig försäkring om man frågar mig, avslutar Christer.
  
Här går Släckningsbollen att köpa
  

Christer Johansson på K9 Horse. Foto: Privat