SWB om onlineauktionen: "Skönt med en trygg samarbetspartner för alla inblandade"

Tisdag den 13 november anordnar SWB sin första onlineauktion tillsammans med Trottex. 39 föl ska auktioneras ut och vi ringde upp arrangörerna för att höra mer.

Text: Annelie Eriksson
Foto: SWB
  
– Det känns väldigt spännande och lite nervöst. Vi vill naturligtvis prova något nytt, det är alla med på och vi har fina föl i katalogen, säger Helén Uddefors som är vd på SWB.
När man nu promenerar in på en ny marknad är det skönt att ha en rutinerad aktör i ryggen. Tillsammans med Trottex, som varje månad auktionerar ut varmblodiga unghästar på travsidan, har SWB dragit i gång projektet.
– Jag tror att detta kan vara en försäljningskanal vi kan utveckla. Det säljs väldigt mycket embryon och föl online. Det kanske passar köparna bättre, vi bor i ett avlångt land och det kan vara svårt för intressenter att ta sig till en auktion, säger Helén. 
  
Bevakar att allt går rätt till
Fölen var med på selekteringen inför Elitfölauktionen på Flyinge. De som inte åkte till den fysiska auktionen har nu fått möjlighet att anmäla sig till någon av dessa 40 platser.
– Vi hoppas på projektet och vet att vi tillsammans med Trottex kan erbjuda uppfödarna trygghet i försäljningen.
Joakim Fredriksson på Trottex kommer att sitta vid datorn under auktionen för att kontrollera att allt går rätt till.
– Jag sitter och bevakar budgivningarna. Om något skulle strula har jag datatekniker redo att rycka in, men det behövs sällan, säger han.
Han räknar med att få svara på lite fler frågor inför och under denna auktion än under sina ordinarie auktioner.
– Man behöver skapa sig en inloggning med ett alias på sidan innan auktionen börjar, därefter kan man välja att lägga in ett maxbud om man inte har möjlighet att sitta och buda på tisdag. 
  
Dynamisk budgivning
Auktionen pågår mellan klockan 18.00 och 22.00, Joakim påpekar att man går efter servertiden som står uppe i vänstra hörnet på hemsidan. 
– Det är också viktigt att du är inne på fölets egen sida när du budar. Listvyn kan nämligen ha någon minuts fördröjning, säger han. 
Om klockan närmar sig 22, och flera budgivare är intresserade av ett föl, kommer det inte att säljas till den köpare som lägger budet närmast innan klockan 22. 
– Om det kommer in ett bud klockan 21.56.56 till exempel, så förlängs auktionen med fem minuter. Efter varje bud har man fem minuter på sig att lägga ett nytt. Och vi jobbar med jämna tusenlappar, så köparna måste höja budet med minst 1 000 kronor. 
Joakim berättar att det redan nu ligger några maxbud inne på flera av fölen, så ett intresse inför tisdag finns absolut. 
– Dagen efter kommer jag att para ihop säljare med köpare, så vi är med hela vägen, avslutar han. 

Se och läs mer om alla fölen hos Hippson Market
Auktionslistan hos Trottex
Registrera ett konto inför auktionen
Trottex auktionsskola

Till Hippson Market