Tuff kamp om finalplatserna – här är världseliten som kommer till Scandinavium

Årets internationella startfält på Gothenburg Horse Show är urstarkt. Svenska hopplandslaget möter tufft motstånd från ryttare i toppform. Och Danmarks dressyrstjärna Cathrine Dufour får också konkurrens av ryttare med siktet inställt på finalplats.

Världscupen i hoppning, LONGINES FEI JUMPING WORLD CUP™, är inne på upploppet med den näst sista kvaltävlingen i Bordeaux lagd till handlingarna. Under Gothenburg Horse Show är det Europafinal i den västeuropeiska ligan.
Ett antal ryttare är i behov av att plocka de sista poängen som krävs, oftast drygt 40 poäng. Ryttarna slåss om 18 finalbiljetter till Las Vegas och redan nu finns det 17 som har över 40 poäng.
  
Hungriga hoppryttare med siktet inställt på vinst
De två tyska giganterna Marcus Ehning och Daniel Deusser satsar stort i världscupen med flera hästar. Just Ehning jagar en fjärde historisk titel i Las Vegas och Deusser är bespetsad på att upprepa sin svit, med seger i Lyon 2014 och pallplatser under senare år.
Från Frankrike kommer Kevin Staut med en bra säsong bakom sig. En av många framgångsrika schweiziska ryttare i årets världscup är Pius Schwitzer som, framförallt med Cortney Cox, har haft fin framgång. De sitter så gott som säkert redan på sina finalplatser, medan Harrie Smolders behöver en framskjuten placering.
Segraren i Oslo – Bryan Balsiger– och Robert Whitaker som vann i Helsingfors kommer båda till start i Göteborg. De har tillsammans med Daniel Deusser, Marcus Ehning och Dennis Lynch vunnit några av säsongens totalt 14 kval. En verkligt högoktanig Europafinal väntar Scandinaviums publik.
En extra krydda blir det att få se Angelica Augustsson Zanotelli i Scandinavium igen, för första gången sedan 2012, som dessutom tävlar mot sin man Marlon Modolo Zanotelli. Janika Sprunger jobbar upp nya hästar och har inte gjort många starter i år, men till Göteborg kommer den meriterade schweiziska ryttaren. Säkert hjälper det till att hennes fästman Henrik von Eckermann ska rida, precis som större delen av det svenska landslaget i hoppning.

Aktuell ställning världscupen hoppning


Daniel Deusser kommer till Gothenburg Horse Show. Foto: Johan Lilja 

Internationellt stjärnspäckad dressyr
I Göteborg är det näst sista chansen för dressyrryttarna som vill till Las Vegas att ta poäng i FEI DRESSAGE WORLD CUP™. Danska toppryttaren Cathrine Dufour, sexa på världsrankningen och med kvalseger från Herning på Bohemian med sig i bagaget, kommer till Göteborg och Scandinavium.
Det gör Cathrine trots att hon egentligen inte har någon Las Vegas-final i tankarna. Det är chansen att rida på världens bästa inomhusdressyrtävling som lockar, liksom den fantastiska svenska publiken. Med sig har Cathrine sin själsfrände Atterupgaards Cassidy – vinnare av Top 10-finalen i Friends.
Som alltid är det tufft för tyska ryttare att ta sig till final. Inte för att de har för lite poäng, utan för att en final endast får innehålla tre ryttare från en nation.
Från Tyskland kommer två ryttare på väg upp i karriären och med siktet inställt på Las Vegas. I år leder Benjamin Werndl tabellen för dressyren, eller han är faktiskt i delad ledning med sin syster Jessica von Bredow-Werndl. Därefter kommer Fredric Wandres som tog hem Olympiakvalet med Duke of Britain under sin första säsong.
Som om det inte räckte kommer nästa brittiska dressyrunder Charlotte Fry. Hennes karriär som senior har kickstartat trots att Charlotte bara fyller 24 år i februari, tekniskt sett är hon på U25-nivå. I augusti 2019 ingick hon i det brittiska EM-laget på valacken Four Legends. I världscupen har hon ridit honom och hingsten Everdale.
– Jag är så förväntansfull över att få komma till Göteborg för första gången, det blir spännande. Jag kommer att rida Dark Legend, berättar Lottie Fry som räknar ner.

Aktuell ställning världscupen dressyr västeuropeiska ligan

Svenska dressyrfavoriter – och spännande debutanter

Vilka svenska ryttare ska då bjuda på motstånd på dressyrbanan? Landslagsryttaren Antonia Ramel kommer med sin vackra flygande holländare Brother de Jeu, kallad "Bro" i stallet. Det blir premiär för de två i Scandinavium.
Debutant är Sandra Dahlin med SWB-stoet Ichi, tillsammans tog de två CDI3*-segrar i Helsingfors i oktober. En ryttare som har haft fantastiska ögonblick i Scandinavium är Paulinda Friberg med sitt sto Di Lapponia T, som tillsammans har varit med tre år. De är lite av kürspecialister med ett mäktigt program.
Truppen blir komplett med Natalie Oldfors på SWB-valacken Mickey M, snudd på hemmaryttare och debutant, och Jeanna Högberg med sin finskägda hingst Duendecillo P med stallnamnet "Peikko".

Läs mer om tävlingarna och köp dina biljetter här