Testridning ersätter omhoppning

Är en häst en framtida stjärna bara för att den kan gå snabba omhoppningar som femåring? – Nja, tyckte Swede Horses styrelse och beslutade att de femåringar som tar sig till finalen av Breeders Trophy istället ska få Jeroen Dubbeldam som bedömande testryttare. Bakom beslutet står bland annat Henrik Ankarcrona som här förklarar anledningen till förändringen.

Den här veckan avgörs Breeders Trophy på Flyinge. Landets bästa svenskfödda unga hästar i hoppning, dressyr och fälttävlan samlas för att göra upp under en intensiv vecka. Besökare kommer från såväl när som fjärran för att beskåda framtidens mästerskapshästar.  
  
I år kunde arrangören presentera en stor nyhet för hopphästarna. Tidigare har de femåriga finalhästarna hoppat om för att kora en vinnare. I år blir det istället en testryttare som får avgöra vilken häst som har mest potential. Testryttaren är inte vem som helst utan Jeroen Dubbeldam, en av världens absolut skickligaste ryttare som tagit individuellt guld på EM, VM och OS.

Förbundskaptenen bakom beslutet

Förbundskapten Henrik Ankarcrona, hopprepresentant i Swede Horses styrelse var med och fattade beslutet.

– Vi är måna om att lyfta fram vikten av ridbarhet hos de unga hästarna när Breeders Trophy ska avgöras. Jeroen Dubbeldam kan plocka fram det bästa ur varje häst och vi kan få se vilken kvalitet hästarna har ur ett annat perspektiv än i en omhoppning. Hästarna får många chanser att gå snabbt senare i livet, säger Henrik Ankarcrona som var med och fattade beslutet.

Henrik är också snabb med att tillägga att han inte tycker att de svenska unghästryttarna gör något dåligt jobb.

– Det här är ett annat sätt att bedöma hästarna på. I dressyren har vi sett hur Charlotte Dujardin har lyft fram hästarna till helt nya nivåer och även Jeroen kan verkligen konsten att ta fram det bästa ur varje häst. Han är odiskutabelt en av världens bästa ryttare med en otrolig kroppskontroll och förmåga att rida alla typer av hästar. Det visade han om inte annat under VM i Caen 2014 när han red fyra felfria rundor på fyra olika hästar, säger Henrik Ankarcrona.


 
Tror att hästarna gör succé med Dubbeldam

Maria Gretzer, tidigare landslagsryttare, förbundskapten och nu framgångsrik tränare som har tagit fram många unga hästar till toppen, önskar att hon hade haft en femåring till Breeders Trophy i år.

– Jag tycker det är så roligt att se skickliga ryttare rida mina hästar och jag tror att de allra flesta hästar kommer att göra succé under Jeroen Dubbeldam. Som ryttare ska man absolut inte vara rädd för att se andra ryttare på sin häst, säger Maria.

Maria Gretzer menar också att det egentligen inte finns någon anledning för femåriga hästar att hoppa om när det gäller att bedöma hästens potential för framtiden.

– På vanliga tävlingar går inte femåringar mot klockan. Att då helt plötsligt gå snabbt bara för att det är en final kan vara något chockartat för dem. Jag tycker testridningen är en intressant lösning där vi kan få fram fler vinklar på hästarna, säger Maria.

Söndagen den 7 oktober avgörs Breeders Trophy-finalerna i hoppning och på lördagen avgörs finalerna i dressyr. Under hela vecka 40 pågår tävlingarna.

Program och biljetter finns här