Sommar med eksemhäst – goda råd behöver inte vara dyra

Äntligen börjar det bli varmare ute och sommaren närmar sig. För de flesta hästägare är detta en härlig tid, men för de med eksemhäst är det nu den jobbiga säsongen börjar. Här följer några tips från Ridersport på vad man kan tänka på för att klara sommaren med en känslig häst.

Vad är sommareksem?
Sommareksem är överkänslighet mot ett protein i svidknottens saliv, vilket ger en allergisk reaktion där hästen kliar sig. Detta så till den grad att huden förlorar päls och tagel, kliandet ger kraftig skorpbildning och såren kan börja blöda.
Reaktionen är såklart väldigt obehaglig för hästen och i värsta fall kan avlivning vara ett sista alternativ. Vanliga ställen knotten attackerar är i man och svans, i öronen och under magen.
    
Vad kan man göra för att skydda sin häst?
Första steget i att skydda sin eksemhäst mot klådan är genom att hindra knotten från att komma åt hästen. Detta görs bäst med hjälp av ett eksemtäcke. Eksemtäcket har tätare tyg än ett vanligt flugtäcke och täcker mer, så knotten inte kommer åt att bita.
Det bästa är att täcka hästen strax innan insekterna börjar vakna, vilket är beroende på var i landet du bor. Men generellt sett handlar det om någon gång i mars/april. Ta sedan inte av täcket förrän insekterna försvinner, oftast när det har varit några frostnätter på raken, vilket kan vara i oktober/november.
 
Välj eksemtäcke utifrån individen  
Eksemtäcken finns i många varianter. Det gäller att hitta ett som passar just din häst vad gäller storlek, passform och material. Den vanligaste varianten är ett täcke man drar över huvudet på hästen, men det finns även sådana man tar på som ett vanligt täcke. Det vill säga som har spännen framtill och under halsen. Vissa hästar behöver även täcka huvudet då knotten gärna biter runt ögon och i öronen, även här gäller att en eksemhuva skyddar mer än vad en vanlig flughuva gör.


Eksemtäcke från Hansbo.
  
Hjälpmedel mot klåda
Det finns diverse medel som kan hjälpa mot klådan orsakad av insekterna. Dock är alla hästar individer och det som fungerar för en häst kanske inte gör det för en annan. Alla medel ska provas på liten yta innan man börjar använda dem över hela hästen, skulle den få en reaktion mot medlet blir det då på en begränsad yta.
Något som kan fungera för en del hästar är Bio N'ix från Eclipse Biofarmab. Det är en lotion som verkar klådstillande vid insektsangrepp, det verksamma ämnet är Benzylbensoat och krämen masseras in i huden på utsatta ställen.

Ger huden återhämtning
Leovet har även de produkter som kan hjälpa huden med återhämtningen. Bio Skin Oil verkar med rena oljor och hjälper till med att till exempel läka sår och stimulera återväxt av hår. No Rub verkar genom salicylsyra förnyande på huden och löser förhårdnader, det hjälper också till med att lindra klåda och verkar antibakteriellt.
 
Rengörande och återfettande
Inte att förglömma finns Prob's produkter. Något som kan lindra klådan och hjälpa mot torr hud är till exempel Prob Olja, vilket är en återfettande alkohol- och tjärbaserad olja som är smidig att ha i man och svans. Detta då oljan flyter lätt och kommer i en flaska med pip.
Kombinera gärna med Prob Tjärschampo som löser upp mjäll och hudavlagringar, samt är effektivt rengörande och återfettande för päls och hud – bra även till vardags.
Prob Superkräm är mjukgörande och även den återfuktande, samt är effektiv mot klåda orsakad av sol och insekter. Krämen hjälper också till med att bibehålla hästens hud i gott skick, allt för att klådan inte ska kunna uppkomma från första början.


Före...


... och efter lindring med bland annat Prob-serien från Ekholms.
   
Motståndskraft inifrån
Det är även en bra idé att bygga upp hästens motståndskraft inifrån, med vitaminer och mineraler. St Hippolyt har en serie foder som kan hjälpa hästen med ökad motståndskraft, Hesta Mix, den finns som både pellets och müsli och har ett extra högt innehåll av mikronäringsämnen.
I första hand är serien gjord för islandshästar, men den passar även bra till hästar som behöver extra av mineraler och andra viktiga näringsämnen. Linfröolja har också visat sig hjälpa hästar med hudrelaterade problem, då oljan har en god balans mellan Omega 3 och 6. För fungerar inte magen fungerar inget.
  
Undvik knottrika marker
Miljön där hästen vistas är även den mycket viktig. Om man kan bör man undvika områden som naturligt är rika på knott och insekter, till exempel vid sjöar och skogar eller i områden med mycket sly. Det kan behövas att man stallar in sin häst vid den värsta tiden på dygnet, när knotten är som mest aktiva, vilket är vid gryning och skymning. Beten med öppna marker och blåst är att föredra.
Som alltid när en häst har problem med något är det bra att höra med en veterinär. Din häst kan till exempel ha någon form av parasiter som ger klåda med mera, vilket veterinären kan hjälpa till med.

Se samtliga sommarprodukter

Ta kontakt för personlig rådgivning
En sammanfattning av detta är att hela tiden tänka på att förebygga innan klådan bryter ut! Gör ditt yttersta för att ständigt bibehålla huden i ett gott skick.
Som ägare till en häst som själv har utvecklat sommareksem ligger detta Nicole Pihlsgård hos oss lite extra varmt om hjärtat, hon är alltid engagerad till att hjälpa andra med samma problem. För om hjälpen kan göra sommaren till en dräglig tid för någon eksemhäst, då är det en lycka för oss på Ridersport.
 
/Eva Williamsson Holm, vd och ägare