Tips för lyckat hästköp del 2: Kontakta säljare och boka provridning

När du har hittat en intressant kandidat kan du med fördel göra lite extra research innan du tar kontakt med säljaren och bokar in en provridning. I del två av att lyckas med sitt hästköp ger vi på Hippson Market dig värdefulla tips på hur du kommer så förberedd som möjligt till en provridning. 

Kolla upp resultat och stam – Kolla upp tävlingsresultat och stamtavla via TDB och BLUP. Har hästen ett plötsligt uppehåll i en annars stabil tävlingssäsong? Fråga säljaren vad det beror på.

Se om det finns filmklipp – Ofta finns det filmer på Youtube när hästen rids. Dessa kan säga en hel del, men var noga med att inte låta de ha allt för stor betydelse. Det kan finnas omständigheter som inte framgår i korta webbklipp. Och var noga med att kontrollera vem avsändaren av filmen är.

Googla – Gör en allmän sökning på såväl häst som säljare. Tänk dock på att värdera det du hittar eftersom det alltid finns två sidor av en historia. Ge säljaren en chans att berätta sin version om du hittar något du tycker låter konstigt.

Kolla upp försäljningsstallet – Är det ett företag du köper av kan du kolla upp det via till exempel Allabolag.se och även här googla.

Provridning
När du kommit så långt att det är dags att provrida har du ofta lagt ner många timmar på ditt letande. Det är därför lätt att ryckas med och inte se saker objektivt. Du vill ju att det ska vara drömhästen du har hittat. Och förhoppnings är den det, men än är det några viktiga steg kvar.

Precis som inför alla andra steg i processen att köpa en häst är det viktigt att förbereda sig. Vi rekommenderar att du provrider hästen flera gånger varav minst en gång är i en annan miljö än där den är van för att se hur den uppför sig då.

Första gången räcker det kanske om du och en kompis eller förälder är med, men tala även med din tränare och se om hen har möjlighet att vara med när du provrider eller till och med låta personen rida hästen.

Kan du få vara med när hästen förbereds inför ridningen? Hur reagerar hästen när den sadlas och ryktas? Även saker som vilken utrustning nuvarande ägare använder och hur de värmer upp hästen kan vara bra att iaktta. Redan i stallet eller hagen börjar nämligen uppdraget att lära känna din kommande häst.

Se till att filma provridningen (med ljud). Ska du provrida flera hästar är det bra att ha filmer att titta på när du ska bestämma dig, men även roligt att se tillbaka på. Filmmaterial är även bra "bevis" om det senare skulle bli tvist.

Till andra provridningen kan till exempel din tränare eller någon annan kunnig person du har förtroende för vara med. Det är bra med utomstående som kan komma med objektiva synpunkter. Nu är det även dags att testa hästen lite mer. Har de sagt att hästen är utbildad till LA dressyr så ska den kunna förvänd galopp, se till att testa så att det stämmer. Är det viktigt att hästen kan hoppa vattenmatta så är det dags att testa det. Samma sak med lastning, är det viktigt för dig att det är en lättlastad häst så bör du be att få lasta hästen.

Denna andra gång kan du kanske be om att själv få göra iordning hästen i samband med ridningen. Känn då igenom benen, lyft på hovar och annat som kommer att ingå i den dagliga skötseln.

Läs även: Tips för lyckat hästköp del 1 – att börja läsa annonser

Leta efter drömhästen på Hippson Market!
Hippson Market finns det förutom hästannonser även hästjobb, utrustning, transporter och stallplatser. Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.