Tävlingsryttarnas bästa tips: Så hjälper du din häst att må bättre vid pälsfällning

Pälsfällningen är i full gång och under denna period finns det mycket du kan göra för att underlätta för din häst. Här tipsar Hööks teamryttare Viktoria Carlerbäck och Emma Johansson om hur man undviker skav och håller leriga ben torra och rena.

Viktoria Carlerbäck, OS- ryttare och landslagstränare för ungdomslaget i fälttävlan, ger fodertillskottet B-vitamin i flytande form året runt. Detta kan även hjälpa hästen lite extra vid pälsfällningen.
– Jag brukar heller inte klippa hästarna när de fäller eller sätter ny päls, utan försöker i stället att klippa dem senast i januari, säger Viktoria.
Vid denna tid kan hästarna vara extra känsliga.
– Jag försöker se till att de inte får skav. Sporrar kan ju vara ett bekymmer och här bör man hålla extra uppsikt och använda sporrskydd, för att förebygga, säger Viktoria.
– Jag har inte använt halstäcke i vinter, dels för att det varit mildare väder och dels för att man då slipper skav vid manen. Jag har möjlighet att ta in hästarna vid dåligt väder så då har jag gjort det i stället.

Försök att hålla hästen torr och ren
För många hästägare innebär denna tid på året även leriga hagar och smutsiga hästar. Vissa väljer att klippa hästens ben, men Viktoria vill låta viss päls finnas kvar för att skydda mot lera och bakterier som kan orsaka mugg eller andra hudbesvär.
– Det gäller att inte ta bort hästens egna försvar. Visst kan man snygga till hovskägget för att hålla rent, men låt en del päls vara kvar som skydd. Är de väldigt leriga får man spola av benen. Sedan är det viktigt att inte sätta på benskydd på blöta eller leriga ben, då det kan ge upphov till skav och småsår som ökar risken för mugg.
– Låt annars hästen torka innan du borstar. Blöt smuts går ju inte att borsta av, den smetas bara ut.
Emma Johansson, ungdomslandslaget i hoppning, försöker också agera i förebyggande syfte för att undvika problemen innan de inträffar.
– Vi är noga med att kratsa hovarna, så att de inte står i boxen med en massa lera när de kommer in. Vi spolar även av benen och kan då använda helt vanlig grönsåpa eller schampo.
Kanske får man även ta in dem lite tidigare vissa dagar, så att de inte står i leran så många timmar, säger hon.


Vetegroddsoljan innehåller vitamin A, D och E och Cuppra hjälper den nya pälsen på traven. Magic Brush och massagehandsken är perfekta att använda när hästen fäller!

Byt täcke ofta
Emma tycker, liksom Viktoria, att det är bäst att låta bli att klippa hästen under fällningsperioden.
– Jag brukar använda mig utav mjuka täcken som inte skaver på bogarna. Det kan vara bra att byta täcke ofta och låta de stå utan täcke när de är inne om det går, säger hon.
En del hästar är känsligare i pälsen än andra.
– Då får man vara noga med allt. De kan till exempel få skav av grimman, ta då av den så fort den inte behövs. Jag försöker att förebygga skav så mycket som möjligt, för när de väl har fått det blir det svårare. Men om de väl har fått skav kan man smörja med lite olja. 
Använd dock inte för feta krämer så att det blir klibbigt, då leder det bara till irritation och mer skav, säger Emma.

Hästens humör kan påverkas
Hur hästen reagerar vid pälsfällningen är väldigt individuellt. Vissa påverkas knappt, medan andra blir trötta och kan behöva en period av lägre arbetskrav.
– En av mina hästar blir väldigt lat under den här perioden och tycker inte att det är speciellt roligt i träningen. En annan blir däremot nästan lite vild i stället, så det kan vara väldigt olika från individ till individ, säger Emma.

Fler tips från Hööks på bra produkter att ha hemma:
Sporrskydd SpurSpare EquiExpert – skyddar känslig hud från skav
Bogskydd Shoulder guard Fairfield – hindrar täcken från att skava 
Klassisk gummiskrapa – perfekt när hästen fäller
Överdrag till bilsäte – hjälper mot fälld päls i ren bil
Här hittar du fler prylar som hjälper i fällningstider

Viktorias och Emmas bästa råd

1. Klipp inte hästen när den fäller eller sätter ny päls.

2. Tänk förebyggande och försök undvika att hästen får skav av täcken eller utrustning. Byt täcken ofta och ta av utrustning när den inte behövs. Man kan också använda sig av ett bogskydd under täcket för att undvika skav.

3. Försök att hålla hovar och ben så torra och rena som möjligt.

4. Ta in hästarna eller byt hage vid behov om hagarna är väldigt leriga.

5. Håll uppsikt på ben och hovar för att förebygga mugg och andra åkommor. Spola av, gör rent och låt torka.