Susanne Edlund: "Nu ser man redan på namnet vad fodret innehåller"

Vad ger du din häst till middag? I Sverige är vi duktiga på djurfoder och du kan vara trygg när du handlar svenskt foder från svenska bönder. Med ett nytt Hippo-sortiment i nya säckar blir det enklare att välja rätt i kraftfoderdjungeln.

Efter sommaren lanserar Svenska Foder ett delvis helt nytt Hippo-sortiment, dessutom i säckar med ny och tydligare design.
– Det blir nytt, fräscht och anpassat till dagens hästar, säger Susanne Edlund som är ansvarig på hästsidan hos Svenska Foder.
De första produkterna i Hippofamiljen togs fram 1999. Sedan dess har Hippo varit det självklara valet för många hästägare, oavsett fritidshäst eller högpresterande galoppör. Varför ändra på ett vinnande koncept?
– Ny forskning, nya rön och – inte minst – kundernas efterfrågan. För det finns helt klart ett behov där ute i stallarna. Aveln har förändrats och idag ser vi allt fler individer som står högt i blod, oavsett disciplin. Vi har kort och gott annorlunda hästar idag jämfört med för tjugo år sedan. Det har vi tagit hänsyn till.
 
Mindre socker och stärkelse
Det uppgraderade Hippo-sortimentet är liksom tidigare indelat i olika familjer, noga sammansatta för att passa olika hästars olika behov.
– Hästen är grovtarmsjäsare och ska ha mycket fiber i sitt kompletteringsfoder, därför är fodren förnyade främst med tanke på hästens mag- och tarmflora. Vi vill få ner socker- och stärkelsehalten i fodret utan att påverka smakligheten, eftersom för mycket socker och stärkelse påverkar tarmfloran negativt. Men precis som för oss människor gäller det att anpassa intaget efter graden av motion, säger Susanne.
Svenska Foder har arbetat med det nya sortimentet i ungefär ett år. Man har försökt arbeta med lokala råvaror så långt det går och de nya säckarna är till mer än hälften tillverkade av fibrer från sockerrör. Det betyder att de tidigare fodersäckarna i plast är ett minne blott, vilket är helt i linje med Svenska Foders högt ställda miljöpolicy:
– Miljö är ett bärande begrepp i vår verksamhet. Vi jobbar aktivt med att hushålla med vår planets resurser och energikällor.
 
Finns fem olika "familjer"
Även designmässigt har man haft miljöaspekten och det lokala för ögonen. Hästarna som pryder säckarna kommer nämligen från hästgårdar i närheten. Säckarna har dessutom fått nya färgmarkeringar och det blir tydligt redan i namnet vad fodret är till för.
– Några populära storsäljare finns kvar men det blir lättare för kunden att hitta rätt foder till sin häst, säger Susanne och beskriver de fem olika Hippo-familjerna:
– HippoBas är precis som det låter ett välbalanserat basfoder, som fungerar väl till de allra flesta hästar. HippoProtein är ett protein- och fiberrikt foder för hästar som behöver extra protein och HippoCompetition är extra energirikt för högpresterande individer. HippoTop är ett premiumfoder med extra hög smältbarhet och levande jästkultur, medan HippoLowCarb är ett skonsamt foder med låg stärkelsehalt och levande jästkultur.
   
Kan välja pellets eller müsli
Fodren finns både som pellets och i müsli, och varje Hippo-familj har sina egna familjemedlemmar. Till exempel HippoTop SlobberMash som är ett helt nytt havrefritt specialfoder, framtaget för snabbare återhämtning efter en tuff prestation. Detta när hästen behöver fylla på energidepåerna snabbt.
– SlobberMash fungerar även utmärkt till kolikhästar eftersom fibern i fodret hjälper till att binda vattnet i grovtarmen, förklarar Susanne.
Kraftfoder och tillskottsfoder i all ära – grunden i hästens foderstat är dock alltid ett bra och analyserat grovfoder.
– Utgå från grovfoderanalysen och fyll på där värdena inte räcker till. Med ett tillräckligt bra grovfoder av god kvalitet och i tillräckliga mängder kan det ofta räcka att tillföra extra mineraler i foderstaten, säger hon.
 
Ta hjälp om du är osäker
Hästar som tränas hårt och som tävlar på hög nivå kan dock kräva mer energi än vad grovfodret klarar av att ge. Den som har ett näringsmässigt sämre grovfoder eller som har en häst med särskilda behov, kanske på grund av ålder eller sjukdom, behöver också förstärkning på kraftfodersidan.
Men hur ska man veta vad man ska välja, vem ska man lyssna på? Hur ska man veta vad som är bra för just mig och min häst?
– Man vänder sig till sin foderleverantör. Vi kan hjälpa till med allt från allmänna råd och tips till grovfoderanalys och förslag på färdig foderstat, anpassad till just din hästs behov. Vi kan foder och du får trygg och professionell hjälp. Då kan du i lugn och ro ägna dig åt din häst istället, medan vi löser foderfrågan.
  
Fotnot: Glöm inte det viktiga vattnet! Erbjud alltid din häst friskt vatten i samband med utfodring. Det gäller både grovfoder och kraftfoder. För lite vatten påverkar hur hästen äter i övrigt, men går även ut över dess prestation och hälsa.