Superlätt täcke förbättrar hästens komfort – studie mätte fukt och ryggtemperatur

HANSBO SPORT är ett svenskbaserat varumärke med ett lite annorlunda tankesätt inom ridsport. Vårt genuina arv utgör en solid grund och gör oss till en huvudaktör i ständig förnyelse sedan 40 år tillbaka.

Sedan lång tid tillbaka har vi konsumenter lärt oss att älska de superlätta jackor och västar som finns i en mängd olika utföranden på marknaden. Varför inte göra ett hästtäcke i samma material och med liknande egenskaper i en smidig förpackning? Resultatet är ULTRA Light stalltäcke. Men det finns så mycket mer att berätta om detta unika täcke som nu finns på marknaden.
  
Under förra året kunde vi upprepade gånger läsa artiklar om att man misstänker att många hästar står med för många och varma täcken på sig under dygnets timmar. En tes som nu har studerats och visar att hästar inte skall stå med för varma täcken, det kan innebära att hästens temperatur höjs. En hästs förmåga att reglera sin egna temperatur är betydligt mer sofistikerad än människans. Men det innebär också att en häst kan vara varm eller till och med för varm utan att vi med blotta ögat uppfattar det.
 
HS ULTRA Light-täcket är tillverkat i ett yttermaterial av 100 % nylon och fodrat med ett blankt polyestertyg som motverkar skav, däremellan finns det en 160 grams polyfill-fyllning. En återkommande fråga vi ständigt bemöts av är; räcker det verkligen med ett 160 grams stalltäcke för att hålla hästen varm?
För att kunna besvara denna fråga valde vi att låta ULTRA Light stalltäcke ingå i en studie utförd av Claire Hubbarb på Hiformequine i England. Claire har i ett samarbete med Cambridge University utvecklat en sensor som under användning av hästtäcken på hästar mäter yttertemperaturen, hästens ryggtemperatur och hästens fuktighet.
Förenklat har den detaljerade studien visat att ett ULTRA Light stalltäcke 160 gram som används på motsvarande halvblod, i ett kallstall är fullt tillräckligt för att hålla hästen varmt ner till -2 grader. Det finns dock omständigheter som påverkar denna typ av rekommendationer. Är hästen klippt? Vilken ras är hästen, vilket hull har den etc.
Men vi känner oss väldigt övertygade om att inga hästar varken är för kalla eller svettas under användning av ett ULTRA Light stalltäcke. Det lätta material som ULTRA Light stalltäcke är tillverkat i innehåller mycket luft vilket gör att täcket precis som en jacka gjord i samma material genererar mer värme än vad ett tjockare material som inte har samma luftinsläpp gör.

Det finns även ytterligare positiva egenskaper som vi gärna vill belysa just med tanke på täckets låga vikt. Vi vet i dag väldigt lite om hur hästen faktiskt påverkas av att stå med många täcken på sig, täcken som är tunga och i vissa fall illasittande. Men det är vår övertygelse att ett lätt täcke erbjuder hästen större rörelsefrihet och motverkar muskelspänningar och obehag orsakade av vikt.
  
Vikten är inte heller oväsentlig för den som tar på och av alla täcken på hästen, man skall vara rädd om sin rygg, den skall hålla länge.
  
I många av dagens stall kan det även finnas begränsat lagringsutrymme, ULTRA Light stalltäcke levereras i en liten dragsko-påse som med fördel fungerar ypperligt som förvaring av täcket under den tiden på året som det inte används.
Nice to know
är även att täcket vacuumförpackas under leverans från fabrik vilket gör att vi har kunnat dra ner den totala volymen, som annars skulle ha belastat miljön, med mer än 40 %. Det är något vi är mycket stolta över!
  
Yttermaterialets glatta karaktär drar inte till sig smuts eller damm. Det passar enkelt i en vanlig tvättmaskin och torkar snabbt. Funktionellt, genomtänkt och en moderiktig sportig design gör ULTRA Light stalltäcke helt unikt på marknaden.
 
ULTRA Light stalltäcke levereras komplett med dolda reglerbara kryssgjordar, elastiska bensnören och svansrem.
  
Att täcket är grymt snyggt och iögonfallande är som du nu förstår bara en bonus. Välj mellan fem underbara färger; Happy Blue, Powerful Black, Loving Green, Spicy Orange eller varför inte Tipsy Pink?

HANBO SPORT promotion movie

 ULTRA Light