Tränarens fem bästa tips för vardagsträningen: "Så gör du en bra plan"

Känner du som många andra ryttare att du inte riktigt utvecklas i den takt du skulle vilja? Kanske tränar du för instruktör ett par gånger i månaden – men har svårt att få riktigt bra kvalitet i träningen däremellan? Här bjuder Helena Schiller, en av tränarna i appen Ztable, på konkreta råd.

– Jag träffar regelbundet ekipage som skulle må bra av att ha en bättre kvalitet på sin vardagsträning. Att träna strukturerat och varierat ger betydligt snabbare utveckling, säger Helena Schiller, B-tränare i hoppning.
Helena upplever att många kan sakna verktyg för att variera sin träning, de fastnar lätt i att göra samma sak dag efter dag.
  
Sätt mål och delmål
– Jag tycker att det är jätteviktigt att ha en plan för sin träning. Att sätta långsiktiga mål, bryta ner dem i delmål och att planera sin ridning för de kommande veckorna. Det ger struktur och även en större förståelse för hur viktigt det är att verkligen träna på rätt saker.
Helena Schiller är en av de tränare som medverkar i appen Ztable.
– I Ztable får du ett verktyg för att sätta mål och delmål och utvärdera dem. Du kan också planera din träning och logga dina ridpass. Appen är ett enkelt och smart sätt att få ett bra träningsupplägg, säger hon.
Ztable ger även statistik på hur intensivt du har ridit, vilka typer av pass hästen har gått under veckan och hur ridkänslan var. Genom att lägga till kommentarer och filmer på ridpassen kan du på ett smidigt sätt följa din utveckling.
  
Dela häst
I Ztable kan du enkelt dela häst med till exempel en medryttare, förälder eller tränare och ni kan då se och kommentera varandras pass.
– Som tränare träffar man inte alltid sina elever så ofta som man skulle vilja. Det är jätteintressant för mig att kunna följa eleverna mellan träningstillfällena, då har jag en helt annan grundförståelse för deras utveckling. Jag kan också ge mina elever hemläxor genom att föreslå bra övningar i Ztable som de kan träna på till nästa gång vi ses, säger Helena.
  
Variera övningarna
Förutom möjligheten att logga ridpass och sätta mål så innehåller Ztable över 100 filmade ridövningar med olika tränare och ryttare.
– Ofta tjänar man på att försöka hitta nya sätt att lösa ett problem. Ridövningarna i Ztable bidrar med kunskap och ger den där inspirationen som behövs för att verkligen ta tag i det som kanske inte funkar. Och så är det ju roligt och motiverande att variera sin träning, säger Helena.

Helena Schillers fem tips för bättre vardagsträning:

1. Sätt upp ett långsiktigt mål. Målet ska kännas lockande och roligt, något du verkligen vill uppnå. Det ska också vara mätbart, så att du vet när det är uppnått. Drömmålet får gärna vara utmanande, men det ska också vara möjligt att klara av.

2. Bryt ner drömmålet i delmål, då blir det lättare att se vägen dit. Utgå från där du är i dag och sätt flera delmål som tar dig mot ditt drömmål. Delmålen bör vara tidsbestämda så att du ser att tidsplanen är rimlig. Att sätta delmål som ligger nära i tiden ökar motivationen.

3. Utvärdera dina mål med jämna mellanrum. Är de fortfarande lagom utmanande? Har du tagit dig närmare målet? Vad är det i så fall som har gett resultat? Behöver du göra något annorlunda för att komma vidare? Att analysera sin träning ger värdefull kunskap.

4. Gör en struktur för din träning på veckonivå. Planera in dina ridpass och hitta rätt övningar att göra för att utvecklas. Fastna inte i att alltid göra samma saker, utan försök hitta nya sätt att lösa problemen och komma vidare. Se till att hästen får varierad träning och använd gärna naturen – det mesta går att göra ute!

5. Såklart är det bättre ju oftare du kan träna för en tränare, men att ta hjälp av en kompis som filmar ger också värdefull kunskap. Det är inte alltid det ser ut som det känns. Gå gärna tillbaka och titta på tidigare filmer för att se hur du och hästen har utvecklats.
  
Att ladda ner Ztable är gratis, appen finns för både iPhone och Android.

Ladda ner här