Ta reda på skillnaden du med!

För Saracen Horse Feeds Sverige är det nödvändigt att de ryttare vi jobbar med vet skillnaden och verkligen vill ha det vi erbjuder. Den inställningen genomsyrar vår verksamhet och gäller för alla oavsett nivå.

Våra ryttare vill ha maximalt näringsupptag, formulas som är baserade på forskning. Saracen Horse Feeds samarbetar med Kentucky Equine Research, ett världsledande internationellt forskningscenter som specialiserat sig på hästars närings- och träningsfysiologi.

Vi ringde runt till några få av alla våra duktiga hästmänniskor och bad dem svara på två frågor. Här nedan kan du läsa deras egna ord.
 


Jüri Sokolovski, internationell hoppryttare, unghästutbildare

Jüri Sokolovski

Hur har Saracen Horse Feeds gett dina tävlingshästar de bästa förutsättningarna?

– Jag gillar känsliga hästar som står högt i blod, de kan ibland vara svåra att hålla i hull och blir lätt stressade, därför försöker jag hålla dem så naturligt som möjligt med mycket utevistelse och tillgång till mycket grovfoder i form av hösilage och hackad lucern.

Med Saracen behöver vi bara ge små givor foder och jag kan ändå vara säker på att varje häst får i sig det den behöver för att må bra mentalt, orka inne på tävlingsbanan, sätta muskler på rätt ställen och se fin ut i pälsen samtidigt som hästarna kan äta sig mätta på mer grovfoder dvs. fibrer istället.

Ändrar du foderstaten inför, under och efter tävling och meeting?

– När någon häst behöver få i sig mer vätska som vid längre resor, varmt väder eller efter en lång dag på lastbilen på endagstävling så brukar vi ibland använda Super Fibre Cubes som mash och blöta upp det ordentlig för att se till att de får i sig extra vätska. Om jag har en häst som jag vet brukar tappa lite i vikt under resorna eller över ett meeting brukar jag se till att den får i sig lite mer Equi Jewel, annars behöver jag sällan ändra i foderstaterna.

 

 
Jenny Talinsson, stallchef Grevlunda

Jenny Talinsson

Hur fungerar det att fodra Saracen till ett stort stall då det inte säljs i bulk?

– Det fungerar bättre för oss eftersom vi reser mycket och det är enklare för oss att ha säckar där vi dessutom redan vet mängden när vi packar.

Hur har fodret påverkat era tävlingshästar?

– Förutom att de funkar bra i arbetet ser de väldigt välmående ut i både kropp och hårrem.

 
Paulinda Friberg, landslagsryttare i dressyr

Paulinda Friberg

Hur påverkar fodret dina hästar?

– Tydligast är att jag kan se hur hela kroppen förändras. De har ett annat utseende nu, kantigheten försvinner, jämn och fin topline. Glansiga pälsar är ett extra plus. Sen uppskattar jag att jag kan påverka deras temperament via fodret. Speeda upp dem eller få dem lugnare. Inför, under och efter tävling varvar jag med olika mängd och om de inte alls får musli fyller jag på med en Balancer. Så det är lätt att moderera utan att hästen tappar näring. Skönt att det inte är så stora mängder med mat de ska ha.

Hur gör du när det kommer nya hästar?

– Börjar alltid försiktigt med en lugn bas. Läser av hur de ser ut och hur de känns att rida och uppför sig i allmänhet. Ibland kommer de lite kantiga och då får de Show Improver. På känsliga/hetare hästar provar jag med ReLeve. Jag rådfrågar såklart alltid Pia Prahl så att de får anpassade foderstater. Hon är ett stort stöd och det är skönt att få den extra hjälpen. Jag vill att mina hästar ska ha det bästa.

 
Lisen Bratt Fredricson, elitryttare och företagare Grevlunda

Lisen Bratt Fredricson

Hur har bytet till Saracen Horse Feeds förändrat er syn på hästfoder?

– Nu har vi haft Saracen i många år och vi ser det som en stor del i den medvetna satsning vi gör. Det vi lär oss och får kvitto på är att det lönar sig med kvalité och anpassade foderstater.

Vad betyder den foderexpertis ni får av Pia Prahl och Lizzie Drury från Saracen Horse Feeds?

– Det är en extra resurs som vi sätter stort värde på, att kunna ta del av deras erfarenhet och kunskap. Vi får ofta frågor om foder till hästar och då känns det bra att kunna hänvisa till dem. Hemsidan är också informativ om man bara vill läsa på lite.

 
Lina Andersson beridare, dressyrryttare LA Dressage AB

Lina Andersson

Varför fodrar du med Saracen Horse Feeds?

– Allt började med att jag hade en häst som vi hade svårt att få i bra hull samtidigt som han var väldigt känslig, nervig och med mycket energi i ridningen. Hur vi än fodrade så såg han alltid tunn ut. Jag pratade med Pia Prahl och vi började fodra med ReLeve tillsammans med Equi-Jewel. Vi märkte snabbt resultat och för första gången såg vi hur han blev rundare i sin överlinje och började muskla sig fint. Pälsen sken och han fick ett lugnare temperament.

Vad märker du för skillnad på dina hästar sen bytet?

– Jag märker stor skillnad i deras uthållighet, de har en bra energi utan att bli för nerviga. Fin glans i pälsen och fint musklade.

 
Patrik Kittel, landslagsryttare i dressyr

Patrik Kittel

Hur har bytet till Saracen Horse Feeds förändrat din syn på hästfoder?

– Det är inte bara att jag har bytt foder, utan även fått tillgång till kunniga och serviceinriktade foderexperter som noga studerat varje häst och därefter individanpassat foderstaten. Jag har numera mycket bättre insyn i vad mina hästar äter.

Hur har Saracen Horse Feeds gett dina tävlingshästar de bästa förutsättningarna?

– Genom att noga analysera, lägga upp och testa varje liten detalj i fodret för att få ett maxat resultat. För varje häst ... inget lämnas åt slumpen och då kan jag optimera mina resultat.

 
Therese Viklund, landslagsryttare i fälttävlan

Therese Viklund

Ändrar du foderstaten inför, under och efter tävling och meeting?

– Jag brukar öka upp givan med energifoder inför de stora tävlingarna som kräver mycket av hästarna. Dock inte tillsätta något nytt utan fylla på med vad de redan fodras med. Mina hästar går på en foderstat under säsongen och en annan under vinterhalvåret när de inte har samma behov.

Hur gör du när det kommer nya hästar?

– När vi får in nya hästar i stallet vänjer vi in dem på Saracens foder, vilken variant beror på vilken typ av arbete och behov hästens har. Det brukar redan efter bara några dagar ge effekten att hårremmen blir blankare.

 
Sandra Sterntorp, internationell unghästutbildare, tävlingsryttare

Sandra Sterntorp

Hur har Saracen Horse Feeds gett dina unghästar de bästa förutsättningarna?

– Hästarna mår bättre och blir uthålligare. Riktigt bra grund för träning, arbete och utveckling. Helheten på hästen blir komplett. Det gör skillnad. Från skruttar till diplomhästar. Jag behöver inte undra, de fodras med det bästa.

Hur gör du när det kommer nya hästar?

– Först behöver jag bilda mig en egen uppfattning och det kan få ta lite tid. Hur är den mentalt? Var vill den lägga sin energi? Hur ser den ut? Vad vill jag förändra, vad fattas? Nacke, rygg, rumpa? Vill jag ha mer topline lägger jag på Equi-Jewel. Vill jag ha mer muskler då kan det bli Show Improver. Är jag osäker ringer jag bara Pia Prahl. Hon finns alltid till hands för säkra foderråd.

Vi tål att jämföras

Saracen hästfoder har ett brett sortiment av fiberbaserat foder till häst. Läs mer om våra Superfibre. Foderpåsarna fylls med rena råvaror, ingen utfyllnad. Kvalitativa vitaminer, mineraler och essentiella aminosyror är en självklarhet. Liten giva ger full näring. Allt tävlingsfoder analyseras noga för att utesluta eventuella förbjudna ämnen.

Läs mer på www.saracen.se eller ring Pia Prahl för foderexpertis: 070-572 90 98