Uppnå djupare kontakt med din känsliga häst

Hur skapar jag bättre kommunikation och en djupare kontakt med min häst? Hur får jag den känsliga hästen att slappna av och fokusera på uppgiften? Det är några av de frågor som Severo Jurado Lopez, teamryttare för NAF, har svar på.

För att uppnå harmoni mellan häst och ryttare krävs en finstämd kommunikation. Att hitta en djupare kontakt med sin häst kan vara en utmaning – speciellt om du har en häst som är känslig.
Severo Jurado Lopez är dressyrryttaren som kommer från Spanien, men som numera jobbar för Helgstrand Dressage i Danmark. Han kom femma vid OS 2016 med Lorenzo och vann unghäst-VM fem år i rad med Fiontini och D' Avie. År 2018 vann han Breeders Trophy med Springbank II VH.
– Det måste kännas lätt för hästen att förstå vad som är rätt och vad du ber den att utföra. Detta försöker jag uppnå genom att göra uppgiften enkel och tydlig samt berömma hästen, förklarar Severo.
Han menar att hästen oftast vill förstå ryttaren. Om den inte förstår är det ett tecken på att ryttaren behöver se över sina hjälper och sitt kroppsspråk. Att ryttaren är tydlig gör hästen trygg.
– Ge aldrig två motsatta signaler till hästen samtidigt. Driv inte framåt med skänkeln samtidigt som du håller kvar med handen, till exempel. Det är endast när kommunikationen stämmer som du kan uppnå en djupare kontakt med din häst. Detta sker när hästen litar på dig och lär sig att lyssna noga i olika situationer, säger han.Identifiera grundproblemet – hitta lösningen
Olika individer kan vara känsliga på flera sätt. Varje häst har individuella behov som behöver tillgodoses, men oavsett vilken typ av häst du har är det viktigt att kunna läsa av den korrekt. Severos råd är att försöka förstå varför just din häst är känslig. Det är först då som du kan anpassa träningen och bestämma dig för vad du kan göra åt det.
– Om hästen är allmänt osäker och har lätt för att bli stressad vid nya situationer är det viktigt att den litar på dig som sin ledare. Jag försöker berätta för hästen att om den följer mig kommer allt att bli bra.
När Severo rider strävar han alltid efter att bli ett med hästen i kommunikationen.
– På så vis fokuserar de bara på mig i stället för sin omgivning.

Fokus på uppgiften
– Jobba på era problem genom att skapa en bättre kommunikation. Undvik att utsätta er för situationer som ni inte klarar av. Arbeta stegvis, beröm de små framstegen och få hästen att alltid fokusera på dig.
Det är viktigt att ryttaren inte ser känsligheten hos hästen som ett problem, utan som en tillgång.
– Försök att inte tänka på problemet när du rider, eftersom detta kommer att reflekteras i ditt kroppsspråk, förklarar Severo.
I stället bör du tänka på den övning som ni ska utföra under ridpasset.
– Behåll ditt fokus på övningen. Tänk på rytmen, takten i steget och på att vara avspänd, snarare än att fokusera på att hästen blir spänd.
En häst på toppnivå behöver självförtroende för att kunna utföra sin uppgift korrekt, men vissa hästar blir tittiga på sin omgivning och får svårt att koncentrera sig.
– I sådana situationer försöker jag hålla hästen aktiv genom olika övningar, gärna med tempoväxlingar eller övergångar. På så vis måste hästen lyssna på mig som ryttare och glömmer bort omgivningen, säger Severo.
Hans hästar får även fodertillskottet NAF Five Star Magic, som är ett magnesium- och örtbaserat tillskott, till stöd för lugn och fokus.
NAF Magic ger mina hästar möjlighet att slappna av, lugna ner sig och fokusera på mig snabbare. Det hjälper hästarna att koncentrera sig, utan att förlora sin gnista eller energi, säger han och fortsätter:
– När man kommer fram till en tävlingsplats med mycket aktivitet har man ofta väldigt kort tid på sig att bekanta sig med platsen innan det är dags för start. Det är toppen att ta hjälp av NAF Magic vid dessa tillfällen, för att vara säker på att hästen kan fokusera på mig. Jag gav det till exempel till Fiontini när vi red världscupen i Herning och jag blev väldigt nöjd med resultatet.“Endast en glad häst kan skina på tävlingsbanan"
Han upplever att hästarna är enklare att träna och lär sig snabbare när de fokuserar på ryttaren.
– Att hästen lyckas hålla fokus från start gör träningen mer kvalitativ och hästen blir inte trött, vilket har en positiv inverkan på dess generella hälsa. Jag tror att det är väldigt viktigt att hästarna inte blir trötta på sitt arbete, eftersom de behöver all sin energi för att kunna prestera, säger Severo.
När hästen gör rätt blir den glad och stolt. Om träningen är svår och skapar en stressad situation får du en ledsen häst.
– Endast en glad häst kan skina på tävlingsbanan och ge dig den perfekta känslan!
När känner du att du och hästen har fått en djupare kommunikation?
– När hästen lyssnar på mig och tar hänsyn till varje liten signal eller detalj som jag utstrålar. För mig handlar dressyr om djup koncentration. När vi glömmer allt omkring oss och känner: “det finns bara vi."