Tips för lyckat hästköp del 1: Att börja läsa annonser

Att köpa häst kan vara svårt. Även om alla vill väl finns det många saker som kan gå snett. Vi på Hippson Market har därför sammanställt ett antal checklistor som vi uppmanar dig att läsa och använda. Det gör inte att du kan vara säker på att något aldrig blir fel, men du har i alla fall gjort så gott du kunnat.

När du har bestämt dig för att köpa en häst eller ponny är det dags att rannsaka dig själv och sätta upp krav som du önskar att ridkompisen ska svara upp till. Risken är annars, om du letar brett, att du "går bort dig" bland alla annonser och hamnar långt från vad som är möjligt och bra för just dig som ryttare.

Vårt tips är därför att du skriver ner de viktigaste punkterna innan du börjar leta. Till exempel är det bra att besluta sig om vilken utbildningsnivå hästen bör ligga på, vilken budget du har och de lika viktiga "mjukare värdena" såsom sällskaplighet och hur den är att hantera. Först när du har tänkt igenom detta är det dags att bläddra bland annonserna.

Tänk även igenom vad du har för mål med din ridning de kommande åren. Har du kunskapen att utbilda en yngre häst, eller vill du ha en mer rutinerad häst som du själv kan lära dig av? Ett vanligt problem är att man antingen köper en "för bra" häst som man sedan har svårt att själv utveckla sig på eller en för “grön" häst. Återigen, var ärlig mot dig själv.

Förslag på checklista för dina krav och önskemål

Läsa annonser 
Alla har vi läst en annons och känt att "den här hästen är perfekt". Ibland stämmer det, men det händer nästan lika ofta att det inte gör det. Uttrycket "Om det låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det" stämmer tyvärr även när det kommer till hästannonser. Ett bra sätt för att finna sin drömhäst är att förbereda sitt letande och titta objektivt på annonserna. På så sätt är det enklare att hålla fokus på det som är viktigt för just dig. Och glöm inte att hur mycket du än förbereder dig är det viktigt att lära sig läsa mellan raderna på annonserna.

Checklista
Var ärlig mot dig själv – stämmer verkligen hästens uppgifter överens med det du letar efter? Om inte, leta vidare.

Fall inte för en bild, utan fokusera på informationen i texten.

Lägg märke till omskrivningar – Till exempel kan du be säljaren förklara vad hen menar om det står, "kräver rutinerad ryttare".

Leta efter drömhästen på Hippson Market!
Hippson Market finns det förutom hästannonser även hästjobb, utrustning, transporter och stallplatser. Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.