Våra recept är ingen slump

Hälla foder i en snygg påse är enkelt och billigt. Att blanda foder som Saracen Horse Feeds gör utifrån världsledande forskning med KER, ger den bästa näringen. Lika självklart som skillnaden på flinta och diamanter.

KER – Separates the innovator from the imitator
Saracen Horse Feeds samarbetar med Kentucky Equine Research (KER), ett världsledande internationellt forskningscenter som specialiserat sig på hästars närings- och träningsfysiologi. KER har varit konsult vid de senaste sex Olympiska spelen och världsmästerskapen. Läs mer och se filmen om Kentucky Equine Research.

Lizzie Drury, Master of Science Nutritionist, Saracen Horse Feeds
Förutom att jobba nära KER med forskning, är hon foderrådgivare åt många ryttare runt om i världen från hobby till elitnivå.
Lizzie berättar hur du kan tänka när du väljer foder:
– Gör en kritisk analys. Förutom det uppenbara som hull, muskelton och överlinje så bör du veta vilken typ av arbete som din häst ska utföra. Vidare om den ska bli mer uthållig, starkare, mer eller mindre reaktiv.

Är allt samma eller kan det skilja sig åt?
Här sätter sen Lizzie fingret på en djungel av detaljer att ha koll på. För även om vissa fodertyper har samma näringsvärden när man tittar på innehållsförteckningen, betyder det inte att fodren är likvärdiga.
– Nej, vissa foder kan ha samma nivåer av energi, protein, fiber och olja men komma från olika råvaror. Varje hästägare borde lära sig hur råvarorna levererar olika mycket näring, allt för att fodra optimalt och spara pengar. Saracen Horse Feeds har till exempel högkvalitativa superfibrer och olja som primär energikälla. De ger ett mycket bra näringsupptag med en jämn tillförsel av energi.
Du har forskat på foder i många år, vad är det som gör den forskningen så fascinerande?
– Utfodring av hästar har blivit lika mycket en vetenskap som det är en konst att kunna nyansera hästens individuella situation. Allt är inte bara siffror på ett papper. Genom forskning säkerställer vi att en produkt fungerar och ger de resultat som vi säger att den ska göra. Tillverkningstekniken går också snabbt framåt, vilket gör det möjligt för oss att bli mer effektiva och tillämpa ny utfodringsteknologi som kan bidra till att förbättra och upprätthålla våra hästar hälsa.

Lizzies fodringstips
– Grunda med vetenskaplig och uppdaterad kunskap! www.ker.com
Det finns forskning på alla råvaror.
– Lär dig tolka fodrets innehållsdeklaration och deras råvaror.
– Fyll inte krubban med mat. Ge istället liten giva med full näring. Håll koll på hullet.
– Håll det enkelt! En Balancer räcker långt med bra grovfoder.
– Fråga din foderleverantör – det måste finnas studier, bevis, websidor, data och artiklar bakom deras forskning. Forskning är inte hemligt! Var finns den och är den forskningen gjord på häst?


Hästar som står uppstallade hos KER lever ett väldigt gott liv. Alla står i luftiga boxar och går i oändliga hagar, så stora att de är svåra att fånga på bild. I staten Kentucky, USA, växer bluegrass (ängsgröe), ett gräs av hög kvalitet med mycket protein och mineraler. Med bluegrass och kalksten i marken mår hästarna mycket gott. Med detta som bas har Kentucky under åren vuxit till ett hästmecka, eller som de själva säger "Horse Capital of the World".


Kentucky Equine Research (KER) forskar på hästens matsmältning. Det gör att de vet exakt vad som händer. Dessa studier utförs med en specialdesignad sele, som gör att urin och avföring samlas in separat. Hur näringsämnen tas upp avgörs sedan utifrån analys av foder, blod, urin och avföring.


Insamling av blodprov är en integrerad del av forskningen om kost och träningsfysiologi. En veterinär övervakar alltid hela förloppet. Detaljerade registreringar är extra viktiga när det handlar om blodprover. Viss forskning kräver att blod tas och registreras vid bestämda tidpunkter för att förändringar ska kunna mätas. Forskare håller noggrann koll på varje prov så att inga förväxlingar görs.


Ett stegtest utförs för att bestämma maximal aerob kapacitet och för att uppskatta hur vältränad hästen är. När ett stegtest utförs på Kentucky Equine Research (KER) springer hästen på ett löpband där hastigheten gradvis ökas tills hästen uppnår maximal syreförbrukning. Indirekt kalorimetri används för att mäta syreförbrukning och koldioxidproduktion för att avgöra när maximal syreförbrukning uppnåtts.

Faktaruta

RE-LEVE®

With the science to support RE-LEVE® is a good example where research carried out by KER has been incorporated into a feed. RE-LEVE® is designed to provide the equine athlete with the levels of energy required for performance and maintenance of body condition using a variety of alternative energy sources to cereals. Its cereal-free, low-starch formulation means it is ideal for horses with gastric ulcers or those prone to muscle myopathies.
Läs mer här

Shape Up Balancer
Ett resultatet av nära två års forskning, utveckling och sammanställning av några av de absolut senaste innovativa specifikationerna för hästar och ponnyer som behöver ett lågkalori och stärkelselågt foder).
Läs mer här

UTMÄRKELSE
tilldelats av BETA Feed Assurance Mark Award, EGUS för våra foder RE-LEVE® och Competition Fit Balancer som väl lämpar sig för hästar disponerade för magsår och korsförlamning.
Läs mer här

 

Saracen Horse Feeds Sverige har ett brett sortiment av fiberbaserat foder till häst. Foderpåsarna fylls med rena råvaror, ingen utfyllnad. Kvalitativa vitaminer, mineraler och essentiella aminosyror är en självklarhet. Liten giva ger full näring.