Fodertips inför installningen hösten 2018

I skrivande stund har vädret stabiliserats och lite kallare luft har kommit in över landet. Vi kommer att minnas denna sommar som en av de soligaste och varmaste vi har haft på länge, men nu är det dags för installning och med det förändringar i hästarnas foder- och vätskeintag.

Vad vädret har inneburit för hästägare på många håll är ju att det blivit brist på bete och grovfoder. Vad man kan göra åt denna situation är att analysera sitt grovfoder så att man vet exakt hur man skall fodra och att inget går till spillo.
Det är bra att väga sitt grovfoder och stödutfodra med lucern och halm för att tillgodose hästarnas tuggtid och undvika beteendestörningar. I kompletteringsväg rekommenderar vi på Svenska Foder Hippo Grow-familjen, Fibergi och även Happy Hoof. Du kan läsa mer om våra produkter på: www.svenskafoder.se
 
Installning innebär även nytt foder för hästarna, vilket medför att hästens grovtarm skall ställa in sig på det nya fodret. Hippo Selection Yee-Sacc och foderjäst underlättar denna omställning. Tillskott av mineraler och vitaminer är också viktigt, inte minst B-vitamin i samband med att hästen byter päls. Linfrökaka kan också förebygga och lindra magstörningar samt ha en balanserande effekt på kolik och diarré.
  
Många hästar har också haft vattenkar i sina hagar under sommaren och när de kommer in i boxen och har vattenkopp kanske de inte dricker lika mycket. En häst föredrar att dricka ur hink eller vattenkar. Håll koll på hästens träck så att det inte blir hårdare bollar än normalt. Om du har svårt att bedöma hur mycket vatten hästen har fått i sig kan man också dra lite lätt i hästens hud på halsen, skinnet skall då snabbt återgå till det normala igen.
  
Ge gärna lite extra salt vid installningen, det ökar törsten.

Här hittar du din närmaste återförsäljare