Gymnasieutbildning precis utanför stallet

Oändliga möjligheter med kvalitet i fokus. På Sveriges Ridgymnasium har du möjlighet att bli hästskötare och kan också välja att studera vidare på högskola eller universitet.  – Hos oss finns det två spår. Ett som ger yrkesbehörighet och ett som dessutom ger grundläggande och även särskild behörighet för vidare studier. Oavsett vilket du väljer så finns hästarna alltid nära, säger Marielle Olofsson, rektor på Sveriges Ridgymnasium.

Just närheten till hagar, stall och ridhus är viktiga komponenter i skolans koncept och värdesätts högt av skolans elever.

– Skolbyggnaden är belägen mitt i hästverksamheten och stallet är bara två språng bort. Närheten mellan byggnaderna gör mig som hästägare lugn eftersom jag kan se min häst i hagen under lektionstid, säger Matilda Svenrot som läser tredje året på SRG.Enklare att fokusera med hästen i närheten

Sveriges Ridgymnasium har funnits sedan 2005 och finns numera på fem orter i Sverige nämligen Svedala, Flyinge, Varberg, Kungsbacka och Sigtuna. Sammanlagt studerar 360 elever på orterna och under skoldagarna varvas såväl praktiska som teoretiska lektioner.

– En vanlig dag kan vi rida dressyr med fokus på sitsträning, arbeta med egna företag som vi grundat i kursen entreprenörskap och avsluta med en historielektion där vi lär oss en massa om antikens Grekland, säger Matilda som uppskattar variationen.

Klasskamraten Louise Ekeroth instämmer.
– Genom att varva praktiska moment med teoretiska blir det enklare att fokusera och hålla koncentrationen.Uppskattat stipendium för utlandsstudier

Ett annat mycket populärt inslag i skolverksamheten är APL, arbetsplatsförlagt lärande, i folkmun kallat praktik. På samtliga skolor och profiler har eleverna minst femton veckors APL och det är även möjligt att ansöka om utlands-APL genom skolans samarbete med EU-programmet Erasmus+.

– Min utlands-APL gav verkligen jättemycket och är ett minne för livet, säger Louise.Stora valmöjligheter inför framtiden

Louise fick ett stipendium via Erasmus+ och åkte till Holland till en av skolans samarbetsstall i september.

– Under mina fem veckors utlands-APL har jag inte bara lärt känna många fantastiska människor utan även förbättrat mina språkkunskaper, utvidgat mitt kontaktnät och fått en helt ny bild av den internationella ridsporten. Dessutom blev man verkligen som en i teamet på Stal Heijligers, säger Louise.

Louise är mycket positivt inställd till utlands-APL och känner sig inte färdigrest på långa vägar.

– Jag åker jättegärna tillbaka till Holland i framtiden, men först ska jag ta studenten och kanske blir det att studera vidare. Jag har inte bestämt mig ännu, men det gör inget. Genom min gymnasieutbildning så kan jag antingen börja arbeta direkt som hästskötare eller studera vidare på universitetet.

Läs mer om skolorna på SRG:s hemsida

Text: Annelie Adamsdotter, lärare på SRG Varberg
Foto: Malin Arnesson