Sommarens bästa hästfest är snart tillbaka

Den 12–14 juni återvänder världens bästa ryttare till Stockholm Stadion. Då bjuder Longines Global Champions Tour och Global Champions League, tillsammans med Stockholm Horse Week, upp till en riktig hästfest.

2019 var första året av fem som den prestigefyllda tävlingen Longines Global Champions Tour genomfördes i Stockholm. Det blev en succé där bland annat den prestigefulla Grand Prix-klassen avgjordes mellan våra svenska stjärnor Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson – den förstnämnda knep förstaplatsen.
  
Toppryttare från hela världen
Touren pågår från mars till november och besöker platser som Shanghai, New York, Madrid, Paris och Rom där världens högst rankade ryttare inom hoppning samlas för att tävla både individuellt och i lag. Den stora nyheten för årets tävlingar är att Stockholm Horse Week, utöver LGCT och lagtävlingen GCL, satsar på ett program där fokus ligger på hoppning och på att ge unga talanger – både hästar och ryttare – möjligheten att tävla på Stockholm stadion.
 

Malin Baryard Johnsson satsade stenhårt och skapade riktigt fin underhållning för Stockholmspubliken.
Foto: Adam Andersson

 
Ett perfekt event för hela familjen
En helt ny nationell satsning på ponnyryttare lanseras och det blir dessutom internationella klasser för unga hästar, där publiken får möjlighet att möta nästa stora stjärnor inom hoppsporten. Satsningen på unga ryttare under 25 år kommer också att fortsätta under tävlingarna 2020, då 20 ryttare blir inbjudna till Stockholm för att tävla både individuellt och i lag.
Det kommer även att arrangeras föreläsningar och olika aktiviteter där man bland annat fokuserar på att utveckla konceptet Family Corner. Dessutom finns det tillfällen till god mat, mingel och shopping.
 
Så funkar LGCT och GCL
I den individuella tävlingen LGCT rider världens bästa ryttare om de högsta premierna i sporten. På varje deltävling rids ett kval där de bästa ryttarna tar sig vidare till den prestigefyllda Grand Prix-klassen. Lagtävlingen GCL består av 16 lag med antingen fem eller sex ryttare. Ryttarna kommer från olika nationer och består av fem seniorer och minst en U25-ryttare. Varje lag har ett eget namn som är döpt efter en av tävlingsplatserna, en lagledare, en egen "team song" och lagkläder. I dagsläget rider till exempel våra svenska stjärnor Henrik von Eckermann och Evelina Tovek i Scandinavian Vikings.
– Det är väldigt roligt att så många svenska ryttare rider i ett GCL-lag och tävlar på touren i årets säsong! Konceptet med lagtävlingen är verkligen något extra och helt unikt inom ridsporten. GCL som nu går in på sin femte säsong har verkligen skapat en ny dimension där publiken får följa sina favoritlag i en rafflande tävling med sport på absolut högsta nivå, säger Sara Johansson, tävlingsledare för LGCT Stockholm och SHW.
  
Premiumbiljetter – en nyhet med många möjligheter
Inför årets upplaga har två olika biljettförändringar genomförts. Första förändringen är att Stockholm Horse Week satsar helhjärtat på heldagsbiljetter, så att du som besökare ska få den bästa upplevelsen och inte missa någonting. Den andra förändringen är att det har lanserats en premiumbiljett för dig som vill unna dig det lilla extra. Med denna biljett får du allt från egen fast track, arenans bästa platser och premium-lounge där besökarna kan köpa snacks och dryck – till "meet and greet" med utvalda ryttare.

Läs mer om programmet och köp dina biljetter här