Tips vid köp av begagnad hästtransport

Denna vecka är det transportvecka på Hippson Market. Många väljer att köpa en begagnad hästtransport men vad ska man kontrollera innan köpet genomförs? Nisse på JJ´s Släpservice ger värdefulla tips och råd.

Text: Cajsa Ekström Arman
Foto: Adobe Stock 

Nisse har renoverat och servat släpvagnar sedan 2004 och är specialiserad på hästtransporter. Han menar att det viktigaste att kontrollera på en begagnad transport är golvet och väggarna. Och det kan man göra själv.
– Ta en skruvmejsel eller liknande och tryck på golvet underifrån, är det en lös matta i transporten så lyft på mattan. Golvet ska ge ett motstånd vid tryck. Går skruvmejseln in i golvet kommer det behöva bytas. Finns det en limmad matta på golvet kontrollera så fogarna mellan mattan och väggen är tät. Transportens väggar kontrolleras genom att man går över och trycker med sina fingrar, Så väggarna inte är mjuka och dåliga. Köper man transport på vintern när det är kallt är det ganska avslöjande då fukt i väggarna visar sig genom att det oftast bildas frost på utsidan av det specifika stället. Är en vägg mjuk och dålig i nederkant är det stor risk att golvet kan vara dåligt där också.

Var noga vid köp av renoverad transport
Köper man en renoverad transport bör man kolla upp vilket material som används och hur renoveringen genomförts.
– Är det rätt golv de lagt in? Om en transport har nymålade väggar bör man ta reda på varför. Jag har tyvärr sett allt för många fall av personer som köpt en "nyrenoverad" transport men där säljaren bara har målat väggarna så den ser fräsch ut. Fast egentligen är väggarna ruttna. Och man bör inte måla gamla väggskivor som suttit en längre tid på en transport, utan vid renovering byter man ut väggarna till nya. Vissa väggskivor kan behöva målas/lackas för att de inte finns att köpa laminerade i den nyansen eller tjockleken längre, men då sker målning på en ny torr skiva.

Provkör transporten
Innan man bestämmer sig för en transport tycker Nisse att man ska kolla på olika modeller. Och framförallt provköra.
– Man köper ju inte en ny bil utan att provköra den först? Koppla släpet på bilen och provkör. Känn hur den rullar efter bilen. Testa även att, där det passar, göra en kraftigare inbromsning. Är det något fel på bromsarna så kan man oftast höra eller känna det. Och kolla så att det går att backa med släpet, gärna i lite motlut. Är bromsarna bra i ordning så är det inga problem att backa i motlut eller med tung last. Går det inte att backa med, så behöver bromsarna en genomgång. Kolla även på senaste besiktningsprotokollet hur bromsvärdet är, där kan man få en liten indikation på i vilket skick bromsarna är. Bromsarna är ju annars en del av transporten som är svår att kontrollera själv.

Ta bort snö från taket
Under vintern mår en transport bra av lite extra omvårdnad. Ett tips är att vid möjlighet förvara den i garage eller under tak.
– Om man har möjlighet är det väldigt bra att ha transporten under tak. Sen ska man även försöka ta bort snö från taket. När snön smälter eller om det börjar regna blir snön väldigt tung. Innan vintern är det även bra om man smörjer upp alla handtag och kopplingar.

Vårstädning - använd grönsåpa
Inför sommaren vill många städa ur sin transport ordentligt vilket Nisse tycker är bra.
– Vid vårstädning av transporten ska man dock inte använda högtryckstvätt på väggarna om de är av laminerat trä. De har så högt tryck så vatten kan tränga in i laminaten. Och vanlig grönsåpa och svamp eller borste räcker som medel, inga starka bilschampon eller liknande. Efter varje användning, ta bort de blöta ströet och sopa eventuellt ihop resterande till en hög. Så golvet kan torka upp.


Ha ordentligt med strö i transporten och se till att ta bort allt de smutsiga och blöta efter användning.

Serva transporten minst en gång per år
Som ägare är det viktigt att man årligen servar sin transport. Då går man över hela vagnen, kontrollerar bromsarna och ser till att den är i fint skick.
– Vid service kontrollerar man hela transporten och skulle något behöva bytas förs en dialog med ägaren. Många slarvar med den årliga servicen. Läser man i tillverkarens garantiregler står det att transporten måste servas minst en gång per år för att garantin ska gälla. På uppmaning av Trailerimport erbjuder vi också kostnadsfri kontroll av transportens golv och väggar. Det finns allt för många farliga transporter som rullar där ute. Vi företag måste hjälpas åt att sprida kunskap om vikten att kontrollera skicket av sin transport. Så våra älskade hästar åker säkert på vägarna. 

TRANSPORTVECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa hästtransport på Hippson Market:
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Har du en egen transport att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Transporter" visas den just nu även på Hippson.se. Behöver du hjälp kontakta oss via: info@hippsonmarket.se