Förebygg hältan – bättre än att bota

Ledinflammation (osteoartrit) är den vanligaste orsaken till hälta hos häst. Benämningen osteoartrit används även till artros och broskskador.

Ledinflammationen startar oftast i ledkapseln och leder så småningom till nedbrytning av ledbrosket, förtjockning av ledkapseln, inflammerad ledvätska och benpålagringar i och runt leden. Vid belastning ger inflammationen smärta och då får vi hälta på hästen.
   
Ledinflammation är en sjukdom där tillståndet utvecklas långsamt och försämringen sker gradvis, vilket slutligen leder till ledsvikt. 
Vid en inflammation frisätts nedbrytande enzym från brosket och ledkapseln. Ledvätskan och ledkapseln blir inflammerade och så småningom bryts beståndsdelarna i brosket ned.
Det underliggande benet kan reagera med att bilda mer ben och blir stumt. Ledbrosket kan inte svikta lika bra mot det stumma benet och små frakturer kan bildas i övergången mellan brosk och ben. Vid en större skada har brosket svårt att reparera sig.
   
Ledinflammationer kan drabba hästens alla leder men kotled, framknä och has är vanligt drabbade. Symtomen är varierande grad av hälta, värme, stelhet, gallor och försämrad rörlighet. 
  
Den vanligaste orsaken till ledinflammation på häst är att leden utsätts för onormala påfrestningar, exempelvis överträning. Men det kan även ske vid normal användning av en led som är försvagad av till exempel en fraktur, lös benbit, vrickning och ledbandsskada. 

Vad kan du göra för att förebygga?

Förebygg genom att ge Grönläppad Mussla och Kollagen typ II. Grönläppad mussla innehåller många nyttiga näringsämnen – bland annat glukosaminoglukaner (GAG), kondroitin, omättade fettsyror, Omega-3, –6, –9 (EPA och ETA), antioxidanter och mineraler.
Grönläppad Mussla hjälper kroppen att bygga upp brosk, hud och bindväv. Kollagen typ II behövs för att upprätthålla elasticitet och flexibilitet i ledbrosket. Ledbroskets primära funktion är att minska friktionen i lederna och fungerar som en stötdämpare.
Vid stigande ålder, skada eller hårt arbete minskar ledbroskproduktionen och den stötdämpande effekten avtar, därför ska ni tänka på att förebygga innan dessa problem uppstår.

- Naturliga ingredienser
- Lätt att dosera
- Bevarar ledernas rörlighet
- Hjälper kroppen att bygga upp brosk, hud och bindväv
 
Produkten är i pelletsform, är lätt att dosera och passar även den kräsna hästen. Det är gott samtidigt som det tillgodoser hästen med funktionella ingredienser som har en mängd hälsofrämjande fördelar. Svenska DjurApotekets Grönläppad Mussla + Kollagen 900 g pellets räcker i 30 dagar till stor häst.

Läs mer här