Ulrika Holmquist: "Att vara jockey handlar om att hitta samspelet"

Karriären inleddes med ett brinnande hästintresse som jockeylärling på Nya Zeeland. I dag är Ulrika Holmquist en av Sveriges mest framstående jockeys. Här berättar hon mer om vardagen, drömmarna och om att vara en inspiration för andra unga tjejer inom sporten.

Ulrika Holmquist, 26, har haft hästar i sitt liv så länge hon kan minnas. När hon var liten red hon på ridskola och började sedan tävla i både hoppning och fälttävlan på ponny. Det var när hon sedan fick en B-ponny som inte tyckte om att hoppa som hon upptäckte galoppsporten för första gången.
– Med honom provade jag ponnygalopp i stället, vilket var väldigt roligt, säger Ulrika.
Intresset växte och under gymnasiet fick hon praktik i ett galoppstall.
– När jag tog studenten fick jag sedan jobb i ett galoppstall på Nya Zeeland. Tanken var att jag bara skulle vara där i sex månader, men jag trivdes så bra att jag blev kvar i fyra och ett halvt år, säger hon.
På Nya Zeeland arbetade hon som jockeylärling och fick enorm erfarenhet. Hon red ungefär 500 lopp innan hon återvände till Sverige igen år 2016 för att studera till veterinär.
Efter att ha kombinerat studierna med arbetet som jockey under en period satsar hon nu på galoppsporten på heltid. I dag är hon anställd som förstajockey hos tränaren Annika Sjökvist på galoppbanan Bro Park i Stockholm.


Ulrika Holmquist och Annika Sjökvist träningsrider på Bro Park. Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp

Intensiv och rolig livsstil
En vanlig arbetsdag för Ulrika börjar oftast runt klockan 06.00 då hon börjar rida hästarna i träning. Varje morgon rider hon sex till åtta hästar. Utöver att träna hemma blir hon även bokad att tävla andras hästar.
– Förutom att man som jockey rider hästar i träning, har vi även tre till fyra tävlingsdagar varje vecka, berättar hon.
Under 2019 fick Ulrika sitt stora genombrott. Vid Nationaldagsgaloppen vann hon inte mindre än fyra stora lopp på samma dag och tio dagar senare vann hon även ett stort klassiskt lopp på Park. Totalt blev det 27 segrar i Sverige och fyra i Norge under förra året. År 2020 inledde hon med att bli totalsegrare i en stor jockeyturnering i Madrid.
När Ulrika tävlar i Sverige reser hon mellan banorna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Med jämna mellanrum blir hon även bokad på lopp utomlands.
– Jag rider i Oslo nästan varje vecka och även i Köpenhamn ibland. Det är väldigt intensivt, men otroligt kul, säger hon.
För att orka med det intensiva jobbet är det viktigt att hålla sig i bra form.
– Under försäsongen tränar vi extra mycket fysiskt. Vi går på gym och tränar även galopp på mekanisk häst. Att rida full fart framåt på en galopphäst gör man väldigt sällan i träning, utan det sker på tävlingen, säger hon och fortsätter:
– Hur du presterar i loppen beror väldigt mycket på vilken form du själv är i. Det krävs att man är väldigt vältränad och har god fysisk kondition.

"Den som kommer överens med flest hästar vinner loppen"
Ulrikas passion för sporten driver henne framåt.
– Att få jobba med något man älskar och brinner för, det är det bästa, säger hon.
Men precis som inom alla sporter finns det motgångar som man behöver kämpa sig igenom.
– Det svåraste är ju motgångarna. Det är inte en självklarhet att man ska få rida, tränare och ägare ska vilja boka just dig. När de väljer andra ryttare och man inte blir bokad, det kan kännas tufft.
Men vad som motiverar Ulrika om hon får en motgång, är minnet av känslan när det går bra.
– Att sitta på en häst där man känner samspelet, att den vill springa för dig – det är som magi. Och att vinna. Man kan inte riktigt förstå hur fantastiskt det är att få vinna förrän man varit med om det, säger hon och fortsätter:
– Vissa tror att jockeyn inte ser hästen som en individ, men vi lär verkligen känna hästarna. Att vara jockey handlar om att hitta samspelet, det är den person som kommer överens med flest hästar som vinner loppen.
Förra året rankades Ulrika som den sjätte bästa jockeyn i Sverige. I år satsar hon på att vara inom topp fem. 
– Just nu ligger jag på fjärde plats, så än så länge känns det som att det kommer att gå. En annan dröm skulle vara att vinna Svenskt Derby, vilket är den mest prestigefyllda tävlingen man kan vinna, berättar hon.


Ulrika Holmquist vann fyra lopp på Nationaldagsgaloppen förra året. Här är en av dagens vinnare, Spirit River, och hans skötare Daniel Mattsson. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp


Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

Vill inspirera unga tjejer
Ulrika menar att galoppen generellt har varit en mansdominerad sport tidigare där det har varit svårt att slå igenom som ung tjej. Det går däremot åt rätt håll.
– Nu kan man se att det är fler tjejer i toppen än tidigare som får chanser i de stora loppen. I Sverige har man blivit bättre på det, men det finns en bit kvar. Ibland tror folk fortfarande att vi inte är lika bra som killarna. Det är jämställt, men ändå inte, säger hon och fortsätter:
– För mig betyder det jättemycket att jag har fått goda chanser i loppen för att kunna bana väg för andra tjejer som vill bli jockeys. Vi är ju minst lika bra som killarna. Det är en kul roll att ha, att vara en banbrytare i sporten. Är det något som inte fungerar får man helt enkelt jobba lite hårdare.