Vad betyder "hårt arbete" för just din häst?

Att grovfodret styr vilket och hur mycket kraftfoder hästen behöver känner nog alla hästägare till. Det är dock få förunnat att ha ett grovfoder som helt täcker hästens näringsbehov, särskilt om vi pratar om högpresterande hästar, det vill säga hästar som regelbundet tränas eller tävlas hårt på en hög nivå. HippoCompetition Energy är ett kraftfullt högenergifoder för alla hästar som ska prestera det lilla extra.

– Näringsbehovet varierar naturligtvis för varje individ beroende på mängd arbete, tävlingsintensitet och den specifika hästens förmåga att ta upp fodrets olika näringsämnen, säger Susanne Edlund, som är Svenska Foders foderexpert och ansvarig på hästsidan.
Som alltid utgår en korrekt foderstat från en komplett grovfoderanalys.
– Annars är det i princip omöjligt att veta vad man behöver fylla på med. För att hålla hästen frisk och för att den ska må så bra som möjligt, oavsett tävlingshäst eller hobbyhäst, är det viktigt att fylla på med rätt sorts foder och i rätt mängd.

Inte bara för tävlingshästar
HippoCompetition Energy är ett färdigfoder i pelletsform med normalhög nivå av protein och hög energinivå. Fodret ger snabb energi och innehåller bland annat extra magnesium och salter som är särskilt bra för snabb återhämtning. Namnet till trots är det inte enbart framtaget för den högpresterande tävlingshästen; det fungerar mycket väl för alla hästar som ska prestera lite utöver det vanliga och utföra ett arbete som för just den hästen kan räknas som "hårt arbete". 
– Det handlar om att jobba muskler vilket i det här sammanhanget blir olika för olika hästar beroende på utgångspunkt. En häst som exempelvis ska sättas i gång efter en längre tids konvalescens står ju inför ett jobb som är hårt för just den hästen.
Alla hästar som ska prestera utöver det vanliga får ett ökat behov av både energi och vitaminer och mineraler och då behövs det mer energi för att de inte ska behöva ta av det egna kroppsfettet och "falla ur".
– Dräktiga och digivande ston kräver också mycket mer energi än man kan tro, något som ofta underskattas, säger Susanne.

Energi saknas
Det är många komponenter som ska stämma i en väl avvägd foderstat. Så fort det blir obalans och hästen fodras med exempelvis för lite energi under en längre tid, står man snart med en tunn häst.
– Och när vi får tunna hästar brukar den första reaktionen vara att fylla på med mer proteinrikt foder, när det kanske i stället är energi som saknas, menar Susanne.
HippoCompetition Energy är ett högenergifoder med en väl avvägd kombination av stärkelse och energi. Men är det egentligen så bra med stärkelse i foderstaten?
– Man ska definitivt inte vara rädd för stärkelse men lagom är alltid bäst. Det handlar om att hitta en balans som fungerar för just min häst och där kan jag och mina kollegor vara behjälpliga. Lagom stärkelse- och sockerinnehåll i små portioner är viktigt för alla hästar, oavsett om det är en hög- eller lågpresterande häst, säger Susanne.
HippoCompetition Energy är ett kraftfullt högenergifoder för alla hästar som ska prestera det lilla extra. Ger snabb energi, har hög proteinkvalitet och innehåller bland annat organiskt selen och naturligt E-vitamin. Innehåller även linfrökaka och bryggerijäst för en god mag- och tarmhälsa.