Unik gymnasieutbildning ger stora jobbchanser på anläggning

Flyinges utbildningar är välrenommerade och kända över hela landet. Nu har valmöjligheterna utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift och skötsel av hästsportanläggningar. – Branschen behöver den här kompetensen så jobbmöjligheterna är stora, säger Annethe Yng, utbildningsansvarig.

Utbildningen startades på Flyinge under 2019, just för att behovet av kompetens i branschen var så stort.
– Underlag generellt blir allt viktigare, och för att kunna tillhandahålla ett bra underlag – vare sig det är på travbanan eller hoppbanan – krävs kunskap, säger Annethe Yng.
Hittills har många verksamheter rekryterat underlagsansvariga från lantbruket men då fått kompromissa med själva hästkunskapen. I den nya gymnasieutbildningen ryms både och.
– Det är verkligen viktigt att kunna läsa hästar när man arbetar i deras arbetsmiljö som ju både stallar och banor är.Viktigt med bra praktik
Utbildningen är unik och finns bara på Flyinge. Eleverna kan kombinera sitt häst- och ridintresse med den nischade yrkesinriktningen, och tack vare ett gott kontaktnät erbjuds eleverna stora möjligheter till bra APL.
– Att komma ut på praktik är såklart viktigt, inte minst för att det ger ingångar till framtida jobb. Det, i kombination med branschens behov av den här specialistkompetensen, skapar väldigt fina möjligheter till jobb, säger Annethe Yng.

Nöjda elever gillar blandningen
Tilde Gran och Lukas Lindgren är två av eleverna som intresserade sig för utbildningen när den startade. I dag går de sitt andra år, och är väldigt nöjda med sitt val.
Tilde Gran kommer ursprungligen från Tibro och har hållit på med hästar sedan hon var liten. Hon har alltid vetat att hon skulle komma att jobba med häst – på ett eller annat sätt.
– Jag ville verkligen ha en hästskötarexamen. När möjligheten att kombinera den med underlagsbiten kom kändes det klockrent. Det blir liksom två utbildningar i en, säger hon.
Just nu, under andra året, har de ridning på schemat en dag i veckan och utöver det hästkunskap samt en hel del annat praktiskt som traktor -och maskinkörning som hör till underlagsdriften. I trean blir det ännu mer fokus på det tekniska, där praktiken blir en stor och viktig del.
– Vi har gjort en del praktiskt redan, som när vi fick vara med och byta Kastanjegårdens underlag, berättar Tilde.


Tilde Gran med Isfajh och Lukas Lindgren med Stakka Bo.

Anrikt lärosäte
Lukas Lindgren från Kristianstad har också haft med sig hästintresset sedan barnsben, och är som han säger "i princip uppvuxen på en ridskola". Han jobbar extra på sin "hemridskola" Kristianstads ridsällskap och tycker att han valt precis rätt utbildning.
– Dels är det kul att vara på Flyinge som är så anrikt! Dels gillar jag att få lära mig mer om ridning och hästar, och samtidigt få det praktiska.

"Som en stor familj"
Tilde och Lukas är halvvägs igenom sin gymnasieutbildning.
Vad är bäst – hittills?
– Alla lärare! Vi kommer så nära varandra, det är som om vi vore en stor familj. Och så all ny kunskap jag får!, säger Tilde entusiastiskt.
– Jag gillar framför allt det praktiska, jag brinner för det! Det är jättekul att lära mer om maskiner och samtidigt hålla igång ridningen, säger Lukas med samma entusiasm.

Flyinge och Strömsholm – två av Sveriges riksanläggningar
Ridskolan Strömsholm och Flyinge är två av Sveriges tre Riksanläggningar inom hästnäringen. Här utvecklas kunskap, hästar och människor genom forskning och utbildning.På anläggningarna erbjuds unika och högkvalitativa utbildningar i form av allt från kortkurser och clinics till fleråriga utbildningar på gymnasie-, folk- och yrkeshögskolenivå samt universitetsnivå. På anläggningarna utbildas hästar och matchas mot championat. Anläggningarnas bestånd av skolhästar håller mycket hög klass.
Ytterligare en viktig del i verksamheten är genomförandet av större evenemang och tävlingar upp till internationell och mästerskapsklass. Anläggningarnas ryttarföreningar är några av de mest framgångsrika tävlingsklubbarna i landet.  
På respektive anläggning finns cirka 200 elever. Ett fyrtiotal anställda och hundratalet hästar ger förutsättningarna för en mycket utvecklande skoltid för eleverna.

Häng med på öppet hus!
Kolla in vad våra lärare och elever säger om Flyinges gymnasieutbildningar. Här kan du se hela sändningen.