Sverige är ett av världens hästtätaste land

Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Det är något vi är stolta över. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.

Runt 360 000 hästar gör Sverige till ett av de mest hästtäta länderna i Europa. Alla varor och tjänster som kan kopplas till hästarnas väl och ve är en del av den svenska hästnäringen och motsvarar 0,5 procent av Sveriges BNP.
På ATG är vi inte bara stolta över att finansiera hästsporten, vi är också stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS. En stiftelse med det viktiga uppdraget att stärka och utveckla svensk hästnäring.
Att det snurrade mycket pengar kring hästnäringen var uppenbart, men det saknades länge en tillfredsställande modell för att mäta och följa upp näringen. Fram till november 2018 närmare bestämt, när den första övergripande utredningen om hästnäringens samhällsekonomiska betydelse sedan 2004 presenterades. Äntligen kunde vi sätta siffror på vad landets alla hästar genererar, inte bara i rekreation, spänning och kvalitetstid. Utan minst lika viktigt, i arbetstillfällen.

Det visade sig att svensk hästnäring ger upphov till 30 000 avlönade heltidsarbeten och en samhällsekonomisk omsättning på totalt ca 45–50 miljarder per år, spelet inräknat.

Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, har sedan 1992 uppdraget att långsiktigt främja svensk hästnäring. Det görs genom utvecklingsprojekt (inom avel bland annat), hästforskning och ungdomssatsningar. Ett stort fokus ligger på utbildning vid Sveriges tre riksanläggningar i Flyinge, Strömsholm respektive Wången. Där kan den hästintresserade, bland många olika utbildningar, välja en kandidatexamen i hippologi på Sveriges enda universitetsutbildning inom häst.
Bakom HNS står ATG och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Bakom högskoleprogrammet står HNS och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) till lika delar.
Omvärldens krav och förväntningar på djurhållning är höga, och ska så vara. HNS värnar om hästhållning som tål att granskas. Man arbetar för att avel och uppfödning ska tillmätas lika mycket vikt som hur ett långt hästliv ska få ett värdigt slut. HNS deltar och debatterar också i frågor som gäller hästen som betesdjur, dess klimatpåverkan och sociala funktion.
Hunden må vara känd som människans bästa vän, men jag tycker förstaplatsen borde delas med hästen. Hästen är inte bara en välgörare som får oss människor att må bra. Den erbjuder också karriärmöjligheter och jobb. Den skapar inte bara band till sin ägare, den skapar även band ägare emellan.
Hästen betar, travar och galopperar och gläder ägare och spelare över hela landet. Hästen är inte bara en näring, den är en hel industri.
Och som i vilken industri som helst ska arbetsvillkoren vara schyssta. HNS vill öka kunskapen om arbetsgivarrollen och att stallet ska vara en säker och trygg plats för alla som vill vara där.

Människan behöver hästen och hästen behöver oss. Det är där våra kunder kommer in i bilden. För den som spelar hos ATG är med och bidrar inte bara till hästsporten. Den är också med och bidrar till ett hållbart Hästsverige.


Maria GuggenbergerHead of Sustainability & CSR, har skrivit krönikan.

Man kan välja att spela på häst hos vem man vill, men älskar man hästar känns det rätt givet att vilja spela på ATG:s hästspel. Runt 360 000 hästar kommer att tacka den som gör det.

***
ATG är indirekt bidragsgivare till HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse. Genom ett särskilt avtal mellan staten och trav- och galoppsportens förbund avsätter sporten 55 miljoner kronor årligen till HNS.

***
Den långsiktiga finansieringen av HNS kan komma att ändras.