Svensktillverkat foder och strö i samma leverans: "Minskar stallets miljöpåverkan"

I torkans spår, efter sommaren 2018, är det många hästägare som har problem både med grovfoder och strötillgång. Men det finns ett svenskt alternativ som håller högsta kvalitet – utan att priset skenar i väg. Dessutom innebär de samordnade leveranserna färre transporter.

Rainer Ström är vd för RS Mustang, som förutom torvströ även erbjuder svensktillverkat foder och andra strömedel för alla hästar.
– Att använda torv som strömedel är bra för luften i stallet, för miljön och för ekonomin, förklarar han.
RS Mustang har mer än 30 års erfarenhet av strö och foder till hästar och andra djurslag. Allt är tillverkat i Sverige av svenska råvaror och därmed kan högsta kvalitet garanteras, samtidigt som svenskt lantbruk gynnas.
När det gäller strö är RS Mustang Nordens enda kompletta producent. Här finns allt – torv, torvmix, kutterspån, pappersströ, spånpellets och halmpellets. Därmed finns också möjlighet för hästägaren att få den perfekta mixen för sitt stall.
– En del väljer att enbart ha torv, men för många är det ett bra alternativ att till exempel ha torv i botten innan man lägger en halmströbädd eller en spånbädd. Bland annat för att få bättre luft i stallet och en bättre bädd för hästarna, berättar Rainer Ström.
    
Torv med gödsel jordförbättrar åkrarna
RS Mustangs torv är fint skiktad och speciellt framtagen för djur. Den är ett högkvalitativt strömedel som har mycket bra uppsugningsförmåga och som är lätt att hantera vid mockning. Dessutom blir det en prima slutprodukt som jordförbättrar åkrarna, torven är därmed också mer attraktiv för till exempel lantbrukare att använda på sina marker.
En annan fördel med torv är att det har ett lågt pH-värde, vilket gör att den bakteriella tillväxten är minst i torv av alla ströprodukter. Att torven dessutom absorberar mycket av ammoniaklukten gör att stallmiljön förbättras ytterligare.
– Vi har nu även tagit fram torv i storbalar om 5,5 kubik – som är enkla att hantera för det större stallet och bra till lösdrifter. Balen kan lätt förvaras utomhus tack vare att den är praktiskt inpackad i plast på ett sätt som minskar spill på gården, konstaterar Rainer Ström.
  

Torv har god uppsugningsförmåga och är lätt att hantera vid mockning.
 
Bara närproducerade råvaror
Men RS Mustang är mycket mer än bara en ströleverantör. Företaget har också ett komplett foderutbud med allt från dietfoder för överviktiga och känsliga hästar till foder som passar högpresterande individer på yttersta elitnivå. Allt är givetvis svensktillverkat av svenska, närproducerade och kvalitetskontrollerade råvaror.
– Att vi kan erbjuda både strö och foder gör att den hästägare som beställer från oss minskar sin miljöpåverkan. Detta genom att både handla svenskt och samordna transporten för foder och strö, menar Rainer Ström.
  

OS-ryttaren Niklas Lindbäck är helhetskund till RS Mustang...
  

... liksom framtidshoppet Kajsa Björe.
   
Används av både proffs och hobbyryttare
RS Mustangs foder är mycket populärt bland många skickliga ryttare och kuskar. Till exempel är de mest vinstrika trav- och galoppstallen 2018 båda helkunder och tar såväl strö som foder från RS Mustang.
Men RS Mustangs foder passar för alla typer av hästar, från lågpresterande ponnyer till elithästar på landslags- och mästerskapsnivå. Till exempel använder fälttävlansryttaren Niklas Lindbäck, dressyrryttaren Mads Hendeliowitz, hoppryttaren Helena Persson och uppfödaren Tobias Hansson RS Mustangs foder, bara för att nämna några. Och listan kan göras lång.
– Vi jobbar ständigt för att utveckla våra produkter och lyssnar noga på vad ryttare, tränare, kuskar och hästägare vill ha av oss. För oss är det en fördel att ha närhet till våra fabriker och våra råvaruleverantörer. Då kan vi mycket snabbare utveckla det som efterfrågas, konstaterar Rainer Ström och fortsätter:
– Vårt populära foder RS Mustang Trotting är till exempel framtaget i samarbete med Sveriges vinstrikaste travtränare, Timo Nurmos. Hans Readly Express, som är världens bästa travhäst för närvarande, har under hela sin karriär ätit RS Mustangs foder och vilat på RS Mustangs ströprodukter.
  

Roy Arne Kvislas och Timo Nurmos topphästar äter RS Mustangs foder.
 
Bistår gärna med foderrådgivning
RS Mustangs foder finns både som müsli och som små pellets, eftersom undersökningar har visat att hästarna tycker bättre om den mindre pelletstypen. Alla fodersorter innehåller ångkokt spannmål, linfrökaka, vitaminer och mineraler för att hästarna ska kunna ta upp näringsinnehållet på bästa sätt.
– Det känns väldigt bra att veta att vi hela tiden har foder som är tillverkat av förstklassiga och närproducerade råvaror, för att hästarna och vår miljö ska må så bra som möjligt. Dessutom har vi kunnig personal som kan bistå med foderrådgivning för både hästars och hästägares bästa, avslutar Rainer Ström stolt.
  
Läs mer om produkterna och hur du beställer