Smarta prylar som förenklar i stallet

Trångt i sadelkammaren? Rörigt i stallet? Täcken högt och lågt? Foderspill i foderkammaren? Lugn, det finns både knep och utrustning som hjälper.

Hästlivet är fullt av pinaler, att hålla ordning på dem på ett smart och säkert sätt är en utmaning för vem som helst. Samtidigt vill man spara tid och förenkla sitt hästliv så mycket som möjligt så att tiden i stallet kan läggas på den man är där för, nämligen hästen. Är detta en ekvation som går att få ihop? Jajamän, menar Ydre-Grindens Marita Hjelm:
– Det handlar om att tänka efter före. Hur ser min stallvardag ut och hur kan jag rationalisera utan att tumma på säkerheten för varken mig själv eller hästen?

Går att minska foderspillet
Marita poängterar att det ofta inte handlar om särskilt komplicerade eller dyra lösningar, det gäller bara att hitta dem!
– Foderhanteringen känns till exempel extra viktig att se över i år, säger hon och syftar på förra årets torka och efterföljande grovfoderbrist. Att vara rädd om det surt förvärvade grovfodret är en självklarhet. 
– När man fyller höpåsar blir det mycket spill som ofta bara sopas undan och kanske till slut slängs på gödselstacken. Med en höpåsehållare får du båda händerna fria och får bättre kontroll över var höet hamnar.
Att ställa fodersäckar direkt på golvet är ingen bra grej. Är de dessutom öppnade bjuder du in möss och råttor till ett riktigt kalas och fodret kan bli förstört.
– Det är ingen nyhet att kraftfoder ska förvaras torrt, gärna i tunnor med lock. Då kommer inga skadedjur åt det och spillet minskar. Det blir dessutom enkelt att sopa upp och hålla ordning.

Förenklar utfodringen av kraftfoder
Ydre-Grindens storsäljare nummer ett när det gäller stalltillbehör är den svarta, enkla krubban som skruvas upp inne i boxen. Vill du rationalisera – du kanske har många hästar i stallet – och samtidigt fodra säkert utan att behöva gå in i boxarna installerar du med fördel en vik- eller fällbar krubbmodell.
– Väljer man en modell som kan låsas i utfällt läge kan man dessutom förbereda kraftfodret i förväg. Det är bara att fälla in krubban vid matdags. Smidigt också om det är någon annan mindre hästvan person som ska sköta utfodringen, konstaterar Marita.

Lättillgängligt och säkert
Att ha saker lättillgängligt förenklar. Samtidigt får det inte finnas utstickande sadelhängare och krokar i vägen och stallgången ska inte blockeras av onödiga saker.
– Att lämna hästen ensam på gången, om så bara för en kort stund, är något som bör undvikas. Med en fällbar, rundad sadelhängare och en mjuk krok intill skötselplatsen kan du hänga fram din utrustning och annat du behöver – innan du ställer upp hästen, tipsar Marita.
Skyfflar, sopkvastar och grepar tenderar att lutas mot väggar och stå allmänt i vägen, oftast beroende på platsbrist. Genom att hänga upp dem på väggen – med eventuella piggar inåt! – kommer de undan och upp från golvet, det blir lättare att både hitta dem och att hålla rent.
– Vår redskapshängare kan du dessutom montera i ett hörn vilket sparar plats på väggen. Den fungerar även utmärkt att hänga träns och grimmor på.

Förvaring och tork av täcken
Täckeshängare på boxdörrar med öppningsbart frontgaller är ett "big no-no". Om hästen leker med täcket och täckeshängaren kan den råka fastna med underkäken och skada sig riktigt illa.
– Med en hylla över själva hängaren hindras hästarna från att komma åt täckena och kan inte heller fastna och skada sig. Täckeshängaren har svängbara armar som ger plats åt minst fyra täcken. En skyddande gardin framför alltsammans skyddar från damm och ger samtidigt ett prydligt intryck, säger Marita.
Att hänga undan torra och rena täcken är en sak, att torka blöta och smutsiga en annan. Marita har lösningen på det också:
– Har du en täckeshängare med svängbar arm får du plats med många täcken, och schabrak för den delen, på liten väggyta. Du väljer själv hur många. Hängaren finns även som set med plats för upp till 20 hästtäcken.

Platseffektivt i sadelkammaren
Vill du bara ha någonstans att göra av täcket en kort stund, till exempel vid skötselplatsen, rekommenderar hon keyholdhängarna.
– Det är en enkel och säker upphängning i stället för att ha täcket liggande på golvet, med risk för att den egna eller andras hästar trasslar in sig när de passerar.
Keyholdhängaren går att få även som en liten karusell med plats för flera täcken, perfekt i sadelkammaren:
– Skruva upp den i ett hörn och den tar knappt någon plats alls. Karusellen är inget att torka täcken på, men som ren förvaring fungerar den fint och täckena kommer dessutom upp från golvet.
Allt som underlättar sopandet är bra.
– Ta till exempel ridstövlarna som alltid blir stående på golvet. Skruva upp en stålbåge på väggen och häng stövlarna där i stället. Vips så har du frigjort golvyta.

Marita Hjelms tre stallfavoriter
Marita Hjelm har visserligen jobbat hos Ydre-Grinden i tio år, men det är bland hästarna hon har sin bakgrund. Hon är både A-domare och överdomare i hoppning och "bor" i stallet på sin fritid. Marita vet vad som underlättar och förenklar. Vi bad henne välja ut tre favoriter i sortimentet.

1. Höpåsehållaren. Den kan jag inte leva utan. Jag vet att jag redan har pratat om den, men den har verkligen förenklat livet i stallet enormt.

2. Y-hängaren för benskydd, tork eller förvaring. Har plats för fem benskydd och du behöver inte knäppa dem för att de ska fastna. Det är bara att kila fast.

3. S-cut säkerhetskniv. Borde finnas i alla hästtransporter och stall. En helt säker kniv med skyddad egg, som gör att du med ett enda handgrepp kan skära igenom exempelvis en grimma utan att skada hästen.