Underbart att jobba med dessa fantastiska hästar

Möt Lizzie Drury som har förmånen att jobba med hästar på mästerskapsnivå i olika delar av världen. Hon följer dem året runt, både hemma i stallet och när de reser långväga på tävling. – Jag letar ständigt efter nya lösningar hur jag kan förbättra deras foderstat och behov av energi. Jag är självklart lika glad att kunna hjälpa en hobbyryttares häst för att uppnå deras mål. Hästens välmående är alltid av yttersta vikt för mig.

Vad fick dig att intressera dig för hästfoder?
– Jag ville bli veterinär men kom inte in på skolan, valde då istället Animal Science. Där väcktes intresset för näringslära. 2005 tog jag en Masters Degree in Equine Science (including nutrition, exercise physiology, health & welfare). Sedan 18 år är jag anställd av Saracen Horse Feeds, UK. Jag samarbetar med Kentucky Equine Research. De är världsledande på hästars närings– och träningsfysiologi. Jag har förmånen att arbeta med några av världens bästa hästar. Det är otroligt roligt och jag är tacksam att min utbildning har öppnat upp dessa stalldörrar.
  
Hur speciell är en mästerskapshäst att fodra?
– Ur ett foderperspektiv är alla Grand Prix-hästar bara vanliga hästar men såklart födda med en extraordinär talang. En elithäst som ska resa och prestera på högsta nivån behöver en genomarbetad och näringsriktig foderstat för att orka och må bra. Men har de problem så är det bara en häst, deras mage och tarmar fungerar på samma sätt som alla andra hästar.
  
Hur jobbar du i olika länder?
– Förutom att jag ansvarar för Carl Hesters och Charlotte Dujardins hästar på hemmaplan så är jag engagerad i flera stall ute i världen som till exempel i Mellanöstern, Slovenien, Polen, Qatar och Belgien. 
– I Slovenien kan det vara tufft. Där är utmaningen det ekonomiska. Jag fokuserar på att skapa en bra bas. Gör grundliga höanalyser för att hitta ett optimalt hö. Att importera hö är inte aktuellt, det blir för dyrt. Så här gäller det att vara innovativ och tänka efter. Ofta får vi lägga till Super Fibre Cubes och Dengies alfalfa för att nå en komplett fiberbas.
– I Mellanöstern måste hö importeras. Där finns bara sand, sand och åter sand. Deras svårighet är den extrema värmen och inga gräshagar. För att en häst ska må bra behöver den vandra runt och ströbeta många timmar på dygnet annars kan den lätt få kolik, beteendestörningar, dålig aptit och tappa i hull. Så här har vi hittat andra lösningar. De går ute i sandpaddock under dygnets svala timmar. Fri tillgång till hö placerat på flertalet foderplattor så de inte får i sig någon sand. I stallet får de loppfrö och en foderstat välfylld med Super Fibre Cubes, Re–Leve och en mash med mycket vatten för att hålla en stabil vätskebalans.


Sandra Sterntorp, Darthula VH och Lizzie Drury.
  
Det behövs ett helt team för att lyckas
– I Danmark och Sverige är det lättare. Här finns bra tillgång till hö med kompletta analyser. Det finns många tävlings– och avelshästar så nivån är hög. Hästägarna är oftast väl pålästa om foder och kan sin sport.
– När jag var i Sverige sist gjorde vi ett besök hos Sandra Sterntorp, en av Saracens svenska ambassadörer. Hon ska rida Darthula VH, 6 år, i SWB Trophy dressyr under Gothenburg Horse Show den 5 april. Vi gjorde en hullbedömning och såg över foderstaten en extra gång. De är redo!
– Två gånger om året besöker jag Grevlunda och sätter individuella foderstater till alla hästar som ska fungera både för dagligt arbete, prestation och återhämtning. Fodringen måste fungera under hela året och jag vill självklart ha glada hästar som är fina i hullet. Grevlunda gör ett otroligt jobb och det är roligt att vara en del av teamet med Jenny Talinsson i spetsen.
– Jag går även igenom foderstaten för Patrik Kittels hästars men en av mina kollegor, Stephanie George, håller i de dagliga frågorna.
– När hästarna är ute och reser inför tävling gäller det att ha tänkt igenom alla scenarion men framförallt gjort en genomtänkt förberedelse för varje häst. Jag är alltid lite nervös, det händer inte ofta, men ibland vill inte någon häst äta eller dricka ordentligt under resan eller på tävlingsplatsen. Då har vi som team innan utifrån kunskap om varje häst byggt upp en "verktygslåda" med lösningar. Vi vet hur den fungerar i vardagen, vad den vill och inte vill ha. Viktigt med alla detaljer om hur det är när den mår som bäst ur ett hälsoperspektiv. Därför är kunskapen från alla i teamet så viktig.
    
Jag har verkligen det bästa jobbet i hela världen!
  
Följ mig på Facebook:
Lizzie Drury Equine Nutritionist


För att en häst ska nå hela vägen till mästerskap behövs ett team bestående av bland annat foderexperter, hästskötare, equiterapeut, veterinär, hovslagare och självklart ryttare och ägare. På bilden från vänster: Equiterapeut Maritta Hallenborg, foderexperterna Lizzie Drury och Pia Prahl, ägare/ryttare Sandra Sterntorp, stoet Amarone YL och ägare/uppfödare Yvonne Sterntorp Ingvarsson.

Läs mer om hästfoder på www.saracen.se