Tips för lyckat hästköp del 5: Första tiden hemma med nya hästen

Tänk på att det är en stor omställning för hästen att både byta stall och ägare, ta det därför extra lugnt i början. I del fem av hur du lyckas med ditt hästköp går vi igenom vad man bör tänka på under den första tiden hemma med sin nya kompis. 

Vi vet att suget att börjar rida är stort, men det är som sagt mycket hästen ska vänja sig vid, exempelvis nytt stall, hagkompisar, utrustning, ryttare och så vidare. Det är nu många skador uppstår och att låta hästen vänja sig vid sin nya miljö i lagom tempo betalar sig alltid i längden. Tänk på att dokumentera hästens skick när den kommer hem till dig, gärna med hjälpa av fotografier och video.

Ha ett bra team på plats när hästen kommer till sitt nya hem, men inkludera även säljaren i övertagandet av hästen. Att få en “bruksanvisning" med sig är en stor hjälp på vägen. Låt säljaren skriva ner allt från fodringstiderna i det gamla stallet till hagtider och vilken typ av utrustning hästen brukar ha vid ridning. Vad äter hästen för foder och när är det dags för nästa skoning.

Se även till att du har kontakt med en hovslagare, vet vilken veterinär du ska ringa om det händer något och så vidare. Bibehåll gärna även kontakten med säljaren så att du snabbt kan få svar på frågor när de dyker upp.

Nya hästar är även det vanligaste sättet att få in smittor i ett stall. Se till att du och den eventuella stallägaren har en plan för hur ni ska undvika detta.

Se till att du har fått med dig vaccinationsintyget (finns oftast i hästens pass) för hästen så att du enkelt kan ha koll på när det är dags för nästa vaccinering. Detsamma gäller hovslagaren, om hästen inte levereras nyskodd.

Ha även tillgång till hästens aktuella foderstat och köp lite av det kraftfoder och hö som säljaren har använt så att hästen får en mjuk övergång till eventuellt nytt foder.

Se även till att hästen får fortsätta med liknande rutiner som den hade hos den tidigare ägaren så gott det går. Låt den gå i hagen på samma tider som tidigare och låt den fortsätta med täcke och benskydd om den hade det och så vidare. Låt förändringarna ta tid!

Ta över säljarens försäkring och håll hästen försäkrad i samma bolag i alla fall första året. Eftersom det är störst risk för skador första året vill du inte att försäkringsbolaget ska åberopa karens vilket kan ske om du byter bolag.

Om något skulle hända kort tid efter att du fått hem hästen – ta kontakt med säljaren och rådfråga. Är problemen allvarliga ska du omgående se till att reklamera hästen. Se till att göra det skriftligen och utförligt. Om du inte är tydlig i din reklamation kan du förlora rätten att häva köpet.

Leta efter drömhästen på Hippson Market!
Hippson Market finns det förutom hästannonser även hästjobb, utrustning, transporter och stallplatser. Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.