Successtoryn bakom det moderna varumärket Fager

År 2018 startades Fager, som specialiserat sig på bett. Deras tänk grundar sig i innovativa lösningar och på så sätt har de utmanat de traditionella synsättet gällande bettets utformning och funktion.

Hej Louise! Era bett har på kort tid blivit en succé bland ryttarna, men hur föddes idén till att skapa och producera egna bett?
– Allt började i mitt egna hästintresse och arbete inom produktutveckling och design där min största kunskap ligger i problemlösningar. Den moderna sporthästens anatomi i munnen har under åren förändrats och platsen för ett bett är minimal. Det jag kunde se var att bettets framåtböjda utformning gav ett snedbelastat tryck, ökade friktionen mot lanerna och gav de främre kindtänderna ökat slitage. Jag började med att fokusera på att hitta gemensamma nämnare för att sen ta fram en lösning vars utformning och tryck avlastade dessa ytor.

Ni pratar om tryckpunkter i hästens mun, förklara vad menar ni med det?
– Ja, vår väg är att hitta rätt tryck för varje individ. Aveln har skapat känsligare hästar och genom att förstå vad just din häst föredrar kan vi anpassa så trycket från bettet hamnar på, för just den hästen, rätt ställe. En förenklad förklaring kan vi säga att en del hästar är tungkänsliga medan andra är mer känsliga för tryck på lanerna. Beroende på hur ryttaren upplever sin häst i ridningen, kan vi kategorisera in de i olika grupper och utifrån ryttarens beskrivning rekommenderar vi ett bett som vi tror passar. Det är fantastiskt häftigt att få följa och att bara att ändra en vinkel, eller material kan ha stor betydelse för ökad acceptans och komfort. Vi hjälper alltid till om man behöver rådfråga och förklarar alltid vad och varför vi rekommenderar just den modellen. För att göra det ännu enklare att hitta rätt har vi även duktiga utprovare runt om i Sverige som provar ut betten på hemmaplan, samt även ett brett nätverk av återförsäljare.

Från idé till färdig produkt. 

Vad har ni för planer för framtiden?
– I dagsläget är vi mitt uppe i en global expansion där vi lanserar våra bett i USA, Europa och Australien. Vi jobbar ständigt med utveckling av vårt varumärke, som i dagsläget är känt som Fager Bits. Vårt nästa stora steg blir att lansera Fager Equestrian i början på nästa år tillsammans med en ny hemsida, under samma domän Fagerbits.com. Vi smyglanserade nyligen vår Smart-grimma med två patenterade snabbspännen som båda underlättar vid tränsning samt löser ut automatiskt om olyckan skulle vara framme där hästen skulle fastna.

Grimman med snabbspännen som löses ut när de utsätts för ett visst tryck. 

– Vi kommer i februari att lansera en magisk klädkollektion av hög kvalité, stilren design och smarta funktioner. Betten kommer dock alltid vara vår huvudsakliga produkt och vi har bland annat nya spännande material och utformningar på ingång som vi ser enormt mycket framemot.

Ny klädkollektion med stilrena kläder är på ingång. 

Tre röster om Fager
"– Jag upptäckte Fager av en händelse och blev väldigt imponerad av designen. Som hästodontolog undersöker jag mellan fem till tio hästar dagligen och har märkt att dagens hästar inte bara blivit mer aktiva och känsliga i temperamentet utan även i munnen. De har en överaktiv mun vilket gör att de behöver ett bett som ligger mer stilla i munnen, har mindre länkar och är nättare i modellen. Betten från Fager fyller ett behov på dagens marknad och eftersom det finns så pass många olika modeller i deras sortiment kan man hitta ett bett som har precis rätt nivå av rörlighet för den hästens individuella nervsystem. Sen är ju titan ett fantastiskt material då det är så pass starkt att man kan göra lederna på betten mycket nättade vilket ger en bättre passform och minskar risken att hästen nypts i munnen utan att man för den skull tummar på kvalitén. Bett med små leder upplevs ofta som tystare och ligger mer stilla. Men det gäller att man som hästägare tar hjälp att hitta ett bett som ligger bra i hästens mun och som hästen gillar. Alla hästar är olika. "
Nina Lundberg, veterinär sedan 2001 och har sedan utbildad sig till hästodontolog och jobbar sen 2009 endast med hästens tänder och munhåla. Driver Svenska Hästtandvården AB.


"– Louise hörde av sig till oss och jag tycker det är väldigt roligt med unga personer som kommer med ett nytt tänkt och synsätt. De vill jag gärna supporta och ge feedback. Jag tycker om hennes tanke och att produkter är väldigt hästvänliga. Sen är Louise extremt lyhörd och intresserad. Och jag är positivt inställd till att betten tar mindre plats i hästens mun. Jag har bland annat hjälpt henne och kommit med förslag gällande en ny islandsstång. Den är en smidig stång som kan användas med lite mer direkt effekt men som också kan användas för en mjukare effekt. Så den ska bli rolig att se!"  
Magnús Skúlason, Islandshästryttare och tränare. Har flera VM och SM-medaljer och är en eftertraktad tränare både i Sverige och utomlands.
Magnus stången kommer att lanseras i början på nästa år. 

  
"– När Fager lanserade sina bett fick jag testa några modeller och vid en första anblick gillade jag vad jag såg. Betten var både nättare och lättare än de som fanns på marknaden. Jag har många gånger tänkt på hur hästarnas munnar förädlats de senaste åren och att det ligger helt rätt i tiden att de ska ha mindre bett i munnen. Speciellt när man har kandar och rider med två bett. Då är det trevligt om de inte är för tjocka. Sen tycker jag det är spännande med de olika materialvalen och att man som ryttare kan ha en svensk tillverkare att bolla idéer med. Louise är otroligt lyhörd och lyssnar på vad man har för önskemål. Tidigare hade jag en häst där jag testat alla olika typer av bett men som inte trivdes på något. Hästen visade det bland annat genom att gapa och köra upp huvudet. Oavsett vad jag testade fick jag aldrig rätt känsla. Då testade jag Fager Maria med fasta ringar och de bettet accepterade hon direkt. Så det var häftigt! En annan favorit är Fager John i sötmalm med parerstänger. Den använder jag i princip på alla mina unghästar. Bettet ligger stilla i munnen och parerstängerna hjälper till med styrningen. Sen har ju även Fager en extremt bra kundservice. Jag har ganska många elever som har fått testa mina bett som sedan kontaktat Fager och fått väldigt bra hjälp att hitta rätt modell och rätt storlek. Och det uppskattas ju väldigt mycket!"
Johanna Due-Boje, dressyrryttare med internationella erfarenheter. Hon gjorde tillsammans med sin häst Mazy Klövernhöj världscupsdebut 2020 i danska Vilhelmsborg.