Tack för allt, Järvsöfaks!

I höstas lämnade den folkkäre Järvsöfaks jordelivet. 26 år gammal. Under alla år gick han i hagen som har samma utsikt som det är från ständige följeslagare Jan-Olov Perssons köksfönster. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål. 

När Järvsöfaks föddes vilade förhoppningarna om en framtida stjärna snarare på de andra fölen i stallet, födda samma år och med bättre stam. Det var först efter inkörningen som hans uppfödare, ägare och tränare Jan-Olov Persson lade märke till hingstens extraordinära begåvning och talang.


Den här bilden, fotad av Mia Törnberg för TR Bild, är februaribilden i Einars Hästkalender 2021. 

Otroligt klok häst
Järvsöfaks är hästen som tog steget in i såväl historieböckerna som folkets hjärtan och vid hans sida gick Jan-Olov Persson. Tillsammans slog de världsrekord, besökte Eiffeltornet i Paris, minglade på hästgalan och deltog i den Beridna Högvakten. För att nämna en del. Visst hade Jan–Olov förhoppningar om att få fram en häst som kunde tjäna en eller ett par miljoner. Men Järvsöfaks överträffade hans vildaste fantasi. Under sina tolv makalösa år på tävlingsbanan travade han in 21 miljoner kronor.
– Järvsöfaks överträffade alla mina drömmar. Han kom när jag som bäst behövde honom, vid en tid då jag hade varit tränare så pass länge att jag kunde ta hand om honom på ett bra sätt. Han har varit ett stort bidrag till min karriär och den plats jag är på idag, säger Jan-Olov.

Hedras och hyllas
Järvsöfaks var ett fenomen på tävlingsbanan och en gigant i avelsboxen. Kallblodskungen har långt över tusen avkommor i Sverige och Norge och är far till mer än 50 miljonärer. Som kan bli fler. Men framför allt vann han folkets hjärtan och blev en stor ambassadör som berörde människor även utanför travsporten. I Einars Hästkalender 2021 hedras Järvsöfaks med två månadsbilder, plus att han pryder omslaget på den 50:e upplagan.
– Överskottet från de två senaste upplagorna av kalendern har gått till Stiftelsen Life After Racing, och så även i år. Därför känns det extra bra att ge en häst som Järvsöfaks stort utrymme, en häst som själv fick fantastiska år som pensionär och som nu får vara med och bidra till att ge fler hästar en andra chans, säger Petri Johansson som är projektledare för Einars Hästkalender hos Travronden.

Välfärden – en hjärtefråga
Insamlingsstiftelsen Life After Racing skapades hösten 2018 för att fler travhästar ska få ett fortsatt värdigt liv även efter avslutad tävlingskarriär. För ATG är hästvälfärden en hjärtefråga, därför har bolaget stöttat verksamheten från dag ett. Flera av projekten som drivs inom ramen för Life After Racing, möjliggörs tack vare stödet från ATG.
– Vi vill utveckla ett sorts pensionssystem som inte bara hjälper enskilda hästar, vilket vi gör idag, utan snarare bidrar till att fler travhästar ges mer tid och därmed större möjligheter att hitta nya, varaktiga hem efter att de lämnat tävlingsbanan, förklarar Emmelie Arneng, en av stiftarna och även ordförande.Vill du stödja stiftelsen Life After Racing? Just nu kan du köpa Einars Hästkalender 2021, där 50 kronor för varje såld kalender går till Life After Racing. Köp kalendern här.

Travhästarna får en ny karriär
Att hästarna mår bra före, under och efter karriären är en hjärtefråga för ATG. Därför har man stöttat stiftelsen Life After Racing sedan dag ett. Dessutom delas stipendiet till Legolas Minne ut årligen. Årets mottagare blev Essunga Ryttarförening, ridskolan som visar på att trygga travare mycket väl kan platsa även i den delen av hästvärlden.
– Syftet med det här stipendiet är att lyfta fram goda exempel där travhästar har fått en ny karriär. Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året – varje år, säger Maria Guggenberger som är hållbarhetschef på ATG.