Tävlingsryttaren Emma Emanuelsson – framgångsrik och taggad på mer

Att Emma Emanuelsson har lyckats väl vid årets två omgångar av ATG Riders League, är en underdrift. Av fyra finaler har hon vunnit tre och blivit femma i en. Nu är det snart dags igen. Vi passade på att ringa upp ligans mesta ryttare för en pratstund om hästar i allmänhet, och hennes satsning i synnerhet.

I familjen Emanuelsson kretsar det mesta kring hästar. Tre systrar, Lotta, Anna och Emma, som var och en vigt sitt liv åt ridsporten (och deras döttrar i sin tur, medan Emmas son Max än så länge tycks hysa en större fascination för motorer än hästkraft). Emmas satsning bygger till stor del på att utveckla och förädla unga hästar i kombination med att rida lite större tävlingar. Med hjälp av sina äldre systrar, har Emma lärt sig mer rätt än fel i konsten att utveckla unga hästar till fullfjädrade atleter.
– Det är ofta lättare att ta upp en häst i svår klass, än att behålla den där. Många har lite för bråttom upp i klasserna, vilket ofta leder till att hästarna blir brända. Har man plockat upp flera hästar i svår klass, vet man hur man läser av och matchar olika individer rätt och hållbart.Andra perspektiv är värdefulla
Familjen finns där hela tiden som stöd och bollplank, men Emma lyfter även två händelser som hon menar har påverkat henne både som människa och ryttare. Den ena är när hon blev mamma till Max, och den andra är olyckan 2016, där Emma bröt nacken i samband med en tävling.
– Både olyckan och att bli mamma, har gett mig värdefulla perspektiv. Givet så analyserar jag misstagen som jag gör, men jag har lättare att släppa och gå vidare. Fyra fel är inte längre hela världen. Risken om man blir allt för nitisk, är att glädjen försvinner och i grund och botten håller vi ju på med den här sporten för att vi älskar den och hästarna. Dessutom är jag inte lika dumdristigt envis som tidigare. Jag är inte rädd, men jag vet vad det kan kosta om olyckan är framme, säger hon.

"Alla hästar är till salu"
Stallets för närvarande bästa häst Chaploon köptes som treåring på auktionen i Flyinge. Som åttaåring gjorde han två starter i 1.50. Efter det fick han gå lite lättare klasser igen, innan han åter klev upp i klasserna i fjol. Förra året blev det silver i både inomhus-SM och utomhus-SM, och dessutom var han felfri i flera trestjärniga Grand Prix under året. Emma vill fortsätta utveckla valacken ytterligare, samtidigt som hon är helt inställd på att alla hästar i stallet är till salu. Chaploon är inget undantag. Han har hunnit bli tio år, och en försäljning ligger sannolikt inte allt för långt borta. Lika sannolikt är det att han säljs utanför Sveriges gränser.
– Det är försäljningarna som bygger vår verksamhet och som gör att jag kan köpa in nya, unga talangfulla hästar. Försäljningen av Titan (2014, reds anmärkning) gav mig och min familj en helt ny plattform. Plötsligt kunde vi köpa kvalitetshästar som vi inte hade haft möjlighet att göra innan, vilket innebär att vi idag har ett gäng lovande hästar i varje årgång, berättar Emma.

Emmas hästar är efterfrågade även i utlandet
Att Emma och hennes team får många förfrågningar från utlandet om hästar till salu, måste ses som ett kvitto på att jobbet som görs med hästarna uppskattas.
Vad är hemligheten?
– Det är viktigt att ha en röd tråd, men sedan måste man kunna anpassa systemet utifrån varje häst. Till en början är det viktigt att omge sig med kunniga människor som man tror och litar på, människor som vill ens eget och hästarnas bästa. Det är inte alltid så lätt att sålla i all information, framförallt inte när man är ung, men med åren och erfarenheten blir det enklare att vara lyhörd för vad andra säger, utan att tappa bort sig själv och sin egen linje.

En liga som gör skillnad
Årspremiären av ATG Riders League blev minnesvärd för Emma. Tillsammans med Chaploon och Joyful vann hon båda finalerna, och även i Sundbyholm gick hon vinnande ur striden med den sistnämnde.
– Att vara allt för mycket utomlands och tävla passar inte riktigt mitt liv som det ser ut med barn hemma, och många unga hästar i stallet. Därför är det väldigt bra att kunna tävla om bra prispengar i en nationell serie som ATG Riders League. Ligan skapar bättre förutsättningar för oss som är baserade på hemmaplan och på sikt kan det höja kvaliteten på sporten nationellt, konstaterar Emma.

Så hur ser framtiden ut för ryttaren Emma Emanuelsson?
– Det är klart att jag drömmer om nya mästerskap, det hade varit fantastiskt roligt. Samtidigt gillar jag att göra den här resan tillsammans med unghästarna, så jag vill nog egentligen fortsätta kombinera de här två delarna av sporten. Jag försöker hitta en balans i allting. Det tror jag gör mig till både en bättre människa och bättre ryttare.


Emma om Joyful: "En jättefin och känslig häst som är fantastiskt försiktig, snabb, smidig med bra hinderuppfattning. Hon gör allt för mig."


Och om Chaploon: "En häst med mycket karaktär och en massa energi. Han behöver lite riktlinjer som håller honom inom ramen, men väl där behöver hans busiga jag få utrymme. Som ryttare måste man kunna läsa av honom och ge honom lite frihet under ansvar, då presterar han som bäst."

Så funkar ATG Riders League
Syftet med ATG Riders League är att tillföra tävlingar som blir lika utvecklande för unga satsande ryttare på erfarna hästar som för etablerade elitryttare på yngre, talangfulla hästar. Svenska Ridsportförbundet ansvarar för det sportliga genomförandet. Ligan är skräddarsydd för ATG:s spelvarumärke V5. Man kan även spela Vinnare på varje heat och i Winning Round. För att spela på ATG Riders League måste du vara över 18 år och kund hos ATG. Behöver du hjälp att ändra dina spelvanor kan du få råd och tips på stodlinjen.se


Nyfiken? Läs om tävlingen och hur du spelar!